Dështimi i njërës prej pesë proteinave shkakton formën më të zakonshme të verbërisë së të rriturve

Dështimi i njërës prej pesë proteinave shkakton formën më të zakonshme të verbërisë së të rriturve

Një grup studiuesish i udhëhequr nga Universiteti i Mançesterit në të vërtetë ka zbuluar se forma më e zakonshme e verbërisë së të rriturve ka shumë të ngjarë të shkaktohet nga dështimi i minimumit të njërës prej pesë proteinave për të menaxhuar sistemin imunitar të trupit.

Përparimi mund të deklarojë një ditë avancimin e terapive transformuese për krijimin e përkeqësimit makular të lidhur me moshën (AMD), e cila ndikon në 600,000 individë vetëm në MB.

Një ekzaminim për të identifikuar se cilët individë rrezikojnë të krijojnë gjendjen mund të lindë gjithashtu, pasi çmimi i grupit citon që 40-50% e individëve kanë ngritur shkallë të një minimumi prej njërës prej pesë proteinave, edhe pse akoma më shumë punë duhet të jetë bërë

Studimi, financuar nga Këshilli i Kërkimeve Mjekësore, si dhe një partneritet midis studiuesve në Manchester, Londër si dhe Tübingen në Gjermani, është lëshuar në Revista Amerikane e Gjenetikës Njerëzore.

Eksplorimi i synimeve të reja për ilaçet mund të ndihmojë studiuesit të krijojnë trajtime të cilat zvogëlojnë shkallët e atyre që quhen proteina FHR - si dhe si pasojë rrezikun e krijimit ose intensifikimit të AMD.

Shkencëtarët e kanë kuptuar prej kohësh që ënjtja në pjesën e pasme të syrit kontribuon në avancimin e AMD.

Një koleksion i gjenetikës që besohet të menaxhojë detyrën e rrugës së rritjes - një parim kryesor në mbrojtjen tonë imunitare ndaj mikroorganizmave - u përcaktuan në studimin e mëparshëm si perspektiva që ndikojnë në rrezikun e një individi për krijimin e gjendjes.

Sidoqoftë, më parë detyra e këtyre gjenetikës - Faktori Komplementar H (CFH) si dhe Faktori Komplementar i Lidhur me H 1 deri 5 (CFHR-1 deri CFHR-5) - ka qenë në të vërtetë i pasigurt.

Por duke ekzaminuar shkallët e artikujve të këtyre gjenetikës - FH si dhe FHR-1 në FHR-5 proteina - në 604 shembuj të plazmës së gjakut duke përdorur një qasje të quajtur spektrometria masive, grupi kishte aftësinë për të zbuluar për herë të parë se të pesë proteinat FHR shkojnë në shkallë më të mëdha tek individët me AMD sesa tek ata pa.

Pjesë e sistemit imunitar të natyrshëm të trupit, rruga e rritjes është linja jonë e parë e mbrojtjes ndaj infeksioneve, si dhe heq qelizat e thyera duke i vërejtur ato për dëmtime, si dhe rekrutimin, si dhe ndezjen e qelizave të ndryshme të imunitetit.

Në AMD, rruga e avancuar zbehet sesa ndizet në pjesën e pasme të syrit, duke reklamuar një reaksion inflamator të papërshtatshëm si dhe shkatërrues.

Dështimi i njërës prej pesë proteinave shkakton formën më të zakonshme të verbërisë së të rriturve

Dr Richard Unwin nga Qendra e Zbulimit të Biomarkerit në Universitetin e Mançesterit pohoi: “Ky është një studim jashtëzakonisht i rëndësishëm për njerëzit me AMD. Matja e niveleve të këtyre proteinave FHR ka qenë një sfidë e madhe gjatë viteve të fundit dhe është teknikisht mjaft sfiduese pasi ato janë të pranishme në nivele të ulëta në gjak dhe janë shumë të ngjashme me njëra-tjetrën.

"Duke përdorur nivelet më të fundit të spektrometrisë masive, ne aktualisht mund të përcaktojmë me siguri këto proteina si dhe të zbulojmë për herë të parë se çfarë është thelbësore, përndryshe më e rëndësishmja, të konsiderojmë saktësisht se si krijon AMD.

"Kjo hap zona krejt të reja për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientit, përmes zhvillimit të trajtimeve të reja të synuara në këto proteina ose thjesht në nivelet e monitorimit për të zbuluar se kush ka nivele më të larta të aktivizimit të komplementit dhe si i tillë do të përfitojë nga trajtimet e modifikimit të komplementit.

"Essentialshtë thelbësore për tensionin që studimet kërkimore me kohën kërkojnë të kryhen para se të mund të pretendojmë me autoritet se këto proteina kanë aftësinë për të parashikuar rrezikun - gjë që sigurisht do të kërkojë kohë.

"Ne jemi të sigurt për rezultatet tona: një studim i dytë nga Dr. Laura Lorés-Motta dhe Prof Anneke den Hollander në Universitetin Radboud në Hollandë ka arritur paralelisht në të njëjtin përfundim në lidhje me proteinat FHR duke përdorur një teknikë tjetër të matjes."

Në fillimin e tij, AMD fillon të dëmtojë pjesën e prapme të syrit duke zhvilluar parapagime, pas së cilës individët do të krijojnë 2 forma të gjendjes: AMD e lagur ose plotësisht e thatë. Por grupi shpreson që ndërhyrja në një fillim mund të heqë dorë nga zhvillimi i tij.

Dr Valentina Cipriani, një Ligjëruese në Gjenomikën Statistikore në Universitetin Queen Mary të Londrës që drejtoi vlerësimin e informacionit pohoi “Për më shumë se 15 vjet fokusi për AMD ka qenë në Faktorin e Komplementit H dhe proteinën e tij FH. Analiza jonë tregon qartë përtej FH. "

"Duke përdorur një qasje të quajtur një studim i gjerë i shoqatës gjenomike që shikon variante gjenetike në të gjithë gjenomet e njerëzve me dhe pa sëmundje, ne ishim në gjendje të identifikonim variante gjenetike që përcaktojnë nivelet më të larta të proteinave FHR dhe rritjen e rrezikut të AMD".

Prof Simon Clark, Helmut Ecker Profesor i Dhuruar i AMD në Universitetin Eberhard Karls të Tübingen që bashkë-mbikëqyri punën e pohuar "Ky me të vërtetë shënon një hap-ndryshim në të kuptuarit tonë rreth mekanizmave drejtues prapa llojeve specifike të AMD.

"Ajo përputhet me eksplorimin tonë fillestar në 2015 rreth FHR-4, megjithatë ndërsa të gjitha shkallët më të mëdha të një minimumi prej pesë proteinave FHR aktualisht kuptohet se janë të lidhura me rrezikun AMD jo të gjithë individët me siguri do të kenë gjendjen e tyre të drejtuar nga këtë rrugë.

"Prandaj, të jesh në gjendje të matësh këto proteina në gjakun e pacientëve do të jetë jetike në identifikimin e pacientëve që do të reagojnë ndaj terapive që synojnë FHR diku në të ardhmen."