Shkaku i gripit mund të ndihmojë në shmangien e COVID-it të rëndë

Shkaku i gripit mund të ndihmojë në shmangien e COVID-it të rëndë

Një goditje e gripit mund të ofrojë disa siguri kundrejt ndikimeve të rënda të COVID-19, rekomandon një studim i ri.

Nëse jeni të kontaminuar me COVID-19, pasi keni bërë një goditje gripi, e bën atë shumë më pak të ngjarë që ju me siguri do të përjetoni infeksion të rëndë në të gjithë trupin, embolizëm, do të keni një goditje në tru ose do të trajtoheni në një njësi të kujdesit kritik, sipas hulumtimit.

"Puna jonë është e rëndësishme", pohoi bashkëautorja e hulumtimit Dr. Devinder Singh, duke mbajtur parasysh burimet minimale në të gjithë botën që të kufizojnë mundësinë e përdorimit të injeksionit COVID.

"Popullsia globale mund të përfitojë nga vaksinimi i gripit, pasi mund të veprojë në të dy rastet për të parandaluar një sëmundje twindemike të koronavirusit dhe gripit", e cila mund të ngatërrojë burime të kujdesit shëndetësor, "tha Singh, shefi i kirurgjisë plastike në Universitetin e Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Miami Miller.

Pse një goditje e gripit do të mbronte nga disa efekte të rënda të COVID-19 nuk është e qartë, por është e mundshme që ai e rrit sistemin imunitar për të zvogëluar shanset e disa dëmtimeve në të gjithë sistemin që shihen gjithashtu me grip, thonë studiuesit.

Ata paralajmërojnë, megjithatë, se vaksina e gripit nuk është një zëvendësim për vaksinën COVID-19. Gjithashtu, studimi nuk mund të provojë se një goditje e gripit është mbrojtëse kur bëhet fjalë për COVID-19, vetëm se mund të jetë.

Dr. Eric Cioe-Pena është drejtor i shëndetit global në Northwell Health, New Hyde Park, NY, dhe nuk ishte pjesë e studimit. "Ndërsa hulumtimi zbulon një organizim të qartë midis atyre që marrin goditjen e tyre të gripit si dhe sëmundjet e reduktuara të infeksionit COVID, ne duhet të jemi të qartë se ky hulumtim zhgënjen shkakësinë, si dhe nuk rekomandon gjithashtu një lidhje të qartë shkakësore në si do të ndihmonte sigurisht inokulimi i gripit me COVID, ”tha ai.

"Pavarësisht, unë mbështes plotësisht injeksionin e gripit, si dhe injeksionin COVID si veprime të ndjeshme të shëndetit publik dhe shëndetit, si dhe nëse kjo ndodh që të jetë një avantazh i dytë, i shkëlqyeshëm", tha Cioe-Pena.

Për studimin, Singh dhe kolegët e tij përdorën bazën e të dhënave kërkimore TriNetX për të mbledhur të dhëna për dy grupe, secili me më shumë se 37,000 pacientë.

Njerëzit në grupin e parë morën një goditje gripale dy javë deri në gjashtë muaj para se të diagnostikoheshin me COVID-19. Ata që ishin në grupin e dytë gjithashtu kishin COVID-19, por nuk ishin vaksinuar kundër gripit.

Studiuesit krahasuan incidencën e efekteve të rënda midis dy grupeve, duke parë sepsën, goditjen në tru, një mpiksje të njollës të njohur si trombozë e venave të thella (DVT), embolia pulmonare, dështimi i frymëmarrjes, sindroma e distresit respirator dhe dhimbja e kyçeve. Ata gjithashtu vlerësuan normat e dështimit të veshkave, humbjes së oreksit, sulmit në zemër, pneumonisë, vizitave të departamentit të urgjencës, pranimit në spital, pranimit të ICU dhe vdekjes.

Ata zbuluan se njerëzit të cilët nuk kishin kaluar gripin kishin deri në 20% më shumë gjasa të pranoheshin në ICU, deri në 58% më shumë të ngjarë të vizitonin një dhomë urgjence dhe deri në 45% më shumë të ngjarë të zhvillonin sepsë. Ata gjithashtu kishin 58% më shumë gjasa të kishin një goditje në tru dhe deri në 53% më shumë të ngjarë të kishin një DVT. Nuk u pa asnjë efekt në rrezikun e vdekjes.

Gjetjet u prezantuan të Dielën në takimin vjetor virtual të Kongresit Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive. Kërkimet e paraqitura në takimet mjekësore zakonisht konsiderohen paraprake derisa të botohen në një revistë të vlerësuar nga kolegët.

Dr. Marc Siegel është profesor i mjekësisë në NYU Langone Medical Center në New York City, dhe nuk ishte pjesë e studimit. "Feshtë e mundshme që goditja e gripit çelëson sistemin imunitar të trupit në një mënyrë të tillë që dëmton reagimin e padobishëm inflamator të COVID që krijon mpiksjen e gjakut, si dhe probleme të ndryshme të tjera të mëdha", tha ai.

Por Siegel vuri në dukje se nuk mund të mbështeteni në një goditje gripi për t'ju mbrojtur nga COVID-19. Ai i nxiti të gjithë të marrin vaksinën COVID-19. “Injectionshtë injeksioni më i mirë i zhvilluar ndonjëherë më parë. Outstandingshtë e jashtëzakonshme, e jashtëzakonshme ”, pohoi ai.