Droga mund të parandalojë dëmtimin e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare në pacientët me COVID-19

Droga mund të parandalojë dëmtimin e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare në pacientët me COVID-19

Shkencëtarët kanë identifikuar një ilaç që mund të parandalojë që virusi që shkakton COVID-19 të lidhet me qelizat njerëzore, duke parandaluar potencialisht dëmtimin e mushkërive, formimin e mpiksjes dhe zhvillimin e sepsës.

Studimi, i udhëhequr nga studiues nga Universiteti RCSI i Mjekësisë dhe Shkencave të Shëndetit, është botuar në PLoS ONE.

Studiuesit identifikuan se një mutacion, i pranishëm në të gjitha variantet e virusit deri më tani, krijon një vend shtesë lidhës në proteinë spike të virusit. Kjo faqe lidhëse shtesë rrit ndikimin viral në trup, duke përfshirë dëmtimin e indit të mushkërive që shkakton probleme me frymëmarrjen te pacientët me COVID-19.

Dëmtimi i konsiderueshëm i indit të mushkërive lejon që virusi të përhapet nga mushkëritë në rrjedhën e gjakut, ku mund të shkaktojë mpiksje dhe dëmtime vaskulare.

Në testimin para-klinik, një ilaç i quajtur cilengitide parandaloi me sukses virusin të shkaktonte dëmtimin e indeve të lidhur me COVID-19 duke ndaluar ngjitjen e virusit në llojet e qelizave që veshin mushkëritë dhe enët e gjakut.

"Nevojitet më shumë provë para-klinike dhe klinike përpara se ky trajtim të mund të përdoret tek pacientët, por rezultatet janë shumë premtuese," tha profesori Steve Kerrigan, autori i vjetër i studimit dhe Zëvendës Shefi i Shkollës së Farmacisë dhe Shkencave Biomolekulare të RCSI.

“Imshtë e domosdoshme që ne të vazhdojmë të zhvillojmë trajtime për COVID-19 për shumë njerëz që nuk do të kenë akses në vaksina dhe për pacientët me infeksione të rëndësishme. Hulumtimi ynë në laborator ka treguar se cilengitidi ka potencialin të zvogëlojë ndjeshëm vdekjet e lidhura me COVID-19. ”