Droga ndalon progresin e demencës trupore Lewy tek minjtë

barnat në linjën e montimit

  • Një perspektivë e drogës e quajtur SAK3 ndaloi humbjen shtesë të motorit elektrik dhe gjithashtu tiparin njohës në një version të miut kompjuterik të demencës trupore Lewy, e cila ndikon në disa individë me gjendjen e Parkinsonit.
  • Droga shfaqet për të funksionuar duke ndezur një sistem për të hequr qafe globet e proteinave të shëndetshme të gabuara.
  • Studimi i ri i ri i hulumtimit kontribuon në studimin e mëparshëm të hulumtimit që rekomandon që SAK3 të merret me një larmi të kushteve të mendjes që përfshijnë keqvendosjen e proteinave të shëndetshme, të përbërë nga gjendja e Alzheimerit dhe gjendja e Huntington.
  • Studiuesit dëshirojnë të fillojnë testet shkencore të ilaçit brenda një viti.

Çmenduria e trupit Lewy është lloji i 3-të më tipik i çmendurisë pas gjendjes së Alzheimerit dhe gjithashtu vaskulardementisë. Problemi përbën 5-10% të të gjitha situatave.

Njerëzit me demencë të trupit Lewy përjetojnë probleme me lëvizjen që identifikojnë gjendjen e Parkinsonit, së bashku me ankthin, ankthin dhe gjithashtu një humbje dinamike të arsyetimit dhe aftësive të të menduarit.

Kah fundi i jetës së tij, ylli dhe gjithashtu komiku Robin Williams kishte demencë të trupit Lewy, megjithëse profesionistët e mjekësisë sapo e identifikuan atë pas fatalitetit të tij.

Karakteristikat specifike të gjendjes në mendje janë humbja e qelizave nervore, të cilat transferojnë informacionin, dhe gjithashtu dukshmëria e trupave Lewy, të cilat janë globet e një proteine ​​të shëndetshme të keq-palosur të quajtur alfa-synuclein, e cila mund të vërehet në studimet pas vdekjes.

Globet e shëndetshme të proteinave mund të jenë përgjegjës për fatalitetin e qelizave nervore të dopaminës, duke rezultuar në probleme me lëvizjen, zbulimin dhe gjithashtu kujtesën.

Grimcat e palosura gabimisht të një proteine ​​shtesë të shëndetshme të quajtur beta-amiloid mund të grumbullohen për të krijuar pllaka helmuese që zakonisht përfshihen në gjendjen e Alzheimerit.

Në mënyrë të ngjashme, proteinat e shëndetshme të keq-formuara mund të jenë përgjegjëse për një numër kushtesh të tjera neurodegjenerative, të përbërë nga gjendja e Huntington dhe gjithashtu "tauopathies", të cilat identifikohen nga tangles e fibrileve të bëra nga një proteinë e shëndetshme e quajtur tau.

Pajisjet për prerjen e proteinave

Në mënyrë tipike, një artikull i pajisjeve të lëvizshme të quajtur proteasome njeh dhe gjithashtu çlirohet nga këto proteina të shëndetshme të gabuara.

"Proteazoma është makina për grirjen e qelizave që bluan proteina të këqija", sqaroi profesor David Dexter, Drejtor i Asociuar i Kërkimeve në bamirësinë Parkinson në Mbretërinë e Bashkuar.

"Ndalet së funksionuari si duhet në shumë kushte, përfshirë Parkinson, dhe kjo çon në grumbullimin e proteinave të padëshiruara që dëmtojnë qelizat e trurit," informoi aiMjekësi Lajme Sot

Pra, një ilaç që rrit detyrën e proteazomës, në koncept, mund të lërë këto kushte në gjurmët e tyre.

Shkencëtarët në Universitetin Tohoku në Sendai, Japoni, mendojnë se ata mund të kenë zbuluar një ilaç të tillë, të cilin ata e quajnë SAK3.

Ata në fakt e kanë vlerësuar ilaçin në një koleksion eksperimentesh, duke përfshirë dizenjot e miut kompjuterik të gjendjes neurodegjenerative, më i fundit prej të cilave shfaqet në Revistën Ndërkombëtare të Shkencave Molekulare.

