Problemi i barazisë së ushqimit të shpejtë: Të rinjtë zezakë dhe hispanikë shënjestrohen padrejtësisht nga reklamat

Zyrtarët e Japonisë të McDonald's përkulen në falje

 • Studimi më i ri zbulon ndryshimin në rritje midis reklamave të përqendruara në ekipet e margjinalizuara kundrejt kolegëve të tyre të bardhë.
 • Institucionet e ngrënies së ushqimeve të shpejta, të tilla si McDonald's, Domino's dhe Taco Bell, investuan mbi 1.5 miliard dollarë në reklamat TELEVISION në 2019 për të synuar të rinjtë Black dhe Hispanic.
 • Në vitin 2019, të rinjtë zezakë shikuan 75% edhe më shumë reklama të ushqimit të shpejtë se sa bashkëmoshatarët e tyre të bardhë, ndërsa asnjë gjë e shëndetshme dhe e ekuilibruar nuk u reklamua në TELEVISION në gjuhën spanjolle.
 • Pothuajse të gjitha reklamat e ushqimeve të shpejta reklamuan gjëra kalorike, me madhësi për të rritur, zgjedhje ushqimore normale (jo pjatat e të rinjve) mbi zgjedhjet e tyre edhe më ushqyese.
 • Pavarësisht nga synimi i të rinjve, shumë më pak se 10% e këtyre reklamave u transmetuan në TELEVIZIONIN e të rinjve.

Mbi një e treta e fëmijëve dhe adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara konsumojnë ushqim komod në çdo lloj dite të dhënë, sipas Qendrës Kombëtare të Statistikave të Shëndetit Çfarë është shumë më tepër, pjesa e kalorive që fëmijët marrin nga ushqimi i lehtësimit - i cili zakonisht përfshin ushqime që konsistojnë i hamburgerëve, patate të skuqura dhe pica - në të vërtetë është rritur në dy vitet e fundit, me 1 në 5 të rinj në SH.B.A. të klasifikuar aktualisht si me probleme në peshë.

Një variabël që i shton këtij zhvillimi është reklamimi dhe marketing.

Studimi i montimit në të vërtetë ka zbuluar një lidhje të qëndrueshme në internet midis çmimeve të problemeve të peshës së të rinjve dhe rrit në reklamat dhe marketingun për ushqime shumë më pak ushqyese, të tilla si ushqime komoditet.

Raporti më i ri i Fast Food FACTS i lëshuar nga Rudd Center për Ushqim Politika dhe Trashje në Universitetin e Connecticut është më i fundit për të kontribuar në veprat letrare.

Së pari hidhni një vështrim në kërkimet për të

Regjistrimi i vitit 2021 vlerësoi informacionin se si 274 snack bar investuan planet e tyre të shpenzimeve për reklamim dhe marketing dhe sa fëmijë u zbuluan në këtë fushatë reklamuese. Informacioni përveç kësaj dukej edhe më i drejtë në 27 tregtarët kryesorë të ushqimit të shpejtë dhe sesi ata synuan klientët e rinj të bardhë, hispanikë dhe të zezë nën moshën 18 vjeç.

Sipas informacionit Nielsen 2019, mbi të cilin u bazua studimi kërkimor, kostot e reklamave për ushqime komoditet janë rritur në të vërtetë me 400 milion dollarë duke pasur parasysh atë 2012, duke arritur në 5 miliardë dollarë në 2019. Këto fushata reklamuese të ushqimeve të shpejta merreshin veçanërisht veçanërisht me të rinjtë, dhe ekipet e Zezë dhe Hispanike ishin tepër të shënjestruar.

Në bazë vjetore, studimi zbuloi respektimin e statistikave kur reklamat shpërndaheshin në moshë:

 • 830 reklama TELEVISION çdo vit synonin fëmijë të vegjël të moshës 2-5 vjeç
 • 787 reklama u përqendruan tek fëmijët e pjekur 6– 11 vjeç
 • 775 reklama u udhëzuan për adoleshentët nga 12 deri në 17 vjeç

Në standard, fëmijët dhe adoleshentët panë më shumë se 2 reklama ditore duke reklamuar ushqime junk ose organizata në TELEVISION.

