Fibromyalgia: Më shumë prova të lidhjeve me sistemin imunitar

Infermiere duke injektuar gjak nga një shiringë në një epruvetë për ekzaminim

  • Aktualisht nuk ka terapi të besueshme për fibromialgjinë, një problem i vazhdueshëm që shkakton shqetësime të përhapura, çështje pushimi, rraskapitje dhe gjithashtu shqetësime psikologjike.
  • Arsyeja themelore në të vërtetë ka vazhduar të jetë një enigmë, edhe pse disa studime kanë nënkuptuar në të vërtetë pjesëmarrjen e sistemit imunitar.
  • Një studim kërkimor aktualisht ka zbuluar se antitrupat nga individë me fibromialgji shkaktojnë shenja të gjendjes tek minjtë kompjuterikë, gjë që rekomandon shumë që fibromialgjia të jetë një problem autoimun.
  • Eksplorimi mund të çojë në analiza të ekzaminimeve të gjakut për gjendjen dhe gjithashtu terapi më të besueshme.

Njerëzit me fibromialgji kanë shqetësime të vazhdueshme dhe gjithashtu nivel të ndjeshmërisë ndaj stresit dhe gjithashtu të ftohtë në të gjithë trupin e tyre. Ata gjithashtu mund të kenë vështirësi në pushim dhe gjithashtu të përjetojnë rraskapitje dhe gjithashtu shqetësime psikologjike.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), afër 4 milion të rritur në Shtetet e Bashkuara kanë fibromialgji, e cila korrespondon me rreth 2% të popullsisë së rritur. Sipas shumicës së kuotimeve të çmimeve, 80% e individëve me këtë problem janë gra.

Nuk ka trajtim, megjithatë terapitë për të eleminuar shenjat zakonisht konsistojnë në ilaçe për lehtësimin e sikletit, ilaqet kundër depresionit, dhe gjithashtu rregullime të mënyrës së jetës, të tilla si rritja e gradave të stërvitjes dhe gjithashtu rritja e praktikave të pushimit.

Megjithëse shkencëtarët në të vërtetë nuk janë siguruar në mënyrë specifike se çfarë shkakton fibromialgjinë, ka disa ide që sistemi imunitar mund të jetë përgjegjës.

Për shembull, individët me lupus ose inflamacion të përbashkët reumatoid, që të dy janë gjendje autoimune, ka më shumë të ngjarë se individët e tjerë të krijojnë problemin.

Kushtet autoimune zhvillohen kur sistemi imunitar sulmon vetë qelizat e trupit, megjithatë në të vërtetë nuk ka pasur prova të drejtpërdrejta se kjo ndodh në fibromialgji.

Një grup studimi që përbën studiues në King's College London dhe gjithashtu Universitetin e Liverpool, si në Mbretërinë e Bashkuar, dhe gjithashtu Instituti Karolinska në Stokholm, Suedi, aktualisht rekomandon që disa shenja të fibromialgjisë të ndodhin kur antitrupat e personit ngritin detyrën e dhimbjes ndjenja e nervave.

Kur studiuesit futën antitrupa nga individë me fibromialgji në minjtë e kompjuterit, kafshët shtëpiake u bënë më delikate ndaj stimulimeve të padëshirueshme. Ata përveç kësaj u bënë të dobët dhe gjithashtu ecën shumë më pak.

Në krahasim, as shkrepjet e antitrupave nga kontrollet e shëndetshëm dhe të ekuilibruar, as produkti nga individët me fibromialgji me antitrupat e eliminuar nuk kishin rezultat në minjtë e kompjuterit.

Antitrupat e lidhur me qelizat në ganglionet me origjinë dorsale. Këto koleksione të qelizave nervore kalojnë sinjale shqisore nga sistemi i jashtëm i ankthit në sistemin kryesor të ankthit, i cili përbëhet nga mendja dhe gjithashtu shtylla kurrizore.

Atributet e studimit në Journal of Clinical Investigation.

