Ushqime të skuqura, pije me sheqer të lidhura me vdekjen e papritur të zemrës

afër ushqimeve të skuqura

  • Vdekja e papritur kardiake përbën rreth 1 në 7.5 vdekje në Shtetet e Bashkuara.
  • Studiuesit kanë treguar se dieta luan një rol të rëndësishëm në shëndetin kardiovaskular të një personi.
  • Në studimin aktual, studiuesit zbuluan se njerëzit që ndiqnin dietën mesdhetare më nga afër dhe nuk kishin sëmundje koronare të zemrës kishin një rrezik më të ulët të vdekjes së papritur kardiake.
  • Njerëzit të cilët kryesisht kanë ngrënë një dietë tradicionale Jugore, duke përfshirë më shumë ushqime të skuqura dhe pije me sheqer, ishin më të rrezikuar nga vdekja e papritur e zemrës.

Në një studim të ri, studiuesit kanë gjetur një lidhje pozitive midis dietës Jugore - e cila përfshin më shumë ushqime të skuqura dhe pijeve me sheqer - dhe vdekjes së papritur kardiake. Ata gjithashtu lidhën dietën mesdhetare me një rrezik të zvogëluar të vdekjes së papritur kardiake.

Kërkimi, i cili shfaqet në Journal of the "Detonic.shop", ofron prova të mëtejshme të rëndësisë së dietës për shëndetin kardiovaskular.

Shëndeti dhe dieta e zemrës

Certifikatat e vdekjes tregojnë se vdekja e papritur kardiake është një faktor në vdekjet 1 në 7.5 në Shtetet e Bashkuara. Një shkak kryesor kryesor është sëmundja koronare e zemrës.

Sipas Zyrës së Parandalimit të Sëmundjeve dhe Promovimit të Shëndetit (ODPHP), një person mund të përmirësojë shëndetin e zemrës së tij duke ndryshuar dietën e tij. ODPHP sugjeron që njerëzit të hanë një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh, qumështore me pak yndyrë, drithëra të plota, një shumëllojshmëri proteinash dhe yndyrna të pangopura.

Kërkimet kanë treguar se dieta mesdhetare, e cila përqendrohet në bishtajore, perime, fruta, peshk dhe drithëra, mund të jetë mbrojtëse ndaj sëmundjeve kardiovaskulare.

Studiuesit gjithashtu kanë identifikuar një lidhje të anasjelltë midis dietës mesdhetare dhe vdekjes së papritur kardiake. Sidoqoftë, studimi kishte kufizime të konsiderueshme, pasi përfshinte një numër jashtëzakonisht joproporcional të pjesëmarrësve të bardhë dhe u përqëndrua kryesisht tek gratë.

Më shumë se 20,000 pjesëmarrës

Në studimin aktual, studiuesit u tërhoqën nga të dhënat nga grupi i arsyeve për ndryshimet gjeografike dhe racore në studimin e goditjes në tru në SHBA. Ky grup përbëhet nga 30,239 afrikano-amerikanë dhe të rritur të bardhë të moshës 45 vjeç ose më të vjetër, të cilët të gjithë u bashkuan me studimin midis 2003 dhe 2007 .

Studiuesit përjashtuan pjesëmarrësit të cilëve u mungonte informacioni i duhur i regjistruar ose ishin të padisponueshëm gjatë ndjekjes. Kjo i la ata me një madhësi të mostrës prej 21,069 për analizën aktuale. Nga këta pjesëmarrës, 33% ishin të Zinj, dhe 56% ishin gra.

Një total prej 56% e pjesëmarrësve jetonin në Shtetet e Bashkuara Juglindore. Kjo zonë njihet si Rripi i goditjes sepse ka pasur një normë më të lartë se normale të vdekjes për shkak të goditjes në tru që nga vitet 1940.