Studimi gjithashtu zbuloi se vetëm 10% e këtyre reklamave u transmetuan në shfaqjet e fëmijëve dhe shumë më pak se 20% reklamuan pjatat e të rinjve.

Vetëm një institucion ngrënieje (McDonald's) dha më shumë se 1% të kostove të saj në reklama për të reklamuar pjata akoma më ushqyese të të rinjve.

Për më tepër, tregon se të rinjtë e shënjestruar Zezakë dhe Hispanikë reklamuan oferta dhe pako të pjatave me vlera të mëdha, me vlera të mëdha.

Midis të gjitha kërkimeve, sipas Dr. Jennifer Harris, mbikëqyrëse e fushatave reklamuese dhe marketingut në Rudd Center dhe midis bashkëautorëve të studimit kërkimor, një nga më tronditjet ishte se vetëm 1% e reklamave të ushqimit të shpejtë dhe marketingut reklamuan institucionet e ngrënies 'shumë më shumë gjëra ushqyese për përzgjedhjen e ushqimit.

"Kjo do të thotë që restorantet bëjnë një punë të madhe në lidhje me përmirësimin e cilësisë ushqyese të artikujve të menusë kur flasin për iniciativat e tyre të përgjegjësisë së korporatave, por ata ende pothuajse ekskluzivisht vazhdojnë të reklamojnë gjërat e tyre jo të shëndetshme për konsumatorët", informoi ajo "Detonic.shop".

Krahasimi i informacionit

Midis reklamimit dhe marketingut të ushqimit dhe pijeve, 40% e reklamave për 2 deri në 17 vjeç reklamuan ushqime të përshtatshme. Pabarazitë në reklamat që synojnë prejardhje të shumta etnike ose racave të ngritura gjithashtu gjatë gjithë viteve.

Rinia hispanike

Shpenzimet e reklamave për ushqime të shpejta në TELEVISION në gjuhën spanjolle arritën në 318 milion dollarë në 2019. Kjo zbulon një rritje prej 33% duke pasur parasysh që 2012.

McDonald's, Subway, Wendy's, Taco Bell, Domino's, Popeyes, Burger King dhe Little Caesars ishin emrat kryesorë të markave të shënjestruara Hispanike në 2019.

Pjata e të rinjve të vetëm të tregtuar në TELEVISION në gjuhën spanjolle në 2019 ishte Ushqimi i Gëzuar i McDonald's, megjithatë ata ishin përqendruar kryesisht tek nënat dhe baballarët hispanikë dhe jo fëmijët.

Asnjë gjë e shëndetshme dhe e ekuilibruar nuk u reklamua në TELEVISION në gjuhën spanjolle në 2019.

Midis të rinjve hispanikë, fëmijët e vegjël shikonin shumë më shumë reklama të ushqimit të shpejtë se ekipet e vjetra në TELEVISION në gjuhën spanjolle, e cila kishte të bënte me një reklamë në ditë me 342.3 reklama në vit.

Fëmijët hispanikë gëzonin 251.3 reklama të ushqimit të shpejtë në vit, ndërsa adoleshentët panë 210.4 reklama.

Rini e zezë

Ndërkohë, 23-rostiçeri investuan 99 milion dollarë për të promovuar në TELEVISION me shënjestër të Zezë në 2019.

Ushqimi i shpejtë (pica, hamburger, shpendë të skuqur dhe ushqime të krahasueshme), pije të ëmbla, të ëmbla dhe ushqime të padëshirueshme përbënin 86% të kostove të reklamimit të ushqimit në TELEVISION që synonin ekipet e Zezë.

Taco Bell, Domino's, Burger King, Wendy's, Arby's, McDonald's dhe KFC ishin ndër emrat kryesorë të markave të shënjestruara nga Zezakët.

Në mënyrë të veçantë, adoleshentët zezakë panë 1.9– 2.5 herë më shumë reklama për këto institucione ekzaktësisht të ngrënies krahasuar me adoleshentët e bardhë.

Fëmijët e vegjël zezakë dhe fëmijët e zezë shikuan afërsisht 3 reklama çdo ditë, ose afërsisht 1,000 reklama të ushqimit të shpejtë në bazë vjetore në 2019. Adoleshentët zezakë panë disi më pak në 986.9 reklama gjatë të njëjtës kohëzgjatje.