Efektet e thella

"Pasojat e këtij studimi janë të thella", thotë David Andersson, Ph D., që ishte hetuesi kryesor i studimit kërkimor në King's. Ai vazhdon:

"Vendosja se fibromialgjia është një çrregullim autoimun do të transformojë mënyrën se si e shohim gjendjen dhe duhet të hapë rrugën për trajtime më efektive për miliona njerëz të prekur."

Dr Andreas Goebel, M.Sc, Ph D., hetuesi kryesor i studimit kërkimor nga Universiteti i Liverpool, thotë se ai parashikonte që disa situata të fibromialgjisë të ishin autoimune kur filloi studimin kërkimor në MB

"Por ekipi i Davidit ka zbuluar antitrupa që shkaktojnë dhimbje në secilin pacient të rekrutuar," thotë ai. "Rezultatet ofrojnë një shpresë të mahnitshme që simptomat e padukshme, shkatërruese të fibromialgjisë do të bëhen të shërueshme."

Antitrupat nga individët me fibromyalgia shfaqen deri te nociceptorët e gjallë, të cilët janë nerva në lëkurë që dërgojnë sinjale shqetësimi në mendje kur zbulojnë ekstreme të nivelit të temperaturës dhe gjithashtu stres ose kimikate helmuese.

Shenjat e minjve të kompjuterit u vendosën plotësisht brenda 2-3 javësh pasi kafshët shtëpiake të shpëtojnë nga antitrupat njerëzorë nga sistemet e tyre. Kjo rekomandon që trajtimet që ulin saktësisht shkallët e antitrupave në rrjedhën e gjakut mund të jenë të besueshme.

"Hapi tjetër do të jetë identifikimi i faktorëve në të cilët lidhen antitrupat që shkaktojnë simptoma", thotë Prof Camilla Svensson, Ph D., hetuesi kryesor i studimit kërkimor nga Instituti Karolinska.

"Kjo do të na ndihmojë jo vetëm në drejtim të zhvillimit të strategjive të reja të trajtimit për [fibromialgjinë], por edhe të testeve me bazë gjaku për diagnozën, të cilat mungojnë sot," përfshin ajo.

Strategjitë terapeutike aktualisht ekzistojnë për të ulur shkallën totale të antitrupave në qarkullimin e gjakut ose për të eleminuar antitrupa të caktuar autoimune. Përndryshe, studiuesit mund të krijojnë ilaçe që shmangin lidhjen e këtyre antitrupave me objektivat e tyre.

Një shënim i kujdesit

Des Quinn, që kryeson bamirësinë Fibromyalgia Action UK, pretendoi se shkencëtarët në të vërtetë kishin pyetur nëse fibromyalgia është një problem autoimun për shumë vite.

Ai ftoi rezultatet krejt të reja, por ende dukej një shënim i kujdesit.

"Nëse këto rezultate mund të përsëriten dhe zgjerohen, atëherë perspektiva e një biomarkeri ose një trajtimi të ri për njerëzit me fibromialgji do të ishte e jashtëzakonshme", informoi ai"Detonic.shop" "Megjithatë, rezultatet kanë nevojë për konfirmim dhe hetim të mëtejshëm para se të zbatohen rezultatet. në mënyrë universale ”.

Ai mbajti në mend se një biomarker analize kërkohet furishëm për faktin se disa mjekë ende marrin në konsideratë fibromialgjinë një "diagnozë të koshit të mbeturinave" - ​​termi për një diagnozë të paqartë, të paverifikuar mjekësore që ka një interpretim kaq të gjerë sa është klinikisht e pavlefshme.

"Do të ishte gjithashtu interesante të hetohej se si këto gjetje lidhen me simptoma të tjera të fibromialgjisë - të tilla si lodhja, shqetësimi i gjumit dhe çështjet njohëse - pasi fibromialgjia ndikon me më shumë sesa thjesht simptoma dhimbjeje", përfshiu ai.