Doktori mendoi se tensioni i lartë i gjakut ishte problemi i tij i vetëm - atëherë ai pati një sulm në zemër

Share në Twitter Shpërndaje në Facebook Share on LinkedIn Share në Reddit

Email kopje I mbijetuari nga sulmi në zemër Dr. David Watlington. (Foto me mirësjellje të Dr. David Watlington)

Dr. David Watlington e dinte që historia e tij familjare e vinte atë në rrezik të shtuar të sëmundjes së zemrës.

Edhe kështu, kur ai u diagnostikua me presion të lartë të gjakut në Shkurt, ai e fajësoi atë për 18 paund që ai kishte fituar gjatë vitit të kaluar.

Kolesteroli i tij ishte normal dhe ai kishte kaluar një test stresi disa vjet më parë, kështu që ai ishte optimist se nëse kontrollonte vijën e belit, ai do të kontrollonte gjithashtu presionin e tij të gjakut.

Watlington menjëherë përmirësoi dietën e tij. Brenda tre javësh, ai ra 10 kile. Ai po ndihej mirë me përparimin e tij. Sidoqoftë, telashet tashmë po përgjonin.

Spitalori obstetrik me kohë të pjesshme nga Jackson, Tenesi, po përpiqej të pushonte gjatë një turni 24 orësh kur ndjeu «një bandë dhimbjeje që shtrihej nga pjesa e majtë e gjoksit tim në të djathtë».

E shqetësoi aq sa nuk mund të flinte. Kështu që ai u ngrit. Pas rreth një ore, dhimbja u largua.

Dy ditë më vonë, ajo ndodhi përsëri, dhe përsëri u zhduk pas një ore. Disa ditë pas kësaj, e njëjta dhimbje e zgjoi atë në 4 të mëngjesit

"Ata gjithmonë flasin për atë ndjenjë të një elefanti të ulur në gjoksin tënd, por unë kurrë nuk e kisha atë," tha ai. "Ishte siklet, por nuk ishte torturuese ose asgjë tjetër."

Këtë herë, dhimbja nuk u shua siç kishte secili nga episodet e mëparshme. Ai filloi të shqetësohej se mund të ishte zemra e tij. Watlington, i cili është gjithashtu një drejtor mjekësor për Humana, përmendi simptomat e tij gjatë një takimi virtual. Kolegu i tij mjek e inkurajoi atë të shkonte në spital.

Atje, gjërat lëvizën shpejt.

"Kjo nuk është e mirë, apo jo?" Watlington i tha një mjeku të dhomës së urgjencës që ai e dinte.

"Jo", tha mjeku. "Ju po keni një STEMI."

Një infarkt i miokardit STEMI - ose ngritja e nivelit ST - është një lloj sulmi në zemër në të cilin bllokohet një nga arteriet kryesore të zemrës. Ai thirri gruan e tij, Tricia, e cila - ashtu si burri i saj - mendoi se problemi ishte aq i vogël sa që ajo do ta linte në ER ndërsa po e çonte babanë e saj në një takim mjeku.

Davidi menjëherë iu nënshtrua një procedure të katetrizimit kardiak. Mjekët futën një stent për të rihapur arterien e tij të përparme në të majtë, e cila ishte bllokuar plotësisht. Procedura mbaroi brenda një ore nga mbërritja e tij në spital.

Kur David u diagnostikua me presion të lartë të gjakut, Tricia - një ish-dietolog - e zhvendosi atë në dietën Approaches to Stop Hipertension, ose DASH. Që nga sulmi në zemër, ai është zhvendosur në një dietë kryesisht me bazë bimore.

Ndryshimet në dietë po bien në familjen e përzier të tetë fëmijëve, të moshës 3 deri në 32 vjeç.

"Edhe djali im 14-vjeçar po mban oriz lulelakër në shkollë për drekën e tij tani," tha Tricia.

Që nga sulmi i tij në zemër, Dr. David Watlington është zhvendosur në një dietë kryesisht me bazë bimore dhe mbetet e përkushtuar në ruajtjen e një jetese të shëndetshme. (Foto me mirësjellje të Dr. David Watlington)

David ka filluar të punojë më pak orë për të ulur stresin e tij. Ai ka filluar të ecë çdo ditë si pjesë e një programi rehabilitimi kardiak. Ai ka humbur 24 kile të tjera dhe mbetet i përkushtuar për të mbajtur një mënyrë jetese më të shëndetshme.

"Kur keni një sulm në zemër, kjo është vetëm një lojë e tërë që ndryshon", tha ai. "Unë nuk mund të humbas pak peshë dhe ta harroj atë."

Edhe pas një karriere në mjekësi, Davidi e konsideron përvojën e tij "një thirrje zgjimi".

"Unë kam parë shumë njerëz ku ata kanë një ngjarje kardiake dhe pastaj kanë një tjetër," tha ai. "Unë nuk dua të jem përsëri në laboratorin e katit".

Tregime nga zemra kronikojnë udhëtimet frymëzuese të të mbijetuarve, kujdestarëve dhe avokatëve të sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve në tru.

Nëse keni pyetje ose komente në lidhje me këtë histori, ju lutemi dërgoni me email editor@heart.org.

Shoqata Amerikane e Zemrës Tregime Lajme

Lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës mbulojnë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe çështjet e lidhura me shëndetin. Jo të gjitha pikëpamjet e shprehura në lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës pasqyrojnë pozicionin zyrtar të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Të drejtat e autorit janë në pronësi ose mbahen nga Shoqata Amerikane e Zemrës, Inc. dhe të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Leja jepet, pa ndonjë kosto dhe pa nevojë për kërkesë të mëtejshme, për individë, media dhe përpjekje edukimi dhe ndërgjegjësimi jotregtar për t'u lidhur, cituar, fragmentuar ose ribotuar nga këto histori në ndonjë medium, për sa kohë që asnjë tekst nuk ndryshohet dhe atribuimi i duhur i është bërë Lajmeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Përdorime të tjera, përfshirë produktet arsimore ose shërbimet e shitura për fitim, duhet të jenë në përputhje me Udhëzimet e Lejes së të Drejtës së Autorit të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Shihni kushtet e plota të përdorimit. Këto histori nuk mund të përdoren për të promovuar ose miratuar një produkt ose shërbim tregtar.

Deklarata e kujdesit shëndetësor: Kjo faqe dhe shërbimet e saj nuk përbëjnë praktikën e këshillimit mjekësor, diagnostikimit ose trajtimit. Gjithmonë flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për diagnostikimin dhe trajtimin, duke përfshirë nevojat tuaja specifike mjekësore. Nëse keni ose dyshoni se keni një problem apo gjendje mjekësore, ju lutemi kontaktoni menjëherë një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara dhe po përjetoni një urgjencë mjekësore, telefononi në 911 ose telefononi menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.