Të rinjtë zezakë, në përgjithësi, panë 755 edhe më shumë reklama sesa ekuivalentët e tyre të bardhë në 2019, duke shënuar një rritje prej 60% nga numrat në 2012.

Duke e quajtur këtë ndryshim "të mjerueshëm", Fatima Cody Stanford, kryetare e Seksionit të Akademisë Amerikane të Pediatrisë (AAP) për Komunikimin e Obezitetit, pretendoi se kjo ishte ndër pengesat e shumta për të rritur shëndetin dhe mirëqenien në lagjen Black.

"Duket sikur të gjitha forcat janë kundër komunitetit tonë për të [kompromentuar] shëndetin tonë dhe cilësinë e jetës në lidhje me shëndetin."

Pse është kjo shqetësuese?

Ky ekspozim i drejtpërdrejtë proporcional që fëmijët dhe adoleshentët zezakë morën mund të tregojë pjesërisht se organizatat e ushqimit të shpejtë vendosën reklamat e tyre në të gjithë shfaqjet TELEVISION që u kontrollua shumë më shumë nga të rinjtë zezakë sesa nga të rinjtë e bardhë, theksoi studimi i hulumtimit.

Shkrimtarët e studimit kërkimor gjithashtu mbanin në mendje se të rinjtë zezakë u zbuluan për të parë edhe më shumë TV sesa ekuivalentët e tyre të bardhë. Për fëmijët e vegjël zezakë, kjo mori 32% të zakonshme edhe më shumë orë TELEVISION, për fëmijët e Zezë 61% edhe më shumë, dhe për adoleshentët Zezakë 58% akoma më shumë, posaçërisht.

Këto rezultate ndjekin një rekord të vitit 2011 nga Northwestern University, IL, i cili përmend që fëmijët nga ekipet e margjinalizuara investojnë 1–2 orë shtesë duke parë TELEVISION kur krahasohen me kolegët e tyre të bardhë. Një organizatë në të vërtetë është bërë në mes të gjendjes socio-ekonomike dhe momentit kur fëmijët investojnë për të parë TELEVISION.

"Përdorimi i kohës në ekran si një argëtues do të thotë që prindërit nuk kanë nevojë të dedikojnë burime monetare që mund të mos jenë të disponueshme", mban në mendje një studim kërkimor të vitit 2011 të lëshuar në Journal of Family Issues.

Koha e ekranit, e cila mund të referohet si sasia e kohës së caktuar për të përdorur një mjet dixhital me një ekran, të tilla si TELEVISION, pajisje inteligjente, sistem kompjuterik ose tastierë lojërash kompjuterike, në të vërtetë është rritur me të shpejtë gjatë dy viteve të fundit dhe posaçërisht gjatë bllokimeve të COVID-19.

Koha e ekranit në të vërtetë është njohur gjithashtu si një variabël kërcënimi për problemet e peshës së të rinjve, siç rekomandohet nga informacioni nga një nga studimet më aktuale të hulumtimit NHANES në 2009–2012. Studimi zbuloi se fëmijët e moshës 2-4 vjeç që gëzonin më shumë se 2 orë të TELEVISION çdo ditë kishin më shumë të ngjarë të kishin probleme me peshën.

Përkatësisht, të jetosh pranë një banaku për drekë në të vërtetë ka qenë e lidhur me çmime më të mëdha të problemeve në peshë. Fëmijët që jetojnë minimumi gjysmë blloku larg qendrave të tilla të ngrënies janë mes 2.5 dhe 4.4% shumë më pak të ngjarë të kenë probleme me peshën sesa ata që jetojnë më të detajuar.

Kjo konfirmon shqetësuese pasi komunitetet e Zezë dhe Spanjolle janë zbuluar në të vërtetë për të strehuar bar-rostiçeri më shumë sesa komunitetet e bardha, siç morri një studim kërkimor në vitin 2012.

