A ekziston niveli i ndjeshmërisë ndaj glutenit?

Shumë individë parandalojnë glutenin në regjimin e tyre të dietës, megjithatë pse gluteni është një shqetësim? A ekziston niveli i ndjeshmërisë ndaj glutenit? Dhe nëse ndodh, cili është dallimi midis gjendjes së stomakut dhe nivelit të ndjeshmërisë ndaj glutenit? Në këtë version të Nutrition Honest, ne i hedhim një sy informacionit.

Logoja e ndershme e të ushqyerit me kokë gruri

Niveli i ndjeshmërisë ndaj glutenit, ose niveli i ndjeshmërisë jo-celiac i glutenit (NCGS), është një problem autentik që bie nën termin ombrellë "intoleranca ndaj glutenit".

Ky shkrim mbulon llojet e shumta të intolerancës ndaj glutenit, të përbërë nga NCGS.

Çfarë është gluteni?

Gluteni është ndoshta një nga substancat ushqimore më të diskutueshme dhe gjithashtu të keqkuptuara. Edhe pse shihet shpesh si një proteinë e shëndetshme e vetmuar, gluteni përfshin një sërë proteinash të shëndetshme të quajtura prolamina.

Prolaminat ekzistojnë në grurë, thekër, elb, dhe gjithashtu një kryq në mes grurit dhe thekrës të referuar si tritikale.

Edhe pse ka shumë prolamina që ekzistojnë në këto kokrra, gliadina dhe gjithashtu glutenina janë prolaminat kryesore në grurë.

Këto proteina të shëndetshme janë imune për të përfunduar tretjen e ushqimit nga enzimat e sistemit tretës që jetojnë në sistemin e stomakut (GI).

Kjo ndodh pasi enzimat që kufiri i pankreasit, barkut dhe furçës së sistemit tretës të frutave dhe perimeve nuk janë në gjendje të dëmtojnë totalisht proteina të shëndetshme që kanë një përmbajtje të lartë të depozitimit të prolinës. Proline është një aminoacid - themeli i proteinave të shëndetshme - që ekziston në gluten.

Tretja jo e plotë e këtyre proteinave të shëndetshme lejon që pajisjet e mëdha të aminoacideve të quajtura peptide të kalojnë nëpër sipërfaqen e murit të traktit të vogël të zorrëve.

Këto pjesë kalojnë nëpër pengesën e traktit tretës dhe gjithashtu udhëtojnë në përbërës të ndryshëm të tjerë të trupit, ku mund të shkaktojnë një veprim imunitar inflamator tek njerëzit në rrezik.

Essentialshtë thelbësore të mbani në mend se proteinat e shëndetshme të glutenit janë jashtëzakonisht imune ndaj tretjes së ushqimit në të gjithë individët, jo thjesht në individët që kanë gjendje gastrike, që është një problem autoimun.

"Intoleranca ndaj glutenit" është një term ombrellë që përshkruan 3 lloje të rëndësishme të problemeve të lidhura me glutenin. Më poshtë, ne i konsiderojmë secilën si pasojë.

Gjendja celiake

Gjendja celiac është ndoshta një nga problemet klinike më të njohura të lidhura me glutenin. Shtë një gjendje autoimune që përfshin sistemin imunitar të trupit që i përgjigjet proteinave të shëndetshme të glutenit.

Kur individët me gjendje gastrike konsumojnë gluten, ai sjell dëm në traktin e vogël të zorrëve dhe gjithashtu shkakton një sërë shenjash dhe simptomash, të përbëra nga lirimi i zorrëve, siklet në stomak dhe gjithashtu fryrje.

Ekspozimi i zgjatur i drejtpërdrejtë i glutenit tek individët me gjendje gastrike mund të sjellë ulje të trashësisë minerale të kockave, menaxhim të konsiderueshëm të peshës, anemi të mungesës së hekurit, konfiskime, pikë të dobët të masës muskulore, si dhe shenja dhe simptoma të tjera të rënda.

Prevalenca ndryshon në të gjithë botën, me disa kombe që përjetojnë çmime më të larta se të tjerat.

Ekspertët citojnë se problemi aktualisht ndikon në 1–2% të popullsisë në Shtetet e Bashkuara dhe gjithashtu është shumë më i zakonshëm tek zonjat.