Studiuesit morën informacione shëndetësore dhe demografike nga pjesëmarrësit në fillim dhe u kërkuan atyre që të plotësonin një pyetësor të frekuencës së ushqimit çdo vit për të treguar se sa nga 110 artikuj të ndryshëm ushqim kishin ngrënë gjatë 12 muajve të mëparshëm.

Duke parë këto të dhëna, studiuesit ishin në gjendje t'i jepnin secilit pjesëmarrës një rezultat diete mesdhetare, duke reflektuar respektimin e tyre ndaj dietës mesdhetare.

Studiuesit ishin gjithashtu në gjendje të identifikonin pesë modele diete:

  1. Modeli i komoditetit: Ky model dietik konsistonte kryesisht në makarona, pica dhe ushqime meksikane dhe kineze.
  2. Modeli me bazë bimore: Njerëzit që ndjekin këtë model hëngrën shumë perime, fruta, drithëra, bishtajore, kos, pulë dhe peshk.
  3. Modeli i ëmbëlsirave: Ky model përfshinte sasi të mëdha ëmbëlsirash, karamele, çokollatë dhe drithëra me sheqer.
  4. Modeli Jugor: Dieta Jugore është e pasur me ushqime të skuqura, pije të ëmbla, mish të përpunuar dhe organesh dhe vezë.
  5. Modeli i alkoolit dhe sallatës: Njerëzit që ndjekin këtë model konsumuan shumë zarzavate me gjethe, salcë, domate dhe pije alkoolike.

Sipas autorit kryesor Prof. James M. Shikany, i cili është profesor i mjekësisë dhe drejtor i asociuar për kërkime në Divizionin e Mjekësisë Parandaluese në Universitetin e Alabamës në Birmingham, “Të gjithë pjesëmarrësit kishin një farë niveli të aderimit në secilin model, por zakonisht respektonin më shumë për disa modele dhe më pak për të tjerët. ”

"Për shembull, nuk do të ishte e pazakontë që një individ që i përmbahet shumë modelit Jugor t'i përmbahet modelit të bazuar në bimë, por në një shkallë shumë më të ulët."

Studiuesit u përpoqën të kontaktonin pjesëmarrësit përafërsisht çdo 6 muaj gjatë një periudhe 10-vjeçare, e cila u mundësoi atyre të regjistronin çdo ngjarje kardiovaskulare, duke përfshirë vdekjen e papritur të zemrës. Gjatë kësaj periudhe, ishin 401 raste të regjistruara të vdekjes së papritur kardiake.

Dieta jugore rrit rrezikun

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kishin aderimin më të afërt në modelin dietetik Jugor kishin një rrezik 46% më të lartë të vdekjes së papritur kardiake sesa ata që i përmbaheshin asaj më pak nga afër.

Në të kundërt, pjesëmarrësit të cilët respektonin më shumë dietën mesdhetare ishin 26% më pak të rrezikuar nga vdekja e papritur e zemrës sesa ata që kishin aderimin më të ulët.

Sipas Prof. Shikany: "Ndërsa ky studim ishte nga natyra vëzhguese, rezultatet sugjerojnë që dieta mund të jetë një faktor rreziku i ndryshueshëm për vdekjen e papritur të zemrës, dhe, për këtë arsye, dieta është një faktor rreziku mbi të cilin kemi një farë kontrolli."

"Përmirësimi i dietës tuaj duke ngrënë një dietë të bollshme në fruta, perime, drithëra dhe peshk - të tilla si dieta mesdhetare - dhe me pak ushqime të skuqura, mish organesh dhe mish të përpunuar - karakteristikat e modelit diete të stilit jugor - mund të ulen rreziku i dikujt për vdekje të papritur kardiake ”.

Sidoqoftë, Prof. Shikany beson se njerëzit që dëshirojnë të kalojnë nga një dietë jugore drejt një diete mesdhetare nuk duhet të përpiqen ta bëjnë këtë menjëherë.

"Unë sugjeroj ndryshime të vogla dhe graduale në dietën tuaj - ato duket se janë më të qëndrueshme", tha Prof. Shikany.

