Provat e para gjenetike nga viktimat e murtajës mesjetare sugjerojnë që Vdekja e Zezë arriti në Italinë e Jugut

murtaja e zezë

Varret duke përfshirë eshtrat e 2 djemve (të moshës mes 30 dhe 45 vjeç) janë provat e para të infeksionit Yersinia pestis, mikroorganizmat përgjegjës për murtajën, në Italinë Jugore të shekullit 14, sipas një studimi të ri ekzistues në Evropën Kongresi i Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID).

"Rimarrja e ADN-së antike të murtajës nga dhëmbët e dy të rriturve të varrosur në Abacinë e San Leonardo në Siponto është një zbulim i një rëndësie kombëtare, pasi është i pari që lidhet me pandeminë e dytë të murtajës (Vdekja e Zezë) në Italinë e Jugut", thotë Dr. Donato Raele nga Istituto Zooprofilattico Sperimentale i Pulias dhe gjithashtu Bazilikata në Foggia, që drejtoi studimin.

"Ne ishim shumë të dyshimtë kur zbuluam monedha të shekullit të 14-të nga rrobat e një viktime dhe më shumë të fshehura në një qese të lidhur rreth belit të tjetrës, gjë që sugjeron që trupat nuk u kontrolluan për të konfirmuar shkakun e vdekjes."

Në mes të shekullit të 14-të Evropa u shkatërrua nga Vdekja e Zezë, një pandemi e konsiderueshme murtaje që eliminoi afërsisht 60% të popullsisë. Murtaja arriti në brigjet e Siçilisë në 1347, dhe shkatërroi gjithashtu qytete të mëdha dhe gjithashtu komunitete në veri dhe gjithashtu në Itali Kur vala e parë e vdekjes së Zezë kishte përfunduar në të vërtetë në sezonin e dimrit të 1348, më shumë se një e treta e popullsisë së Italisë kishte në të vërtetë ndërroi jetë Megjithëse raste të Vdekjes së Zezë raportohen në dokumente të shumta historike, asnjë vendvarrim nuk ka kaluar në të vërtetë vlerësimin e ADN-së në Jug të Italisë.

Abacia e San Leonardo në Siponto (Pulia, Italia e Jugut) ishte një qendër jetësore shpirtërore dhe gjithashtu klinike gjatë Mesjetës ku investitorët dhe gjithashtu turistët u larguan për t'u çlodhur dhe gjithashtu të shërohen. Ishte një udhëkryq për eksploruesit që drejtoheshin përgjatë Via Francigena për në Shenjtëroren e Monte Sant'Angelo, dhe gjithashtu për shitësit që kalonin nëpër portin e Manfredonia.

2 varret e vetmuar u gjetën gjatë një gërmimi në një zonë të varrosjes së Abbey që u përdor për varrim në fund të fillimit të 13-të të shekullit të 14-të.

Shënjestra e parë ishte një burrë (mosha 30-35 vjeç). Ai vuri një rrip me një kapëse hekuri në formë drejtkëndëshi me një bosht, të vendosur të shtypur në kofshën e tij të përshtatshme. Me shumë gjasa, e lidhur me këtë rrip ishte një çantë e vogël e cila kishte 12 denarë (monedha argjendi romake) të vendosura akoma të grumbulluara nën këmbën e tij.

Shënjestra e dytë ishte një burrë (2 vjeç). Ai ishte i fshehur plotësisht i veshur dhe gjithashtu kishte disa sende individuale mbi vete të përbërë nga unaza hekuri dhe gjithashtu bronzi, njëra që përputhej, dhe gjithashtu kompletimi i një lidhese këpucësh; dhe gjithashtu kokrra të ndryshme të produktit si qelqi të errët në dorën e tij të majtë që mund të jetë një rruzar.

Mashkulli mbrojti monedha turizmi 99 aliazh Deniers nga Greqia Frankish (vitet e fundit të shekullit të 13-të - çereku i parë i shekullit të 14-të) dhe gjithashtu një Gigliato argjendi të lëshuar në emër të Robert të Anjou (1309-1343), e vendosur në pirgje, shumica me gjasë brenda çantave të fshehura në shumë përbërës të rrobave të tij.

Duke qenë se datimi i funeralit dhe gjithashtu monedhat i përshtaten mbërritjes së Pandemisë së Dytë në Evropë, specialistët supozuan se të rriturit mund të kishin vdekur gjatë gjithë Vdekjes së Zezë ose nga sëmundje të tjera ngjitëse që mbizotëronin në atë kohë, të tilla si ethet e xhunglës , konsumi, ose tifoja epidemike dhe gjithashtu temperatura e lartë e Maltës (bruceloza).

Për të furnizuar edhe më shumë prova, 3 dhëmbë nga secili person u dërguan në Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Puglia e della Basilicata për vlerësimin e ADN-së, së bashku me 2 dhëmbë shtesë njerëzorë të palidhur (kontrolle jo të favorshme).

Katër dhëmbë të të rriturve në varre u vlerësuan të favorshëm për Y. pestis, dhe gjithashtu ishin jashtëzakonisht të krahasueshëm me viktimat e murtajës të kontrolluar më parë nga përbërës të ndryshëm të tjerë të Italisë dhe gjithashtu kishin stres të ngjashëm me Y. pestis.

"Abacia e San Leonardo ishte një pikë kryesore përgjatë një sistemi shtigjesh që formonin një pjesë të rrugës Via Francigena, një rrugë kryesore mesjetare e pelegrinazheve për në Romë nga veriu, dhe ishte një vend ideal nga i cili mund të përhapet murtaja", thotë Raele.

“Ne ende nuk e kemi kuptuar plotësisht shkallën e valëve pandemike gjatë Vdekjes së Zezë në jug të Italisë. Në fakt, ADN-ja e Y. pestis është rreth 300 vjet më e vjetër se e mëparshmja e lidhur me një varr masiv që daton nga fundi i viteve 1600 dhe raportuar nga studiuesit tanë në Foggia. Si pasojë, rezultatet tona përmbajnë detaje të çmuara për të kuptuar më mirë madhësinë e murtajës në të gjithë Italinë. ”