SQARUESI: A do të na duhen fotografi përforcuese COVID-19?

SQARUESI: A do të na duhen fotografi përforcuese COVID-19?

Vetëm për shkak se Pfizer dëshiron të ofrojë shtytës të vaksinave COVID-19 nuk do të thotë që njerëzit do të rreshtohen së shpejti — SH.B.A. dhe autoritetet shëndetësore ndërkombëtare thonë se tani për tani, të vaksinuarit plotësisht duken të mbrojtur mirë.

Globalisht, ekspertët po vëzhgojnë nga afër për të përcaktuar nëse dhe kur njerëzit mund të kenë nevojë për një goditje tjetër. Në të njëjtën kohë, shumë sugjerojnë se përparësia për momentin duhet të jenë vaksinimet, duke vënë në dukje se mutantët shqetësues të koronavirusit nuk do të shfaqeshin kaq shpejt nëse më shumë nga SH.B.A. dhe pjesa tjetër e botës do të kishin marrë raundin fillestar të të shtënave.

"Nëse doni të ndaloni së dëgjuari për variantin e javës," tha Jennifer Nuzzo, një specialist i shëndetit publik të Universitetit Johns Hopkins, "ne duhet të bëjmë më shumë punë për t'u siguruar që të gjitha vendet të kenë më shumë akses në vaksinat."

Këtu janë disa pyetje dhe përgjigje në lidhje me imunitetin dhe nxitësit e vaksinës.

ÇFAR' PROSHT NDIHMUES T ALL GJITHA DEBATIN NGROHS?

Zyrtarët shëndetësorë amerikanë kanë thënë prej kohësh që njerëzit një ditë mund të kenë nevojë për një përforcues - në fund të fundit, ata e bëjnë për shumë vaksina të tjera. Kjo është arsyeja pse studimet janë duke u zhvilluar për të testuar metoda të ndryshme: doza të thjeshta të treta, teste të përzierjes dhe ndeshjes duke përdorur një markë tjetër për një dozë të tretë, ose nxitës eksperimentalë të ndryshuar për të përputhur më mirë variante të ndryshme.

Por javën e kaluar, Pfizer dhe partneri i saj gjerman BioNTech njoftuan se në gusht, ata planifikojnë të kërkojnë autorizimin e Administrimit të Ushqimit dhe Barnave për një dozë të tretë sepse mund të rrisë nivelet e antitrupave që luftojnë virusin, duke ndihmuar ndoshta largimin e mutantëve shqetësues.

Kompanitë nuk kanë lëshuar publikisht të dhëna, dhe zyrtarët shëndetësorë amerikanë lëshuan një përgjigje të prerë se nxitësit nuk janë ende të nevojshëm dhe se qeveria, jo prodhuesit e vaksinave, do të vendosin nëse dhe kur ndryshon kjo.

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha të hënën se nuk ka prova të mjaftueshme për të treguar se nevojiten doza të treta. Ai tha që të shtënat e pakta duhet të ndahen me vendet e varfra në vend që të përdoren nga vendet e pasura si nxitës.

CILA SHT PROVA Q TH MBROJTJA E Vaksinave Mbetet e Fortë?

Një analizë e Associated Press muajin e kaluar zbuloi se pothuajse të gjitha vdekjet nga COVID-19 në SH.B.A. ndodhin midis të pavaksinuarve.

Në javët e fundit, infeksionet dhe shtrimet në spital kanë filluar të rriten ndërsa varianti shumë ngjitës i deltës përhapet. Por Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se mbitensionet drejtohen nga pjesët më pak të vaksinuara të një vendi që ka shumë të shtëna nëse njerëzit do t’i merrnin vetëm ato.

Asnjë vaksinë nuk është perfekte, domethënë njerëz të vaksinuar plotësisht herë pas here do të infektohen, por ato të ashtuquajturat raste përparimi zakonisht janë të lehta. Zyrtarët që monitorojnë nevojën për nxitës janë duke parë nga afër për çdo hedhje në infeksione serioze të përparimit.

