Diagnoza e hershme e Alzheimerit është e mundur në një skanim të vetëm MRI duke përdorur një algoritëm të ri

8fd7772b91693c574781e75935da7083 - February 4, 2023Shkruar nga Katharine Lang më 23 qershor 2022- Faktet e kontrolluara nga Patricia Weiser, Ph armDNjë studiues ose profesionist mjekësor shikon rezultatet nga një skanim i trurit ose MRI në një kompjuter laboratori pranë një dhome provimi mjekësor

  • Sëmundja e Alzheimerit është një nga llojet më të zakonshme të përkeqësimit mendor, duke ndikuar në rreth 70% të individëve me përkeqësim mendor, megjithatë sëmundja e Alzheimerit mund të testohet për t'u zbuluar.
  • Mjekët aktualisht përdorin ekzaminime të shumta njohëse, si dhe skanime për të zbuluar Alzheimerin, i cili mund të marrë një kohë shumë të gjatë.
  • Studiuesit në fakt kanë krijuar një algoritëm për t'u përdorur me një skanim të vetëm MRI të mendjes për të gjetur shpejt indikacionet e hershme të Alzheimerit.
  • Në testin e tyre, sistemi gjeti 98% të situatave të sëmundjes së Alzheimerit.

Demenca është, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, shkaku i 7-të kryesor i vdekshmërisë në mbarë botën. Lloji më i zakonshëm, që prek rreth 70% të atyre me një diagnozë të përkeqësimit mendor, është sëmundja e Alzheimerit.

Njerëzit me Alzheimer të besuar në përgjithësi kalojnë nëpër ekzaminime të shumta për të zbuluar problemin. Gjatë analizës, individi me siguri do të:

  • Jepni historinë e rastit të tyre, si fizik ashtu edhe psikologjik.
  • Bëni një kontroll mjekësor.
  • I nënshtrohuni një ekzaminimi neurologjik për të vlerësuar reflekset, të folurit si dhe kontrollin.
  • Merrni një sërë ekzaminimesh njohëse për të ekzaminuar kujtesën, duke supozuar se është edhe analitike e lehtë.
  • Bëni një imazh me dridhje magnetike (MRI) ose skanim CT për të kërkuar çdo lloj rregullimi në mendje, si p.sh. degjenerimi ose tkurrja e hipokampusit.
  • Nënshtrohuni ekzaminimeve të lëngut cerebrospinal (CSF) ose gjakut për të përcaktuar shkallët e beta-amiloidit, një proteinë e shëndetshme që grumbullohet në mendjet e individëve me sëmundjen Alzheimer.

Megjithatë, këto ekzaminime analizuese mund të mos jenë të sakta, në fakt kanë një orar të kufizuar ose mund të marrin shumë kohë, gjatë së cilës sëmundja mund të vazhdojë pa terapi.

Tani, një grup nga Kolegji Imperial i Londrës ka krijuar në fakt një sistem të mësimit të makinerive të bazuar në MRI për të zbuluar shpejt dhe me saktësi sëmundjen e Alzheimerit. Në studimin e tyre kërkimor, të publikuar në Communications Medicine, teknika mund të gjejë sëmundjen e hershme dhe të avancuar të Alzheimerit.

Skanoni si dhe algoritmin

Shkencëtarët krijuan një algoritëm të bazuar në ato të përdorura për kategorizimin e gungave të qelizave të kancerit. Pasi e ndanë mendjen drejt e në 115 fusha, ata caktuan 660 atribute, të tilla si forma, dimensioni si dhe struktura, për zonë. Ata edukuan algoritmin për të parashikuar Alzheimerin duke njohur rregullimet në këto atribute nga një skanim i vetëm, i zakonshëm MRI.

Ata kontrolluan teknikën e tyre në skanimet e mendjes nga më shumë se 400 njerëz në Iniciativën e Neuroimazhimit të Sëmundjes Alzheimer Këta njerëz kishin Alzheimer ose në fazën e hershme ose të vonë, si dhe u krahasuan me kontrolle të shëndetshme dhe të balancuara, si dhe me njerëz me probleme të tjera neurologjike.

Ata më pas e kontrolluan atë duke përdorur informacione nga 80 persona që kryenin ekzaminime analizash për Alzheimer në Imperial College Healthcare NHS Trust.

