Ushqimi i arrave çdo ditë mund të zvogëlojë kolesterolin 'të dobët'

Një koleksion arrash me një të rrethuar me ngjyrë të gjelbër

  • Pas një hulumtimi 2-vjeçar, individët që morën rreth gjysmë filxhan arra çdo ditë kishin nivele të reduktuara të kolesterolit të lipoproteinave me densitet të ulët (LDL) në krahasim me shkallët e tyre në fillim të hulumtimit.
  • Këta njerëz gjithashtu përjetuan një ulje të kolesterolit të plotë.
  • Studimi kërkimor u mbështet nga një dhënie nga Komisioni i Arrës së Kalifornisë.

Një trup i zgjeruar i studimit klinik rekomandon që arrat, të cilat janë të larta në yndyrna omega-3, mund të mbrojnë kundër sëmundjeve kardiovaskulare.

Me kalimin e viteve, një sërë kërkimesh kanë vërtetuar nëse ngrënia e arrave mund të minimizojë elementët e kërcënimit kardio.

Për rrethanat, një uebfaqe meta-analize e vitit 2019 lidh marrjen më të madhe të arrës me një dukuri të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës, si dhe vdekjen, e cila konsiston në zvogëlimin e shfaqjes së sëmundjeve koronare kardiovaskulare, si dhe vdekjen, si dhe zvogëlimin e fibrilacionit atrial.

Një hulumtim krejt i ri, i cili duket si një letër studimore kërkimore në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës Circulation, shqyrton nëse rritja e arrave në planin e dietës së përditshme për 2 vjet ndikon në shkallën e kolesterolit, veçanërisht. Për më tepër, ky studim përqendrohet tek të rriturit më të vjetër.

Shkrimtarët zbuluan se përbërja e arrave në planin e dietës ul kolesterolin e plotë, si dhe ul shkallën e kolesterolit LDL, të cilin individët zakonisht e përshkruajnë si kolesterol "i keq".

Për më tepër, studiuesit përcaktuan nënndarjet e kolesterolit LDL të individëve. Një nga këto nënndarje - fragmente të vogla LDL të trasha - lidhen rregullisht me arteriosklerozën, e cila ndodh kur pagesat yndyrore grumbullohen në arteriet.

Në hulumtimin e tyre, ata zbuluan se marrja ditore e arrave uli shumëllojshmërinë e fragmenteve të plota të LDL si dhe fragmente të vogla LDL.

Një strukturë optimale

Dr Emilio Ros, shkrimtar i moshuar i hulumtimit ekzistues si dhe mbikëqyrës i Klinikës Lipid në Endokrinologji si dhe Shërbimi i të ushqyerit i Spitalit Cl ínic të Barcelonës në Spanjë, foli meMjekësi News Sot Ai diskutoi saktësisht se si ai dhe bashkëpunëtorët e tij në fakt kanë hulumtuar për shëndetin dhe mirëqenien e arrave me vite.

"Ne kemi marrë gjithmonë rezultate të mira në lidhje me uljen e kolesterolit (profili standard i lipideve), përmirësimin e funksionit endotelial, uljen e presionit të gjakut dhe efektet anti-inflamatore," pohoi ai.

Dr Ros nuk pret të këndojë lavdërimet e arrave, nga të cilat ai konsiston në planin e tij të dietës. "Arrat kanë një përbërje optimale të lëndëve ushqyese dhe bioaktive, duke përfshirë sasi të konsiderueshme të acidit alfa-linolenik, acidit yndyror omega-3 të perimeve, përmbajtjen më të lartë të polifenolit nga të gjitha arrat dhe fitomelatoninën," diskutoi ai.

Në këtë hulumtim, studimi i hulumtimit sugjeron, sipas Dr. Ros, se "ngrënia e rregullt e arrave do të ulë kolesterolin tuaj LDL dhe do të përmirësojë cilësinë e grimcave LDL, duke i bërë ato më pak aterogjene (më pak të prirur për të hyrë në murin e arterieve dhe për të ndërtuar arteriosklerozën, baza të sëmundjeve kardiovaskulare), dhe kjo do të ndodhë pa shtim të padëshiruar në peshë, pavarësisht përmbajtjes së lartë të yndyrës (me yndyrë të shëndetshme vegjetale) në arra. ”

Dr Ros e informoi MNT se ai zgjodhi të merrej me këtë hulumtim për faktin se asgjë tjetër studimore kërkimore nuk kishte marrë në konsideratë strukturën e lipoproteinës, e cila, sipas tij, "mund të sigurojë një pasqyrë shtesë në potencialin antiatogjenik të arrave".

Ul kolesterolin 'e keq'

Në total, 636 individë të moshës 63-79 vjeç përfunduan kërkimin. Ata të gjithë qëndruan në Barcelonë, Spanjë, ose Loma Linda, CA.

