Pajisjet rrëzojnë valët e mendjes për të ndihmuar bashkëveprimin e meshkujve të paralizuar


Specialistët e Harvardit Leigh Hochberg dhe gjithashtu Sydney Cash e quajtën klinikën fillimisht një 'prezantim prezantues'

Associated Press

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 15 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 15 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Në një fillestar klinik, shkencëtarët përdorën valët e mendjes së një mashkulli të paralizuar të paaftë për të folur - dhe gjithashtu transformuan atë që ai donte të pretendonte drejt në fjali në një ekran të sistemit kompjuterik.

Sigurisht që do të duhen vite studimi shtesë të hulumtimit, megjithatë studimi kërkimor, raportoi të Mërkurën, vë në dukje një veprim jetësor drejt një ditë që rikuperohet edhe më shumë ndërveprim natyral për individët që nuk mund të flasin si rezultat i dëmtimit ose sëmundjes.

"Shumica prej nesh e konsideron të mirëqenë se sa lehtë komunikojmë përmes fjalës", pohoi Dr. Edward Chang, një neurokirurg në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco, që drejtoi punën. "Excitingshtë emocionuese të mendosh se jemi në fillim të një kapitulli të ri, një fushe të re" për të lehtësuar shkatërrimin e njerëzve që hedhin këtë aftësi.

Sot, individët që nuk mund të flasin ose të krijojnë si rezultat i paralizës kanë mjete jashtëzakonisht minimale për të bashkëvepruar. Për shembull, mashkulli në eksperiment, që nuk ishte i vendosur për të mbrojtur privatësinë e tij personale, përdor një kujtesë të lidhur me një kapak bejsbolli që e lejon atë të zhvendosë kokën për të prekur fjalët ose shkronjat në një ekran. Vegla të tjera mund të marrin lëvizjet e syve të njerëzve. Por është një zëvendësim zhgënjyes zhgënjyes dhe gjithashtu minimal për fjalimin.

Përgjimi i sinjaleve mendore për të funksionuar rreth një dëmtimi është një zonë e ngrohtë. Në vitet e tanishme, duke provuar protezat e kontrolluara nga mendja, në të vërtetë kanë lejuar individët e paralizuar të dridhen duart ose të marrin një pije duke përdorur një krah robot - ata fotografojnë zhvendosjen dhe gjithashtu ato sinjale mendore komunikohen përmes një sistemi kompjuterik në krahun ose këmbën e bërë nga njeriu.

Në këtë foto të vitit 2017 të siguruar nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisco, neurokirurgu Dr. Edward Chang pasqyrohet në një monitor kompjuteri që shfaq skanime të trurit ndërsa kryen operacionin në UCSF.

Grupi i Chang përmirësoi atë punë për të krijuar një "neuroprotetikë të të folurit" - përkthimin e valëve të mendjes që rregullojnë zakonisht sistemin e këndimit, lëvizjet e vogla të indeve muskulore të buzëve, nofullës, gjuhës dhe gjithashtu fytit që krijojnë secilën bashkëtingëllore dhe gjithashtu zanore.

Një sistem kompjuterik vlerësoi modelet kur ai u përpoq të pretendonte fjalë tipike të tilla si "ujë" ose "mirë", duke mësuar përfundimisht të dallojë midis 50 fjalësh që mund të prodhojnë më shumë se 1,000 fjali.

Nxitur me pyetje të tilla si "Si jeni sot?" ose "A jeni të etur" mjeti në fund të fundit bëri të mundur që mashkulli të drejtohet "Unë jam shumë i mirë" ose "Jo nuk jam i etur" - duke mos artikuluar fjalë megjithatë duke i barazuar ato në mesazh, raportoi grupi në New England Journal të Mjekësisë.

Duhen rreth 3 deri në 4 sekonda që fjalët të shfaqen në ekran pasi mashkulli përpiqet ta pretendojë atë, pretendoi shkrimtari kryesor David Moses, një projektues në laboratorin e Chang. Kjo nuk është praktikisht aq e shpejtë sa të flasësh më shpejt sesa të prekësh një reagim.

Në një ardhje me përmbajtje, specialistët e Harvardit Leigh Hochberg dhe gjithashtu Sydney Cash e quajtën punën një "demonstrim pionier".

Ata rekomanduan përmirësime megjithatë pohuan nëse risia rezulton se në fund të fundit mund të ndihmojë individë me lëndime, goditje në tru ose sëmundje si gjendja e Lou Gehrig "truri i të cilave përgatit mesazhe për shpërndarje por ato janë bllokuar".

Laboratori i Chang në të vërtetë ka investuar vite duke hartuar detyrën e mendjes që sjell fjalimin. Së pari, shkencëtarët vendosin përnjëherë elektroda në mendjet e vullnetarëve që ndërmarrin procedurë kirurgjikale për epilepsinë, kështu që ata mund të përputhin detyrën e mendjes me fjalët e folura.

Vetëm pas kësaj ishte koha për të provuar dikë që provon të paaftë për të folur. Si i kuptuan ata që mjeti i përktheu fjalët e tij në mënyrë të përshtatshme? Ata filluan duke e bërë atë të përpiqej të pretendonte fjali të veçanta të tilla si, "Ju lutemi sillni syzet e mia", në krahasim me adresimin e pyetjeve fleksibël derisa prodhuesi të konvertojë pikërisht një moment.

Veprimet e ardhshme përbëhen nga mjete për të rritur normën, saktësinë dhe dimensionin e fjalorit të mjetit - dhe gjithashtu ndoshta një ditë mundësojnë një zë të krijuar nga kompjuteri në krahasim me mesazhin në ekran - ndërsa shqyrtojnë një numër të vullnetarëve të shtuar.