Stanford pretendoi:

“[Studimi i Qendrës Rudd] përforcon atë që kemi njohur për ca kohë. Industria e ushqimit të shpejtë pre e rinisë së pambrojtur [të margjinalizuar]. Kjo është veçanërisht shqetësuese për shkak të ndikimit disproporcional të mbipeshes në komunitetet me ngjyrë këtu në SH.B.A. ”

Kur reklamat dhe fëmijët përzihen

Hulumtimet në të vërtetë kanë zbuluar se fëmijët në fazën para operacionit - në mes të moshave 2 dhe 7 vjeç dhe para se të mund të njohin arsyetimin konkret - mund të rregullohen padrejtësisht me mesazhe nga reklamat.

Shoqata Amerikane e Psikologjisë (APA) deklaron se fëmijët nën moshën 6 vjeç nuk mund të veçojnë materialin e programit TELEVISION nga reklamat TELEVISION, ndërsa ata më të rinj se 8 vjet nuk mund ta kuptojnë qëllimin me ndikim që përfshin reklamat.

Kjo i bën projekte të tilla në shënjestër të paskrupullta kur fëmijët përfshihen.

"Të gjitha reklamat për fëmijët e vegjël shfrytëzojnë dobësitë e tyre unike pasi ata nuk kanë aftësitë njohëse për t'u mbrojtur nga përpjekjet bindëse", pohoi Harris, duke shpjeguar se aktualisht, McDonald's investon një nga më të mirat për reklamim dhe marketing për fëmijët.

"Kjo duhet të ndalet," përfshiu ajo.

Fëmijët në të vërtetë gjithashtu janë zbuluar për të mbajtur mend materialin lehtësisht nga reklamat që ata shikojnë. Studimet në vitet '70 kanë zbuluar në të vërtetë një reklamë të vetmuar ose një ekspozim të vetëm të drejtpërdrejtë të jetë i përshtatshëm për t'i marrë ato për të favorizuar një emër specifik të markës.

Një rekord i Organizatës Botërore të Shëndetësisë 2016 (OBSH) gjithashtu rekomandoi që ekspozimi i drejtpërdrejtë i njëhershëm ose i vazhdueshëm ndaj reklamimit dhe marketingut të ushqimit mund të ndikojë në idetë dhe zakonet e fëmijëve. Kjo quhet veçanërisht reale për zgjedhjet e tyre dhe sjelljet e përdorimit të ushqimeve të hedhura.

Ky ndikim mund të shfaqet si kërkesa të përsëritura nga fëmijët ndaj nënave dhe baballarëve, dhe si rezultat ndikon në zgjedhjet e blerjes së shtëpive.

Reklamat e ushqimeve të shpejta të vlerësuara në mes të 2012 dhe 2019 u zbuluan gjithashtu se po drejtonin fëmijët në aplikacione dhe faqe në celular, duke i kontaktuar ata për të bërë porosi elektronike. Kjo prodhon një vendndodhje krejt të re telasheje: marketing në internet për fëmijët.

Monitorimi i reklamimit dhe marketingut TELEVISION mund të mos mjaftojë nëse sisteme të ndryshme të mediave të tjera elektronike, ultramoderne vazhdojnë me teknikat e tyre të padëshirueshme të reklamimit dhe marketingut tek fëmijët.

Harris e kuptoi se është shumë më e vështirë të mbrohen fëmijët dhe adoleshentët e moshuar kur bazohen në reklama dhe marketing të tillë në disa sisteme.

"[]Shtë] kudo - në media, në internet, duke përfshirë pajisjet e tyre celularë, në të gjithë lagjet e tyre, veçanërisht komunitetet me të ardhura të ulëta me ngjyra."

"Sidoqoftë, kompanitë e ushqimeve të shpejta i dëgjojnë konsumatorët dhe nëse konsumatorët kërkojnë që kompanitë të ndryshojnë, ata do ta bëjnë këtë."

Procedurat lehtësuese: A po funksionojnë ato?

Me pak fjalë, jo.

Organizatat e ushqimit të shpejtë në të vërtetë janë përpjekur të paraqesin me dëshirë zgjedhje, anë dhe pije më të shëndetshme në përzgjedhjet e tyre të ushqimit dhe në fakt janë bashkuar me programet e vetë-rregullimit të reklamimit dhe marketingut për të reklamuar mundësi të tilla. Kaq shumë, vetëm McDonald dhe Burger King kanë marrë pjesë në të vërtetë në këto fushata.

