Për njerëzit me sëmundje të veshkave, nuk ka sasi të sigurt të plumbit në ujin e pijshëm

veshkë

Nivelet e plumbit në ujin e pijshëm që janë të lejueshme nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit kanë efekte të dëmshme shëndetësore tek individët me sëmundje të veshkave, sipas një studimi të ri. Gjetjet shfaqen në një numër të ardhshëm të JASN.

Pavarësisht përparimeve në uljen e sasisë së plumbit në ujin e pijshëm, nivelet e ulëta të ndotjes mbeten të përhapura në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për 30-40 milion Amerikanë që jetojnë me sëmundje kronike të veshkave, të cilët kanë ndjeshmëri të shtuar ndaj efekteve toksike të plumbit.

Për të ekzaminuar efektet e niveleve të ulëta të ndotjes me plumb tek individët me sëmundje të avancuar të veshkave, hetuesit analizuan informacionin shëndetësor për 597,968 pacientë që filluan dializën në Shtetet e Bashkuara midis 2005 dhe 2017. Ekipi gjithashtu vlerësoi përqendrimet e plumbit në sistemet e ujit të komunitetit në 5-vjeçar periudha para fillimit të dializës, duke u mbështetur në të dhënat e nivelit të qytetit nga Sistemi i Informacionit të Ujit të Pijshëm të Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit.

Hetuesit u përqëndruan në efektet e mundshme të plumbit në nivelet e hemoglobinës, oksigjenit që mbart proteina në qelizat e kuqe të gjakut që dihet se ndikohet nga helmimi me plumb.

Individët që jetojnë në qytete me nivele të zbulueshme të plumbit në ujin e komunitetit të tyre kishin përqendrime dukshëm më të ulëta të hemoglobinës përpara fillimit të dializës dhe gjatë muajit të parë të terapisë së dializës. Atyre gjithashtu u janë përshkruar doza më të larta të ilaçeve për të trajtuar aneminë, e cila ndodh kur numri i qelizave të kuqe të gjakut ose nivelet e hemoglobinës janë më të ulëta se normalja. Këto shoqata u vëzhguan në nivelet e plumbit nën pragun e Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit (0.015 mg / L) që urdhëron veprime rregullatore.

Gjetjet sugjerojnë se për pacientët me funksion të dobët të veshkave, nuk ka sasi të sigurt të plumbit në ujë të pijshëm. "Ndërsa uji i pijshëm mund të duket i shëndetshëm në mënyrë uniforme, nivelet e ulëta të ndotjes me plumb që gjenden në shumicën e sistemeve të ujit të pijshëm në Shtetet e Bashkuara mund të kenë efekte toksike për ata me sëmundje kronike të veshkave", tha autori kryesor John Danziger, MD, MPhil, nga Beth Izraeli Qendra Mjekësore Deaconess. "Mund të jenë të nevojshme përpjekje më rigoroze për të përmirësuar infrastrukturën e sistemit të ujit për të mbrojtur individët nga rreziqet e panjohura".

E rëndësishmja, studimi zbuloi gjithashtu në lidhje me pabarazitë, me nivele më të larta të plumbit të ujit të vëzhguara për Black krahasuar me pacientët e bardhë. "Kombinuar me ndjeshmërinë e rritur ndaj sëmundjes së veshkave midis zezakëve, kjo përfaqëson një padrejtësi të rëndësishme mjedisore", tha Dr. Danziger.