Miqtë, anëtarët e familjes janë sekrete për të shndërruar një 'Jo' mbi inokulimin në një 'Po'

Miq, çelësi i familjes për kthimin e një 'Jo' për vaksinimin në një 'Po'

(Dita e Shëndetit) - Autoritetet e shëndetit dhe shëndetit publik, si dhe punonjësit e qeverisë federale janë duke u përpjekur për çdo gjë të vogël që të mund të reklamojnë inovacionin e COVID-19 - promovime, njoftime për shtyp, lojëra me loto para, si dhe gjithashtu motivime si birrë, nyje ose kompliment falas donuts në disa vende.

Por absolutisht asgjë nuk bind një individ që heziton vaksinat më shumë sesa një fjalë me një anëtar të familjes, mik të mirë ose mjekun e tyre, ekspozon një studim i ri i Fondacionit të Familjes Kaiser (KFF).

Programi i rezultateve të sondazhit që diskutime të tilla ishin ndërruesi i lojërave video për shumicën e njerëzve që vazhduan me thikë, megjithëse ata në fillim kishin për qëllim të prisnin pak.

"Me të vërtetë duket se bisedat me miqtë dhe anëtarët e familjes - duke parë miqtë dhe anëtarët e familjes të vaksinohen pa efekte anësore të mëdha dhe që dëshironin të ishin në gjendje të vizitonin me ta - ishte një motivues kryesor, si dhe bisedat me mjekët e tyre", pohoi Ashley Kirzinger , mbikëqyrës i asociuar për këndvështrimin e publikut të gjerë si dhe grupi i studimit të studimit të Fondacionit të Familjes Henry J. Kaiser.

Për studimin, të nisur më 13 korrik, shkencëtarët hodhën një vështrim tjetër tek individët që kishin futur në të vërtetë qëllimet e tyre ose për të marrë vaksinimin ose të prisnin në një studim shtesë të zhytur në janar, para se të ofroheshin të shtëna për shumicën e njerëzve, pretendoi Kirzinger.

Gjatë sondazhit vijues të qershorit, shkencëtarët e KFF zbuluan se shumë individë në të vërtetë kishin respektuar armët e tyre, në lidhje me qëllimet e tyre fillestare.

Ata që vazhduan me inokulim gjatë gjithë periudhës gjashtëmujore përbëheshin nga:

  • 92% e atyre që synonin të merrnin të imunizuar "sa më shpejt të jetë e mundur".
  • 54% e atyre që pretenduan se me siguri do të "presin dhe shohin".
  • 24% që pretenduan se me siguri do të merrnin vaksinimin vetëm nëse duhej apo jo.

Por këto rezultate sugjerojnë gjithashtu në lidhje me pesëdhjetë përqind të grupit të pritjes dhe të shikimit, si dhe një të katërtën e tërheqësve të fortë të thembrave në të vërtetë kishin ndryshuar mendjet e tyre si dhe kishin marrë të shtënat e tyre.

Çfarë ndodhi?

Më së shpeshti, individët që kishin një ndryshim mendje pohuan se e morën vaksinimin pasi u bindën nga një anëtar i familjes, me 17% që pretendonin se të dashurit e tyre i drejtonin ata, zbulon studimi.

Bisedat me të tjerët në jetën e tyre gjithashtu treguan ndikim, të përbërë nga biseda me mjekun e tyre (10%), një mik (5%), ose një koleg ose shok shkolle (2%).

Një e katërta gjithashtu raportuan se drejtoheshin duke parë ata që i rrethonin të merrnin vaksinimin pa ndonjë efekt të dobët negativ.

Disa veprime të marra nga anketuesit konsistonin në:

  • “Se ishte qartë e sigurt. Askush nuk po vdiste ”, pohoi një djalë 32-vjeçar republikan nga Karolina e Jugut në fillim në klasifikimin“ prisni dhe shihni ”.
  • "Unë shkova për të vizituar anëtarët e familjes sime në një shtet tjetër dhe të gjithë atje ishin vaksinuar pa probleme, kështu që më inkurajoi të shkoja përpara dhe të vaksinohesha," pohoi një tjetër "pris dhe shiko" një tjetër, një 63-vjeçar i vjetër i pavarur nga Teksasi.
  • "Burri im më nxori për ta marrë dhe unë u dorëzova," pohoi një femër republikane 42-vjeçare nga Indiana që në të vërtetë kishte thënë më parë se me siguri nuk do të "vinte vaksinimin".
  • "Miqtë dhe familja më folën, ashtu si edhe vendi im i punës", pohoi një djalë 28-vjeçar "definitivisht jo" nga Virxhinia.

"Ato marrëdhënie ndërpersonale duket se janë nxitësit më të mëdhenj," pohoi Kirzinger. "Nuk do të thotë që nuk është bërë mirë për sa i përket marrjes së mesazheve për vaksinimin, por ajo që do të jetë bindësi më i fortë janë marrëdhëniet e njerëzve me miqtë e tyre dhe anëtarët e familjes."

Ky kërkim për të nuk ishte një befasi për Dr. Amesh Adalja, një studiues i moshuar në Johns Hopkins Center për Sigurinë Shëndetësore, në Baltimore.

"Asnjëherë nuk ka pasur të dhëna të forta që mbështesin stimuj financiarë ose stimuj të tjerë për vaksinimin," pohoi Adalja. “Prandaj për mua, nuk është për t'u habitur që miqtë dhe anëtarët e familjes dhe individët e besuar ishin përcaktuesi më i madh se sa ka të ngjarë që dikush të vaksinonte. Ndërsa përpiqemi të rrisim vaksinimet, do të jetë shumë e rëndësishme që të angazhojmë këta lloj njerëzish për të motivuar vaksinën hezituese. "

Rreth një e treta e ekipit të parë të votimit të të rriturve vazhdojnë të jenë të pavaksinuar, zbuloi studimi. Kur u pyetën se çfarë i mban ata larg, këta njerëz zakonisht përmendin shqetësimin e tyre për efektet e mundshme negative të goditjes ose pasigurinë në lidhje me rrezikun e shëndetit dhe shëndetit të paraqitur nga pandemia.

"COVID nuk ishte pandemia që u bë dhe unë nuk po vaksinohem për të," pohoi një grua 26-vjeçare Republikane nga Iowa që në janar synonte të bënte vaksinimin ASAP.

Versione më të reja, ekstra të transmetueshme COVID-19 si ai Delta që goditi Indinë këtë pranverë të mëparshme mund të prodhojë një "ndjenjë më të madhe urgjence" midis të pa vaksinuarve, pretendoi Kirzinger, megjithatë ajo nuk është ofruar plotësisht për atë ide.

"Ndërsa rastet fillojnë të rriten përsëri, ata mund të jenë duke rimenduar ato vendime, duke menduar oh, tani është koha për t'u mbrojtur", pohoi Kirzinger. "Ose mund të jetë anasjelltas, aty ku janë, pra, unë nuk kam dashur të vaksinohem dhe tani vaksinat as nuk funksionojnë, prandaj pse do t'i bëja tani?".