Gjendja celiac është gjithashtu shumë më e zakonshme tek individët që kanë probleme të ndryshme autoimune të tjera, të përbërë nga çështje të diabetit të llojit 1.

Ekspertët mendojnë se problemi është për shkak të aspekteve trashëgimore dhe ekologjike. Mjekët zakonisht sugjerojnë që individët me gjendje gastrike t'i përmbahen një regjimi të rreptë të dietës pa gluten.

Reagim alergjik i grurit

Sipas studimit kërkimor, individët me një reaksion alergjik të grurit kanë një alergji ndaj proteinave të shëndetshme që ekzistojnë në grurë. Ky lloj reaksioni alergjik është shumë më i zakonshëm tek të rinjtë, megjithëse mund të ndikojë gjithashtu tek të rriturit.

Reagimi alergjik i grurit mund të krijojë shenja dhe simptoma serioze, të përbëra nga anafilaksi, e cila është një alergji që mund të jetë e dëmshme.

Edhe pse gjendja e stomakut dhe reagimi alergjik i grurit janë probleme të rënda, pajisjet e lidhura me njërën prej tyre ndryshojnë.

Për shembull, ndryshe nga gjendja e stomakut, reaksioni alergjik i grurit mund të moderohet imunoglobulina E (IgE). Kjo nënkupton që antitrupat IgE specifike të grurit lidhen me grurin, prandaj nisin lëshimin e substancave inflamatore, të përbëra nga histamina.

Veprimet imune të ndërmjetësuara nga IgE janë të shpejta dhe gjithashtu mund të jenë të dëmshme. Një reagim gjithashtu mund të vijë nga frymëmarrja e grurit - për shembull, kur gatuani me miell gruri.

NCGS

Disa individë përjetojnë përgjigje ndaj glutenit pavarësisht faktit se ata nuk kanë gjendje gastrike ose urrejtje për grurin. Ekspertët e përshkruajnë këtë lloj intolerance ndaj glutenit si NCGS.

Sipas një dëshmie të vitit 2019, NCGS është shumë më e zakonshme se gjendja e stomakut dhe gjithashtu mund të ndikojë deri në 13% të popullsisë.

Ashtu si gjendja e stomakut, NCGS është shumë më e zakonshme tek zonjat.

Njerëzit me NCGS përjetojnë shenja dhe simptoma të GI që konsistojnë në fryrje, gazra dhe gjithashtu lirshmëri të zorrëve, përveç shenjave dhe simptomave jo-GI, të tilla si lodhja, ankthi dhe gjithashtu migrena. Këto shenja dhe simptoma shpesh rrisin një regjim diete pa gluten.

Ekspertët mendojnë se ekziston një lidhje në internet midis shenjave dhe simptomave të NCGS dhe gjithashtu një veprim imunitar, edhe pse ka ende një mosmarrëveshje që kufizon arsyen specifike. NCGS është shumë më e zakonshme tek individët me kushte autoimune.

Disa studiues rekomandojnë që elementët e grurit, jo thjesht gluteni, mund të shkaktojnë ose shtojnë në NCGS. Ka ende shumë për të mësuar më shumë rreth NCGS, dhe gjithashtu studiuesit vazhdojnë nismat e tyre për ta njohur më mirë këtë problem.

Nëse një individ përjeton shenjat dhe simptomat e shënuara më lart pas marrjes së glutenit, një mjek duhet të heqë gjendjen e stomakut dhe gjithashtu reaksionin alergjik të grurit para se të zbulojë NCGS.

Aktualisht nuk ka ekzaminime që mund të ndihmojnë në zbulimin e NCGS, kjo është arsyeja pse problemi mbetet një diagnozë mjekësore e përjashtimit.

Pas një diagnoze mjekësore të NCGS, një person duhet të parandalojë glutenin duke iu përmbajtur një regjimi diete pa gluten.

Fitimet

Niveli i ndjeshmërisë ndaj glutenit, ose NCGS, është një lloj intolerance ndaj glutenit.

Gjendja celiac dhe reagimi alergjik i grurit janë probleme të ndryshme të tjera të lidhura me glutenin, megjithatë ato ndryshojnë nga NCGS në shumë metoda.

Nëse një individ ka shenja dhe simptoma të tilla si lirimi i zorrëve, fryrja ose migrena pas marrjes së glutenit, ai duhet të kontaktojë me një mjek në lidhje me ekzaminimet për intolerancën ndaj glutenit.