Fluturimet direkte shpëtojnë jetë! Itineraret e reja ajrore mund të rrisin ndarjen e veshkave me më shumë se 7%

veshkë

It'sshtë një problem furnizimi dhe kërkese, është një problem transporti, është një problem i donatorëve - dhe që thjesht kruan sipërfaqen. Sipas Rrjetit të Prokurimit dhe Transplantimit të Organeve, çdo 9 minuta një pacient i ri shtohet në listën e pritjes së organeve. Çdo ditë 17 njerëz vdesin në pritje të transplantimit të veshkave. Kërkim i ri në revistën INFORMS Shkencë e menaxhimit trajton pjesën e transportit të këtij problemi.

"Transporti ajror kufizon fleksibilitetin e transplantimit të organeve, por rrugët e reja ajrore më të drejtpërdrejta mund të rrisin numrin e veshkave të ndara midis rajoneve të lidhura nga këto rrugë me më shumë se 7%", tha Tinglong Dai i Universitetit Johns Hopkins. “Hulumtimet dhe analizat e operacioneve po përpiqen të shpëtojnë jetë dhe të lejojnë veshkat të jenë më të disponueshme për ata që kanë nevojë për to kur kanë nevojë për to. Shumë shpesh, veshkat e qëndrueshme harxhohen sepse nuk mund të arrijnë një pacient me kohë. ”

Studimi, “A do të thotë Transporti Transplantim? Ndikimi i rrugëve të linjave të reja ajrore në ndarjen e veshkave kadaverike ”, u krye nga Dai së bashku me Guihua Wang të Universitetit të Teksasit në Dallas dhe Ronghuo Zheng të Universitetit të Teksasit në Austin.

Hulumtimi identifikon sesi rrugët e reja të linjave ajrore mund të sigurojnë transportin e nevojshëm efikas ajror të nevojshëm për natyrën e ndjeshme në kohë të transplantimit të veshkave dhe të zvogëlojnë numrin e veshkave të vlefshme që harxhohen sepse ato nuk arritën te pacienti në kohë.

Autorët analizojnë bazat e të dhënave të transportit ajror amerikan dhe transplantimit të veshkave. Ata përdorin të dhënat për të ndjekur evolucionin e linjave ajrore që lidhin të gjitha aeroportet e SHBA. Pastaj ata shikojnë në transplantimin e veshkave midis dhuruesve dhe marrësve të lidhur nga këto aeroporte.

"Transporti luan një rol të madh në sigurimin e pacientëve me donacione në dispozicion, nëse rrugët e reja ajrore mund të rrisin vëllimin e veshkave të përbashkëta me 7.3%, mendoni se sa jetë mund të shpëtohet", vazhdoi Dai, një profesor në Shkollën e Biznesit Carey në Johns Hopkins. “Ne gjithashtu zbulojmë se niveli i mbijetesës pas transplantimit mbetet kryesisht i pandryshuar. Shtë një hap përpara në dhurimet e organeve falë OR dhe analytics. ”