Gjenet mbajnë çelësin e prevalencës së sëmundjeve të zemrës në Afrikë

Gjenet mbajnë çelësin e prevalencës së sëmundjeve të zemrës në Afrikë

Ideja për kërcënimin e afrikanëve që krijojnë sëmundje reumatike të zemrës mund të jetë në gjen, duke udhëhequr rrugën për krijimin e vaksinimeve dhe gjithashtu terapi për ta rregulluar atë, rekomandon një studim.

Sëmundja ndikon në 40 milion individë në të gjithë botën, megjithatë Afrika Sub-Sahariane përbën pothuajse një të katërtën e situatave, të cilat ndodhin posaçërisht tek të rinjtë, zonjat dhe gjithashtu të rriturit e moshës 25 deri në 45 vjeç, sipas studimit të lëshuar në JAMA Cardiologje muajin e kaluar.

Sëmundja, e cila zakonisht fillon si një dhimbje e fytit, ndodh për shkak të ënjtjes dhe gjithashtu dhëmbëza të mbylljeve të zemrës që vijnë nga mikrobet Streptococcus pyogenes (streptokoku i ekipit A).

Studiuesit analizuan nëse sëmundja reumatike e zemrës është e trashëgueshme dhe gjithashtu elementët trashëgues të lidhur me rritjen e kërcënimit në Afrikanë.

"Ky studim është i pari i këtij lloji në [sëmundje reumatike të zemrës] në Afrikë dhe siguron një abetare pse është më e zakonshme në Afrikanët kontinentale," thotëTafadzwa Machipisa, bashkëautor dhe gjithashtu perspektivë postdoktorale në ndarjen e ilaçeve në Universiteti i Kejptaunit, Afrika e Jugut.

Studiuesit regjistruan 4,809 afrikanë të përbërë nga 3,301 zonja në Kenia, Mozambik, Namibia, Nigeria, Afrika e Jugut, Sudani, Uganda dhe gjithashtu Zambia në mes të dhjetorit 2012 dhe gjithashtu mars 2018. Prej tyre, 2,548 kishin sëmundjen dhe 2261 jo.

Shkencëtarët ishin në gjendje të lidhnin sëmundjen reumatike të zemrës në internet me pjesë të veçanta të kromozomeve të një individi, të cilat mbledhin informacione të trashëgueshme, pretendon studimi.

Afrikanët kanë detaje të veçanta të gjeneve për individët nga zona, së bashku me gjenet e zbuluara në popullata të ndryshme, informon Machipisa për SciDev.Net, që i bën ata më shumë të ngjarë të kenë sëmundjen përfshirë situatat e saj ekstreme.

"Kjo tregon pse shumëllojshmëria kontinentale është e nevojshme në studime të mëdha gjenetike, si përfshirja e individëve pan-afrikanë pasi gjenomet afrikane [përbërjet gjenetike] janë shpesh më të larmishme se të tjerët," sqaron ajo.

Nuk ka asnjë vaksinim ose trajtim efikas për të ndaluar sëmundjen reumatike të zemrës edhe pse penicilina e injektuar mund të përdoret për të zvogëluar përparimin e saj, që përfshin Machipisa.

"Sëmundja reumatike e zemrës është një shkak kryesor për kirurgjinë kardiake në Afrikë, duke prekur më së shumti femrat e reja," pretendon ajo. "Gjenetika mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë sëmundjen reumatike të zemrës për të zhvilluar njohuritë që na duhen për vaksinat, shënuesit diagnostikues, trajtime të përhershme, jo invazive ose të lehta për t'u përdorur".

Mark Engel, që është një epidemiolog dhe gjithashtu një mësues i asociuar në Universitetin e Kejptaunit dhe gjithashtu një bashkëautor i hulumtimit, pohon se problemet themelore të lidhura me gjendjen e reduktuar socio-ekonomike si mungesa e qasjes në kujdesin shëndetësor e bëjnë sëmundjen tipike në lagje të papërshtatshme.

Engel përfshin atë plan të shtuar të ilaçeve pa recetë për të shpërblyer shenjat dhe simptomat e sëmundjes, siç janë ënjtja e fytit që i bën dhimbjet, i bën individët shumë më pak të ngjarë të shkojnë te mjeku ose qendra, duke intensifikuar kërcënimin e tyre për një problem të madh shëndetësor.

"Nevojiten mjete të përmirësuara diagnostike klinike", pohon ai.

Fatma Salim, një mjek klinik në Ministrinë e Shëndetësisë të Kenisë dhe gjithashtu një cardiologist, pretendon se shumë njerëz nuk e kuptojnë në lidhje me sëmundjen reumatike të zemrës, duke e bërë të domosdoshme prodhimin e njohjes.

Ajo sqaron se në pyjet e prapambetura dhe gjithashtu disa vende të qytetit në Kenia, situatat humbasin për shkak të mungesës së qasjes në pajisjet e analizës dhe gjithashtu mungesës së kritereve të përshtatshme të gjakut për të regjistruar ose zbuluar situatat.

"Ne kemi vërejtur një prevalencë të sëmundjes në spitalet e referimit në zonat urbane me siguri për shkak të disponueshmërisë së… makinerive dhe specialistëve," informon ajo SciDev.Net

“Por në pjesë të tjera të Kenisë [zonave rurale], identifikimi i atyre me sëmundje është ende një sfidë e madhe. Njerëzve u mungon njohuria për faktin se infeksionet e përsëritura të tilla si ftohjet e zakonshme mund të përkeqësojnë sëmundjen ose nuk kanë ide se cilat janë simptomat kryesore që paraqesin dhe çfarë të bëjnë në rast se dikush i përjeton ato. "