Udhëheqësi Hollandez thotë se lehtësimi i bllokimit ishte 'gabim gjykimi'

Udhëheqësi Hollandez thotë se lehtësimi i bllokimit ishte 'gabim gjykimi'

Udhëheqësi holandez kërkoi falje të hënën për atë që ai e quajti "një gabim gjykimi" në relaksimin e bllokimit të koronavirusit të Hollandës, një veprim që ka çuar në një rritje të mprehtë të infeksioneve.

Qeveria e Kryeministrit kujdestar Mark Rutte hoqi kufizimet më të mbetura pak më shumë se tre javë më parë mes numrit të infeksioneve në rënie dhe pranimeve në spital. Lehtësimi nënkuptonte që, midis hapësirave të tjera publike, klubet e natës dhe diskotekat u lejuan të rihapeshin për herë të parë në më shumë se një vit.

Në fundjavën e parë pas relaksimit, mijëra kryesisht të rinj u dyndën në klube në qytete dhe qytete në të gjithë vendin. Që nga ajo kohë, infeksionet janë ngritur në qiell. Rutte u detyrua të tërhiqej dhe të Premten rivendosi disa masa për të frenuar përhapjen e virusit.

Të Shtunën, instituti i shëndetit publik të vendit raportoi më shumë se 10,000 raste të reja COVID-19, numri më i lartë i testeve pozitive që nga fundi i Dhjetorit.

"U bë një gabim gjykimi, na vjen keq për këtë," u tha Rutte gazetarëve në Hagë.

Ministri i Shëndetësisë i Kujdestarit Hugo de Jonge tha se relaksimi i kombinuar me mungesën e distancës shoqërore dhe variantin delta "ka patur, natyrisht, një efekt përshpejtues. Fatkeqësisht ju mund ta shihni atë me mend pas larg. ”

Hollanda nuk është e vetmja në përballjen me infeksionet në rritje. Vendet në të gjithë Evropën po përpiqen të përshpejtojnë vaksinat e koronavirusit me shpresën për të tejkaluar përhapjen e variantit delta më infektiv.

Më shumë se 46% e popullsisë së të rriturve të Hollandës është plotësisht e vaksinuar dhe më shumë se 77% e të rriturve kanë pasur të paktën një goditje. Autoritetet shëndetësore thonë se ata do të administrojnë të shtënat e para ose të dyta në më shumë se 1.3 milion njerëz këtë javë.