"Ne zbuluam romanin, kandidatin terapeutik modifikues të sëmundjes SAK3, i cili, në studimet tona, shpëtoi neuronet në shumicën e proteinave, sëmundjeve neurodegjenerative", pretendon shkrimtari i moshuar Kohji Fukunaga, Profesor Emeritus në Shkollën e Shkencave Farmaceutike të Universitetit

Fluksi i joneve të kalciumit

Studimi i mëparshëm i hulumtimit nga Prof Fukunaga dhe gjithashtu bashkëpunëtorët e tij zbuluan se SAK3 ndez një rrjet molekular në shtresën e membranës së qelizave nervore që lejon jonet e kalciumit të derdhen drejt në qeliza.

Rritja rezultuese e joneve të kalciumit tregon se ka 2 ndikime. Ai jo vetëm që ngre lansimin e dopaminës dhe gjithashtu një kimikat shtesë natyral të quajtur acetilkolina - e cila zvogëlohet në Alzheimer dhe gjithashtu në demencën e trupit Lewy - megjithatë shkarkon edhe proteazomën.

Puna e mëparshme e shkencëtarëve në një version të miut kompjuterik të Alzheimerit zbuloi se kjo pengonte zhvillimin e pllakave beta amiloide.

Në studimin e ri të hulumtimit, shkencëtarët kontrolluan nëse SAK3 reklamon gjithashtu shkatërrimin e alfa-synukleinës së keq-palosur në një version të miut kompjuterik të demencës së trupit Lewy.

Shkencëtarët ofruan disa minj doza ditore dentare të SAK3 për 3 muaj. Rezultatet zbuluan shumë më pak të proteinave të shëndetshme të keq-copëtuara në një komponent të mendjeve të këtyre kafshëve shtëpiake të quajtura substancë nigra sesa në kafshët shtëpiake të kontrollit.

Kjo zonë përbëhet nga qeliza nervore që prodhojnë dopaminë dhe gjithashtu është një theksim i dëmtimeve në gjendjen e Parkinsonit.

Si rezultat i asgjësimit të rritur të alfa-synukleinës së palosur, SAK3 u shfaq për të ndaluar fatalitetin e qelizave nervore të dopaminës.

Ç'është më e rëndësishmja, ekzaminimet e sjelljes zbuluan se ilaçi minimizon gjithashtu uljen e efikasitetit të motorit elektrik dhe memorjen.

"Edhe pas fillimit të dëmtimit njohës, administrata e SAK3 parandaloi ndjeshëm përparimin e sjelljeve neurodegjenerative si në mosfunksionimin motorik ashtu edhe në njohjen", pretendon Prof Fukunaga.

Testet klinike mbi perspektivën

"Administrata SAK3 promovon shkatërrimin e proteinave të keq-palosura, që do të thotë se terapeuti ka potencialin për të zgjidhur problemet e sëmundjeve të ndryshme të keq-bashkimit të proteinave, të tilla si sëmundja e Parkinsonit, demenca e trupit Lewy dhe sëmundja Huntington, përveç sëmundjes Alzheimer", përfshin ai.

Prof Dexter paralajmëroi se vazhdon të ketë akoma më shumë punë për të bërë.

"Ndërsa këto gjetje janë inkurajuese, ky hulumtim është ende në një fazë të hershme," deklaroi ai.

“Hapi tjetër i rëndësishëm do të jetë marrja e këtij ilaçi të ri të mundshëm përpara për ta provuar te njerëzit në provat klinike. Kjo është kur ne do të dimë nëse mund të jetë me të vërtetë një trajtim që ndryshon lojën për njerëzit me gjendje degjenerative të trurit. "

Prof Fukunaga vërtetoi në një e-mail për "Detonic.shop" se grupi i tij po kërkon një shok për të kryer testet shkencore të SAK3 në Shtetet e Bashkuara. Ata dëshirojnë të fillojnë testet brenda një viti.