“Kjo qasje e re kërkimore po përdor mësimin e makinerive dhe skanimet MRI në një përpjekje për të identifikuar ndryshimet biologjike të trurit në fillim të vazhdimësisë së sëmundjes Alzheimer. Thënë kjo, ky hulumtim është në ditët e para dhe nuk është gati për t'u përdorur si një mjet i pavarur diagnostikues.

– Dr Rebecca Edelmayer, Ph D., Drejtoreshë e Lartë e Angazhimit Shkencor, Shoqata e Alzheimerit

saktësi të lartë

Shkencëtarët gjetën se sistemi i mësimit të makinerive të bazuar në MRI parashikoi saktësisht Alzheimerin në 98% të situatave në studimin e tyre të parë kërkimor. Gjithashtu mund të krahasojë Alzheimerin në fazat e hershme dhe të vonshme në 79% të momentit.

Kur u kontrollua në një koleksion informacioni të jashtëm, algoritmi gjeti ende 86% të situatave të Alzheimerit, një numër më i madh se studimet kërkimore të lëshuara më parë.

Dr Anton Porsteinsson, mësues si dhe mbikëqyrës i Programit të Kujdesit për Sëmundjen Alzheimer, Kërkimit si dhe Edukimit (AD-CARE) në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Rochester, ftoi rezultatet e tyre:

"Metoda e tyre duket të jetë shumë parashikuese në këtë popullatë dhe shton numrin e teknikave të imazhit dhe biomarkerëve të lëngshëm që e bëjnë diagnozën e demencës më të saktë."

Algoritmi zbuloi gjithashtu saktësi më të madhe se procedurat aktualisht në përdorim - degjenerimi i hipokampalit si dhe procedura beta-amiloide e lëngut cerebrospinal (CSF) - të cilat zbulojnë saktësi 26% dhe 62%, në mënyrë specifike.

Shkencëtarët rekomandojnë që skanimi i tyre si dhe teknika e algoritmit mund të jenë një opsion për dimensionet ndërhyrëse të CSF.

Megjithatë, Dr Porsteinsson informoi "Detonic.shop": "Ka një eksplorim intensiv që po zhvillohet tani për të gjetur biomarkerët më të përshtatshëm dhe megjithatë shumë të saktë për diagnozën, prognozën dhe rezultatet e mundshme të trajtimit në Alzheimer dhe çmenduritë e lidhura me të. Ky studim sugjeron që teknika e autorëve mund të gjejë një rol këtu, por konkurrenca është e madhe, veçanërisht biomarkerët e lëngët.

Diagnoza e shpejtë dhe e hershme të Alzheimerit

Për shkak se teknika e re mund të gjejë rregullimet e hershme në sëmundjen e Alzheimerit, ajo mund të sjellë diagnozë më të hershme, duke mundësuar që terapitë të fillojnë përpara se shenjat të vijnë në transformimin e jetës.

Shkencëtari kryesor, Prof Eric Aboagye, nga Departamenti i Kirurgjisë dhe Kancerit i Kolegjit Imperial, e quajti studimin e tyre "një hap të rëndësishëm përpara".

“Pritja për një diagnozë mund të jetë një përvojë e tmerrshme për pacientët dhe familjet e tyre. Nëse ne mund të shkurtojmë sasinë e kohës që duhet të presin, ta bëjmë diagnozën një proces më të thjeshtë dhe të zvogëlojmë një pjesë të pasigurisë, kjo do të ndihmonte shumë, "tha Prof Aboagye.

Duke komentuar për MNT, Dr Edelmayer u pajtua: “Kërkimi i tij po trajton një çështje të rëndësishme në sëmundjen e Alzheimerit: zbulimin e hershëm. Me miratimin e përshpejtuar të FDA të trajtimit të parë të Alzheimerit që modifikon sëmundjen anti-amiloide dhe më shumë që vijnë në linjë, është jetike që individët me Alzheimer të diagnostikohen herët në procesin e sëmundjes kur trajtimi mund të jetë më i dobishëm.

Aduhelm (aducanumab) i Biogen është terapia që përshkruan Dr Edelmayer, për të cilën FDA miratoi autorizimin e përshpejtuar në 2021.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.