“Për shembull: ngrënia e mishit (sidomos e mishit të përpunuar) vetëm disa ditë në javë në vend të çdo dite dhe zvogëlimi i madhësive të pjesës; shtimi i peshkut 1 ose 2 ditë në javë në vend që të hani gjithmonë viçi ose mish derri; shtimi i perimeve më shpesh si një anë në vend të patateve ose anëve të tjera me niseshte; shkurtimi i numrit të pijeve të ëmbëlsuara me sheqer të konsumuara çdo ditë; dhe shkurtimi i ëmbëlsirave, por jo eliminimi i tyre (bëjini një darkë të rastit). ”

“Varet vërtet nga dieta fillestare e personit, por ka pothuajse gjithmonë hapësirë ​​për të bërë ndryshime të vogla, me qëllimin për të përfshirë këto ndryshime në dietën e rregullt dhe për të krijuar ndryshime më të mëdha me kalimin e kohës. Sidoqoftë, ndryshimet e mëdha, me shumicë, në dietën e dikujt i bënë të gjitha përnjëherë pothuajse kurrë të mos zgjasnin - gradualisht duket më i miri ".

Nxitja e ndryshimit të dietës

Prof Shikany beson se të dy klinicistët dhe qeveria kanë një rol për të luajtur në përmirësimin e dietës së njerëzve.

"Lidhur me profesionin e mjekut, flisni me pacientët për dietat e tyre në çdo rast të mundshëm," tha Prof. Shikany. "Megjithëse shkenca e të ushqyerit ka bërë përparime të rëndësishme në atë që ne e konsiderojmë si një dietë të shëndetshme për sa i përket parandalimit të sëmundjes kronike, mesazhi jo gjithmonë u shkon pacientëve".

"Ashtu siç pyeten pacientët për pirjen e duhanit dhe ushtrimet fizike (ose të paktën, duhet të jenë), ata gjithashtu duhet të pyeten për dietat e tyre gjatë çdo kontrolli të rregullt dhe duhet të ofrohen sugjerime për përmirësimin e dietave të tyre."

"Lidhur me qeverinë, ka stimulues për të konsumuar ushqime që nuk do të konsideroheshin të shëndetshme, të tilla si taksat për gjëra të tilla si pijet e ëmbëlsuara me sheqer, që mund të jenë të dobishme."

"Unë mendoj se ne gjithashtu duhet të konsiderojmë se si mund të sigurojmë stimuj për të ngrënë më shumë ushqime të shëndetshme, të tilla si ulje të primeve të sigurimeve shëndetësore për ushqim të shëndetshëm, aq sa sigurojmë për jo-duhanpirësit. Sigurisht, kjo do të ishte më e vështirë për t'u dokumentuar për dietën, dhe [kjo] do të përfshinte kompanitë e sigurimeve sesa qeverinë, por unë mendoj se stimulimi i ushqimit të shëndetshëm është një fushë e denjë për diskutim. "

Hulumtime të ardhshme

Duke parë të ardhmen, Prof. Shikany pranoi se kërkimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të konfirmuar dhe zgjeruar gjetjet fillestare.

"Rezultatet e këtij studimi duhet të vërtetohen në popullata dhe grupe të tjera për të parë nëse rezultatet tona qëndrojnë në mostrat e studimit të moshave të ndryshme, në pjesëmarrës me status të ndryshëm socio-ekonomik dhe në popullata të pamjaftueshme / me burime të ulëta. Me fjalë të tjera, ne duam të dimë se sa të përgjithshme janë rezultatet tona, ”tha Prof. Shikany.

“Gjithashtu, nevojitet shumë më shumë hulumtim në fushën e ndryshimit të sjelljes në lidhje me dietën - si t'i bëjmë njerëzit të bëjnë ndryshime në dietat e tyre? Ne dimë shumë për mënyrën se si njerëzit duhet të ushqehen, por bërja që ata të bëjnë ndryshime është pjesa më sfiduese e kësaj. ”