Nga individët, 67% ishin gra. Individët ishin kognitivisht të shëndetshëm dhe të ekuilibruar, si dhe nuk kishin probleme të konsiderueshme shëndetësore.

Rreth pesëdhjetë përqind e individëve po merrnin ilaçe për hipertension ose hiperkolesterolemi, e cila, sipas Dr. Ros, është e zakonshme për këtë popullsi të rritur të rritur. Nga individët, 32% po merrnin statina.

Shkencëtarët këshilluan një ekip të individëve që të mos konsumojnë asnjë lloj arre. Ekipi tjetër i ndryshëm integroi gjysmë filxhani arra të papërpunuara pikërisht në pjatat e tyre të përditshme. Profesionistët shëndetësorë mbanin gjurmët e individëve, duke u përpjekur për të gjetur saktësisht se sa mirë ata po ndiqnin planin e tyre të dietës, si dhe çdo lloj rregullimi të peshës së tyre, çdo muaj të ndryshëm.

Shkencëtarët vlerësuan shkallët e kolesterolit të individëve, si dhe ekzaminuan fokusin dhe dimensionin e lipoproteinave me spektroskopinë e dridhjeve magnetike bërthamore.

Gjatë programit të hulumtimit, individët që morën arra ulën nivelet e kolesterolit LDL me afërsisht 4.3 miligramë për decilitër (mg/dl) si dhe kolesterolin e tyre të plotë me afërsisht 8.5 mg/dl. Individët në ekipin e arrës ulën shumëllojshmërinë e fragmenteve të plota të LDL me 4.3%, si dhe fragmente të vogla LDL me 6.1%.

Ndër individët që morën arra, rregullimet e kolesterolit LDL ndryshonin sipas gjinisë. Tek meshkujt, kolesteroli LDL ra me 7.9%. Tek gratë, ajo ra me 2.6%.

Një avantazh i moderuar

Dr Sanjiv Patel, një ndërhyrje cardiologist në MemorialCare Heart & Vascular Institute në Qendrën Mjekësore Orange Coast në Fountain Valley, CA, informoi MNT se hulumtimi nuk është një ndryshues i lojërave video kur ka të bëjë me kontributin në atë që studiuesit mësojnë aktualisht në lidhje me planin e dietës, si dhe zemrën.

"Ne tashmë e dinim që arrat janë të dobishme për shëndetin tuaj," pohoi ai.

Ai vërtet vlerësoi se shkencëtarët iu përmbajtën individëve për një kohëzgjatje 2-vjeçare. "Nuk ishin disa javë lloj studimi," pohoi ai.

Dr Patel shpjegoi se individët në hulumtim përjetuan vetëm një rënie të vogël të kolesterolit LDL: "Ka një reduktim të profilit të tyre [të kolesterolit], por jo në nivelin e asaj që merrni duke marrë statina," pohoi Dr Patel. "Pra, njerëzit që janë në një rrezik të konsiderueshëm të sëmundjeve të zemrës ose kanë sëmundje të zemrës tashmë nuk duhet të zëvendësojnë statinat me arra. Përveç kësaj, ata mund të marrin arra për të shtuar përfitimin, por jo ta zëvendësojnë atë. "

Në të vërtetë, Dr Ros e informoi MNT se në të ardhmen, ai dëshiron të kryejë një hulumtim duke hedhur një vështrim në efektin e përfshirjes së arrave në regjimet dietike të njerëzve në rrezik për të përjetuar sëmundje të zemrës.

Dr Patel paralajmëroi gjithashtu se njerëzit që rishikojnë këtë hulumtim nuk duhet të supozojnë se është në rregull të bësh qese pas qese me arra. Ai inkurajon respektimin jo më të madh se një grusht ditor.

Kufizime të caktuara

Dr Ros gjithashtu shpjegoi disa kufizime në hulumtim kur fliste me MNT. Për rrethanat, ai diskutoi që kërkimi nuk ishte "i verbër". Me fjalë të tjera të ndryshme, individët e kuptuan se ata mbetën në ekipin e arrave.

Ai gjithashtu diskutoi se "studimi nuk u krye në një mjedis të ushqyerit të kontrolluar, por në individë me jetë të lirë, të cilët mund të zgjidhnin ushqimet e tyre të përditshme, prandaj nuk ishte një ndërhyrje izoenergjetike dhe kishte një rritje të marrjes së energjisë dhe yndyrës në grup arre, i cili mund të ketë ndikuar në rezultatet. "

Më e rëndësishmja, Dr Patel gjithashtu mbajti në mend se studimi kërkimor u mbështet nga një dhuratë nga Komisioni i Arrës së Kalifornisë, i cili u zhvillua për t'iu përshtatur fermerëve të arrës, si dhe trajnerëve të Kalifornisë "Natyrisht, ai lloj i njollos të dhënat pak, ”Pohoi ai.