Goditja e gripit mbron nga disa nga efektet e rënda të COVID-19, duke përfshirë pranimet në ICU, sepsën dhe goditjet në tru

Covid

Vaksina e gripit mund të sigurojë mbrojtje jetësore kundër COVID-19, përfundon kërkimi i ri që u prezantua në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID), i mbajtur në internet këtë vit.

Një analizë e të dhënave të pacientëve nga e gjithë bota sugjeron fuqimisht se goditja vjetore e gripit zvogëlon rrezikun e goditjes në tru, sepsës dhe DVT në pacientët me COVID-19. Pacientët me COVID-19 të cilët ishin vaksinuar kundër gripit kishin gjithashtu më pak gjasa të vizitonin departamentin e urgjencës dhe të pranoheshin në njësinë e kujdesit intensiv (ICU).

Imunizimi i botës kundër COVID-19 është një sfidë e frikshme dhe, megjithëse prodhimi dhe shpërndarja e vaksinave rritet çdo ditë, disa vende nuk pritet të vaksinojnë një numër të madh të popullsisë së tyre deri në fillim të 2023.

Kohët e fundit, disa studime me përmasa modeste sugjeruan që vaksina e gripit mund të sigurojë mbrojtje kundër COVID-19 - që do të thotë se mund të jetë një armë e vlefshme në luftën për të ndaluar pandeminë.

Zonja Susan Taghioff, e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Miami Miller, Miami, SH.B.A. dhe kolegët e tij kryen një analizë retrospektive të të dhënave për dhjetëra mijëra pacientë nga e gjithë bota për të zbuluar më shumë.

Në studimin më të madh të këtij lloji, ekipi shqyrtoi të dhënat e identifikuara elektronike të shëndetit të mbajtura në bazën e të dhënave kërkimore TriNetX me më shumë se 70 milion pacientë për të identifikuar dy grupe me 37,377 pacientë.

Të dy grupet u krahasuan për faktorë që mund të ndikojnë në rrezikun e tyre të rëndë COVID-19, duke përfshirë moshën, gjininë, etninë, pirjen e duhanit dhe problemet shëndetësore të tilla si diabeti, mbipesha dhe sëmundja kronike e mushkërive obstruktive.

Anëtarët e grupit të parë kishin marrë vaksinën e gripit midis dy javësh dhe gjashtë muaj para se të diagnostikoheshin me COVID-19. Ata që ishin në grupin e dytë gjithashtu kishin COVID-19 por nuk ishin vaksinuar kundër gripit. Studimi u krye duke përdorur pacientë nga vendet përfshirë SHBA, MB, Gjermani, Itali, Izrael dhe Singapor.

Incidenca e 15 rezultateve anësore (sepsë; goditje në tru; trombozë e venave të thella ose DVT; emboli pulmonare; dështim akut i frymëmarrjes; sindromi i distresit akut të frymëmarrjes; artralgji ose dhimbje të përbashkët; dështimi i veshkave; anoreksi; sulm në zemër; pneumoni; vizitat e departamentit të urgjencës; pranimi në spital ; Pranimi i ICU; dhe vdekja) brenda 120 ditëve nga testimi pozitiv për COVID-19 u krahasua më pas midis dy grupeve.

Analiza zbuloi se ata që nuk kishin pasur goditje gripi kishin më shumë gjasa (deri në 20% më shumë) të pranoheshin në ICU.

Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të vizitonin Departamentin e Urgjencës (deri në 58% më shumë gjasa), të zhvillonin sepsë (deri në 45% më shumë të ngjarë), të kishin një goditje në tru (deri në 58% më shumë të ngjarë) dhe një DVT (deri në 40% më shumë të ngjarë). Rreziku i vdekjes nuk u zvogëlua.

Nuk dihet saktësisht sesi gripi i gripit ofron mbrojtje kundër COVID-19 por shumica e teorive përqendrohen rreth tij duke rritur sistemin imunitar të lindur - mbrojtjet "e përgjithshme" me të cilat kemi lindur dhe nuk janë përshtatur për ndonjë sëmundje të veçantë.

Autorët e studimit thonë se rezultatet e tyre sugjerojnë fuqimisht se vaksina e gripit mbron nga disa efekte të rënda të COVID-19. Ata shtojnë se nevojiten më shumë hulumtime për të provuar dhe kuptuar më mirë lidhjen e mundshme, por, në të ardhmen, goditja e gripit mund të përdoret për të ndihmuar në sigurimin e mbrojtjes në rritje në vendet ku vaksina COVID-19 është me pakicë.

Dr. Devinder Singh, autori i vjetër i studimit dhe një profesor i kirurgjisë plastike në Universitetin e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Miami Miller, thotë: “Vetëm një pjesë e vogël e botës është vaksinuar plotësisht kundër COVID-19 deri më sot dhe, me të gjitha shkatërrimi që ka ndodhur për shkak të pandemisë, komuniteti global ende ka nevojë për të gjetur zgjidhje për të zvogëluar sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë.

“Të kesh akses në të dhëna në kohë reale të miliona pacientëve është një mjet i fuqishëm kërkimor. Së bashku me bërjen e pyetjeve të rëndësishme, i ka lejuar ekipit tim të vëzhgojë një shoqëri midis vaksinës së gripit dhe sëmundshmërisë më të ulët në pacientët me COVID-19.

“Ky zbulim është veçanërisht domethënës sepse pandemia po lodh burimet në shumë pjesë të botës. Prandaj, hulumtimi ynë - nëse vërtetohet nga prova të rastësishme klinike të rastësishme - ka potencialin për të zvogëluar barrën mbarëbotërore të sëmundjes. "

Zonja Taghioff shton: “Vaksinimi i gripit mund të përfitojë edhe nga individët që hezitojnë të marrin një vaksinë COVID-19 për shkak të reja të teknologjisë.

“Pavarësisht kësaj, vaksina e gripit nuk është aspak një zëvendësim i vaksinës COVID-19 dhe ne avokojmë që të gjithë të marrin vaksinën e tyre COVID-19 nëse janë në gjendje.

“Promovimi i vazhdueshëm i vaksinës së gripit gjithashtu ka ndihmën e mundshme që popullata globale të shmangë një 'twindemic' të mundshme - një shpërthim të njëkohshëm të gripit dhe koronavirusit.

"Pavarësisht nga shkalla e mbrojtjes së ofruar nga vaksina e gripit kundër rezultateve të pafavorshme të lidhura me COVID-19, thjesht të jesh në gjendje të ruash burimet globale të kujdesit shëndetësor duke mbajtur nën kontroll numrin e rasteve të gripit është një arsye e mjaftueshme për të përkrahur përpjekjet e vazhdueshme për të promovuar vaksinimin e gripit. ”