Deri më tani lajmi është i mirë: Njerëzit e parë në radhë për vaksinat përsëri në dhjetor dhe janar nuk duket se janë në rrezik më të lartë për infeksione përparimtare sesa ato të vaksinuara kohët e fundit, tha të martën Dr. Jay Butler i CDC.

A QSHT PYETJA BOSTER E GJITHA P VR VARIANT NEWT E RI?

Jo, shkencëtarët gjithashtu po shikojnë për të parë se sa dobësohet imuniteti i përgjithshëm i njerëzve të vaksinuar ndaj koronavirusit. Kjo, gjithashtu, mund të kërkojë një goditje përforcuese.

Antitrupat që luftojnë viruset gradualisht zbehen. Kjo është normale pasi që trupi nuk ka nevojë të jetë në gatishmëri të lartë përgjithmonë.

Por antitrupat nuk janë mbrojtja e tij e vetme. Në kohën që ato nivele bien, trupi ka formuar kopje rezervë. Ato përfshijnë qelizat B të kujtesës që, herën tjetër kur të ekspozoheni, "shpërthejnë dhe ato fillojnë të ndahen si të çmendur" për të bërë antitrupa të rinj, tha imunologu i Universitetit të Pensilvanisë Scott Hensley.

Një tjetër rezervë: Qelizat T që vrasin qelizat e infektuara nga virusi për të mos lejuar që një rast i rëndësishëm të bëhet i rëndë.

Studimet laboratorike antitrupat sinjalizues nuk janë aq të fuqishëm kundër variantit delta sa janë kundër disa versioneve të mëparshme të koronavirusit por janë akoma mbrojtës. Specialistët shqetësohen më shumë për perspektivën e mutantëve të ardhshëm që mund t'i shpëtojnë vaksinave të sotme, diçka e parandalueshme vetëm duke goditur përhapjen virale kudo.

SI BONIN VENDET E TJERA KUNDR VARIANTIT TEL DELTA?

Të dhënat e botës reale nga Anglia, Skocia, Kanada dhe Izraeli tregojnë se vaksinat e përdorura më gjerësisht në vendet perëndimore vazhdojnë të sigurojnë një mbrojtje të fortë. Studiuesit në Britani gjetën dy doza të vaksinës Pfizer, për shembull, janë 96% mbrojtëse kundër shtrimit në spital me variantin delta dhe 88% efektive kundër infeksionit simptomatik.

Izraeli kohët e fundit raportoi të dhëna paraprake që sugjerojnë se mbrojtja ndaj infeksionit të butë delta ka rënë më poshtë, në 64%. Por mbrojtja ndaj sëmundjeve të rënda mbeti e lartë.

Ekzistojnë më pak informacione në lidhje me atë se sa vaksinat e tjera qëndrojnë ndaj variantit delta. Tajlanda njoftoi këtë javë se punëtorëve shëndetësorë që kishin marrë dy doza të një vaksine kineze do t'u jepet një goditje përforcuese e bërë nga AstraZeneca.

A MUND DISA PERSONA T NE KENI NEVOJ P AR POPULLSIMIN E TI GJITH?

Kjo është e mundur. Izraeli sapo filloi shpërndarjen e dozave të treta të vaksinës Pfizer te marrësit e transplantimit dhe pacientë të tjerë me sistem të dobët imunitar. Arsyeja: Njerëzit që marrin ilaçe të caktuara që shtypin imunitetin nuk reagojnë aq fort ndaj çdo vaksine - jo vetëm vaksinat COVID-19 - si njerëz të shëndetshëm.

Franca tashmë kishte një politikë të ngjashme të dozës së tretë për personat e dëmtuar nga imuniteti. Dhe edhe pse nuk është i autorizuar në SH.B.A., disa marrës të transplantit kërkojnë një dozë të tretë me shpresë për më shumë mbrojtje.

Ende nuk është provuar nëse ndihmon një dozë e tretë dhe, nëse po, kush ka nevojë për një dhe kur. Studimi i parë i madh i strategjisë po fillon në mijëra pacientë në Norvegji.