Sidoqoftë, këto në të vërtetë kanë pasur pak ose aspak rezultat në bindjen e fëmijëve për të zgjedhur alternativa edhe më ushqyese mbi ushqimet normale, me shumë kalori, pasi ato në të vërtetë janë zbuluar për të theksuar kostot që përfshijnë pjatat, jo vetë ushqimin.

Kjo u pasqyrua në një studim kërkimor të vitit 2015 të lëshuar në revistën Plos One që kërkonte të zbulonte atë që fëmijët mbanin mend nga reklamimi dhe marketingu i ushqimit të shpejtë në TELEVISION.

Fëmijët rrallë mbanin mend gjëra shumë më ushqyese, të tilla si mollë dhe qumësht, nga reklamat e të rinjve dhe ishin po aq të prirur që të kishin parasysh kostot, siç janë lojërat. Sidoqoftë, kur u zbuluan reklama të rritura në të njëjtin klasifikim të saktë, ata panë ushqimin shumë më tepër.

Shkencëtarët përfunduan se ky dallim ishte për shkak të faktit se ushqimi ishte nënvlerësuar në reklamat e fëmijëve.

Kjo kontribuon për të studiuar që konfirmon se modelet e përvetësimit të fëmijëve thjesht përputhen me ato që ata shohin të pabesë

Megjithëse ky studim kërkimor ka kufizime, pasi nuk përcaktoi kujtimet afatgjata, ai ngre çështje. Duket se ekziston një kërkesë për të vlerësuar të gjitha reklamat dhe marketingun e biznesit të përqendruar tek fëmijët.

Çfarë mund të bëjmë për ta ndryshuar këtë?

“Për fat të keq, reklamimi i ushqimeve të shpejta duket shumë si 8 vjet më parë. Shumica e restoranteve kryesore po shpenzojnë më shumë se kurrë në reklama, dhe se reklamimi është edhe më i shënjestruar për të rinjtë zezakë dhe hispanikë sot, "pohoi Harris.

Shkrimtarët e studimit kërkimor këshillojnë respektimin e modifikimeve:

 • Ekipet e margjinalizuara të reklamimit dhe marketingut të tillë të dëmshëm duhet të kufizohen.
 • Institucionet e ngrënies së ushqimeve të shpejta duhet të bëjnë edhe më shumë për të përfunduar reklamat dhe marketingun e tepërt të lartë për artikuj shumë më pak ushqyes - të tilla si ushqime komoditet - të përqendruara në rininë e zezë dhe hispanike
 • Tregjet e reklamimit dhe marketingut dhe të ushqimeve të shpejta duhet të vetë-rregullohen me dëshirë për të kufizuar reklamat e tilla në minimum të moshës 14 vjeç ose më të vjetër.
 • Reklamat që reklamojnë pjata normale, ose veçanërisht, jo pjata për të rinjtë, duhet të pushojnë në TELEVIZIONIN e fëmijëve.
 • Në një shkallë qeveritare - që të përbëhet nga qeveria, shteti dhe autoritetet e lagjes - kriteret e ushqimit duhet të paraqiten për pjatat e të rinjve.
 • Uljet e taksave duhet të refuzohen për firmat dhe organizatat që tregtojnë fëmijë dhe ushqime shumë më pak të shëndetshme dhe të ekuilibruara.
 • Reklamimi dhe marketingu i TELEVISION duhet të jetë i kufizuar gjatë gjithë shfaqjeve për fëmijët e listuar nën moshën 9 vjeç.

Stanford pretendoi, "Prindërit, profesionistët, reklamuesit dhe qeveria duhet të marrin një vështrim aktiv se si aktivitetet dhe praktikat e tyre mund të kenë një ndikim dramatik në popullatat që janë më të rrezikuara nga sëmundjet kronike të tilla si mbipesha."

Për një rregullim të gjerë shoqëror, ajo gjithashtu theksoi vlerën e nënave dhe baballarëve dhe ekspertëve që përdorin zërin e tyre duke folur në faqet e mediave sociale dhe duke mbështetur për ushqimin optimal si për qeverinë e qytetit ashtu edhe për në Capitol Hill.