Ora e parë vepruese që parashikon shëndetin imunologjik dhe sëmundjet kronike të plakjes

orë

Studiuesit nga Instituti Buck dhe Universiteti Stanford në të vërtetë kanë zhvilluar një orë inflamatore të plakjes (iAge) e cila vlerëson tonet inflamatore dhe parashikon multi-sëmundshmëri, dobësi, shëndet të imunitetit, plakje kardio dhe është gjithashtu e lidhur me një qëndrueshmëri të jashtëzakonshme në njëqindvjeçarët. Duke përdorur mirëkuptim të thellë, një lloj AI, në studimet kërkimore të imunomës së gjakut të 1001 individëve, shkencëtarët përcaktuan gjithashtu një kemokinë fleksibël të lidhur me plakjen e zemrës, e cila mund të përdoret për zbulimin e hershëm të patologjisë së lidhur me moshën dhe furnizon një objektiv për trajtimet. Rezultatet janë lëshuar nëPlakja e natyrës

"Metrikat standarde të imunitetit të cilat mund të përdoren për të identifikuar individët më të rrezikuar për zhvillimin e sëmundjeve kronike të vetme apo edhe të shumëfishta të plakjes kanë munguar shumë," deklaroi David Furman, Ph D., Profesor i Asociuar i Institutit Buck, Drejtor i Projektit 1001 Imunomave në Universiteti Stanford School of Medicine dhe shkrimtar i moshuar i studimit kërkimor. “Sjellja e biologjisë në qasjen tonë plotësisht të paanshme na lejoi të identifikonim një numër metrikash, përfshirë një proteinë të vogël imune që përfshihet në inflamacion kronik sistemik të plakjes dhe plakje kardiake. Tani kemi mjete për të zbuluar mosfunksionimin dhe një rrugë për ndërhyrje para se të ndodhë patologjia e plotë. "

Sipas shkrimtarit të parë Nazish Sayed, MD, Ph D., Asistent Profesor i Kirurgjisë Vaskulare në Stanford Medicine, studimi hulumtues përcaktoi kimokinën e tretshme CXCL9 si faktorin më të vështirë për iAge Furman e përcaktoi atë si një proteinë të imun të vogël të shëndetshme që quhet normalisht e drejtë në aktivitet për të tërhequr limfocitet në faqen e internetit të një infeksioni. "Por në këtë rast ne treguam se CXCL9 rregullon gjenet e shumta të implikuara në inflamacion dhe është i përfshirë në plakjen qelizore, plakjen vaskulare dhe rimodelimin e dëmshëm të zemrës", duke përfshirë edhe heshtjen e CXCL9 ktheu humbjen e tiparit në plakjen e qelizave endoteliale në të dy qeniet njerëzore dhe minjtë kompjuterikë.

Efektet më të mëdha për iAge

Rezultatet nga vlerësimi paraprak (i ​​cili gjithashtu përbëhej nga detaje nga analiza të hollësishme shëndetësore profesionale të 902 personave) u verifikuan në një bashkëpunëtor të pavarur të qindvjeçarëve dhe vdekjes me të gjitha shkaqet në Studimin e Zemrës së Framingham Furman kur ka të bëjë me shëndetin dhe qëndrueshmërinë, "mosha" ”I sistemit imunitar të trupit të tij absolutisht i tejkalon detajet vijuese që mund të burojnë nga certifikata e një shoferi. "Mesatarisht, njëqindvjeçarët kanë një moshë imune që është 40 vjet më e re se ajo që konsiderohet 'normale' dhe ne kemi një të jashtëm, një njeri super të shëndetshëm 105 vjeç (i cili jeton në Itali) i cili ka sistemin imunitar të 25 vjeçar ”, deklaroi ai.

Rezultatet e studimit që përfshijnë shëndetin e zemrës u verifikuan gjithashtu në një ekip tjetër prej 97 të rriturish jashtëzakonisht të shëndetshëm dhe të ekuilibruar (mosha 25–90 vjeç) të punësuar nga Palo Alto, California Furman pretendon se shkencëtarët gjetën një marrëdhënie midis CXCL9 dhe lind nga shqyrtimi i shpejtësisë së valës së pulsit , një procedurë e ngushtësisë vaskulare. "Këta njerëz janë të gjithë të shëndetshëm në përputhje me të gjitha testet e disponueshme laboratorike dhe vlerësimet klinike, por duke përdorur iAge ne ishim në gjendje të parashikonim se kush ka gjasa të vuajë nga hipertrofia e ventrikulit të majtë (një zgjerim dhe trashje e mureve të dhomës kryesore të pompimit të zemrës) dhe mosfunksionimi i enëve të gjakut ”.

Furman pretendon që pajisja mund të përdoret për të ndjekur kërcënimin e dikujt për krijimin e disa sëmundjeve kronike duke ekzaminuar dëmtimet fizike që përparojnë në sistemin e tyre imunitar të trupit. Për shembull, dobësia e lidhur me moshën mund të parashikohet duke krahasuar metrikat organike të imunitetit me detajet në lidhje me sa kohë i duhet dikujt të qëndrojë nga një karrige dhe të shëtisë një gamë të veçantë përveç nivelit të tyre të lirisë dhe vetë-mbështetjes. "Duke përdorur iAge është e mundur të parashikosh shtatë vjet më parë kush do të bëhet i dobët," deklaroi ai. "Kjo na lë shumë hapësirë ​​për ndërhyrje".

Theksimi i lidhjes ndërmjet shëndetit imunitar dhe plakjes

Në vitin 2013 një ekip shkencëtarësh që hulumton plakjen përcaktoi 9 "shenja dalluese" të procedurës së plakjes. Çrregullimi i sistemit imunitar në lidhje me moshën nuk ishte përbërës i përzierjes. "Becomingshtë duke u bërë e qartë se ne duhet t'i kushtojmë më shumë vëmendje sistemit imunitar me moshën, duke pasur parasysh që pothuajse çdo sëmundje e lidhur me moshën ka inflamacion si pjesë e etiologjisë së saj," deklaroiFurman "Nëse jeni i përflakur kronikisht, do të keni paqëndrueshmëri gjenomike pasi si dhe mosfunksionimi mitokondrial dhe çështjet e stabilitetit të proteinave. Inflamacioni kronik sistemik shkakton tërheqje telomere, si dhe ndryshime epigjenetike. Clearshtë e qartë se të gjitha këto nëntë shenja dalluese, në përgjithësi, janë shkaktuar nga inflamacioni kronik sistemik në trupin tuaj. Mendoj se inflamacioni është shenja e 10-të ”.