Racizmi mjedisor: Studimi i ri heton nëse deponia e Nova Scotia rriti nivelet e kancerit në komunitetin e Zi të afërt

Racizmi mjedisor: Studimi i ri heton nëse deponia e Nova Scotia rriti nivelet e kancerit në komunitetin e Zi të afërt

Në vitet 1940, qyteti Shelburne, NS, u bë shtëpia e një deponi të re mbeturinash. Mbeturinat rezidenciale, industriale dhe mjekësore nga e gjithë qarku lindor Shelburne u dogjën në deponi gjatë dekadave, duke i lënë banorët e afërt të shqetësohen për çështje shëndetësore.

Deponia ndodhej përpjetë nga komuniteti afrikan Nova Scotian South End, rrënjët e të cilit datojnë që nga vendosja e Besnikëve të Zinj që u evakuuan nga Shtetet e Bashkuara pas Luftës Revolucionare të 1776. Ata pranë hale punuan, luajtën dhe jetuan mes erërave të vazhdueshme dhe tymi nga djegia e mbeturinave. Deponia funksionoi për 75 vjet, duke u mbyllur në 2016.

Vendosja e kësaj hale ishte një akt i asaj që ne tani i referohemi si racizëm mjedisor - vendndodhja joproporcionale e industrive ndotëse dhe projekteve të tjera të rrezikshme për mjedisin në Indigjene, Zezë dhe komunitete të tjera të margjinalizuara.

Pyetjet rreth niveleve të larta të kancerit - dhe vdekjeve - midis anëtarëve të komunitetit afrikan Nova Scotian të Shelburne, krahasuar me fqinjët e tyre të bardhë në anën tjetër të qytetit apo edhe brenda South End, kanë zierë prej kohësh. Ne, së bashku me kolegët tanë, po fillojmë një projekt të madh kërkimor për të përcaktuar nëse trashëgimia e depozitës mund të jetë edhe më e keqe sesa njerëzit e dinin në atë kohë.

Kërkime të bazuara në komunitet mbi racizmin mjedisor

Pjesa më e madhe e motivimit për studimin vjen nga puna e aktivistes lokale Louise Delisle, e cila ka shkuar derë më derë në komunitetin e saj për të kataloguar rastet e kancerit, të fundit dhe historike.

Racizmi mjedisor: Studimi i ri heton nëse deponia e Nova Scotia rriti nivelet e kancerit në komunitetin e Zi të afërt

Hulumtimi dhe avokimi i mëparshëm dhe i vazhdueshëm i kryer përmes Prodhimit të Ndjeshmërisë së Mjedisit, Pabarazive Raciale dhe Shëndetit në Komunitet (Projekti ENRICH), të dhënat në libër Ka diçka në ujë: Racizmi mjedisor në komunitetet indigjene dhe të zeza dhe përvojat e racizmit mjedisor të shpërndara nga anëtarët e komunitetit Nova Scotian në dokumentarin Netflix me të njëjtin emër, konfirmojnë domosdoshmërinë për një hetim të tillë.

Të dhënat e mbledhura nga Projekti ENRICH gjatë viteve tregojnë se projekte të rrezikshme për mjedisin si deponitë, deponitë dhe fabrikat e letrave dhe letrave ka më shumë të ngjarë të ndodhen në komunitetet afrikane Nova Scotian dhe Mi'kmaw dhe se këto komunitete vuajnë nga nivele të larta të kancerit dhe sëmundje të frymëmarrjes.

Momentumi për të adresuar racizmin mjedisor po rritet gjithashtu. Projekt-ligji i një anëtari privat federal i prezantuar nga deputetja e Nova Scotia Lenore Zann, Strategjia Kombëtare për të Ndrequr Racizmin Mjedisor, kaloi leximin e dytë në 24 Mars, 2021.

Bill C-230 u kthye në Komitetin e Përhershëm federal për Mjedisin dhe Zhvillimin e Qëndrueshëm në 21 Qershor për ndryshime, ku u miratua disa ditë më vonë. Ai do të kalojë në leximin e tretë në vjeshtën e 2021, dhe më pas në Senat, pas së cilës mund të bëhet legjislacioni i parë i Kanadasë për të adresuar racizmin mjedisor.

Shumë faktorë ndikojnë në kancer

Ndërsa shumë faktorë mund të ndikojnë në incidencën e kancerit brenda një popullate, ne do të mbikëqyrim një ekip që përfshin disa disiplina kërkimore, me Universitetin McMaster që shërben si qendër dhe përfaqësim i rëndësishëm nga Universiteti Dalhousie, i koordinuar nga biologu i kancerit Paola Marignani.

Ekspozimet kimike mjedisore, të tilla si bifenilet poliklorin (PCB), mund të ndërveprojnë me faktorë biologjikë dhe gjenetikë, si dhe përcaktues socialë të shëndetit, të tilla si aksesi në kujdesin shëndetësor, raca, gjinia dhe të ardhurat dhe faktorët e jetesës, të tilla si dieta, fizike aktiviteti dhe pirja e duhanit.

Ekipi ynë do të hetojë përmbajtjen e deponisë për të identifikuar materiale të dëmshëm siç janë metalet e rënda, përbërjet organike të paqëndrueshme dhe grimcat e imëta, dhe ne do të shqyrtojmë ndryshimet gjenetike dhe epigjenetike në gjenomet e banorëve të Shelburne që mund të shpjegojnë ndjeshmërinë ndaj kancerit.

Ne gjithashtu do të shqyrtojmë shkallën në të cilën raca, gjinia, të ardhurat dhe përcaktuesit e tjerë shoqërorë të shëndetit kontribuojnë në kancer dhe vdekje të parakohshme. Roli i dietës, stërvitjes, pirjes së duhanit dhe faktorëve të tjerë të jetesës në incidencën e kancerit në Shelburne do të studiohet gjithashtu duke pasur parasysh që studimet ekzistuese tregojnë se këta faktorë mund të rrisin gjasat tona për t’u prekur nga kanceri.

Kanceri në komunitetet e Zezë

Studimi është multidisiplinar dhe kompleks. Megjithatë, ne jemi të sigurt se do të ndihmojë në sqarimin e ndërveprimeve komplekse midis përcaktuesve shoqërorë të shëndetit, faktorëve të jetesës, gjenetikës dhe ndikimit të gjeneratave të ekspozimit kronik të toksinave. Ai gjithashtu do të hedhë dritë mbi atë që po nxit nivelet e larta të kancerit në South End Shelburne.

Studimi ynë nuk do të ketë vlerë vetëm për komunitetin e vogël të Shelburne por do të sigurojë një model për studime të mëtejshme mbi marrëdhëniet midis racizmit mjedisor dhe sëmundjeve kronike. Për shembull, komuniteti afrikan Nova Scotian në Lincolnville, NS, komunitetet indigjene të tilla si kombi i parë Wet'suwet'en në veri pes, dhe kombi i parë Aamjiwnaang pranë Sarnia, Ont., Si dhe afrikano-amerikanët që jetojnë pranë rrugicës Cancer në Louisiana, të cilët të gjithë jetojnë afër deponive, tubacioneve dhe pajisjeve petrokimike, të gjithë mund të përfitojnë nga një qasje e ngjashme multidisiplinare.

Ky studim, dhe të tjerët si ai, do të na sjellin një hap më pranë adresimit të problemit më të gjerë të racizmit sistematik në Kanada.