Stomatologu paralajmëron pse nuk duhet të përdorni kurrë gargarë pas larjes së dhëmbëve

Një dentist paralajmëron përdorimin e shpëlarjes së gojës pasi të keni larë dhëmbët mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve

By Ben Kost | New York Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 13 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 13 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Ajo po thërret hogwash.

Larja e gojës është reklamuar prej kohësh si një mënyrë e pagabueshme - dhe e imët - për të larguar mikrobet që nuk trajtohen nga furça e dhëmbëve. Sidoqoftë, një dentist po bëhet viral për përplasjen e praktikës së përdorimit të pastruesit oral pas larja e dhëmbëve, pasi ajo thotë se mund të shpëlarë gjithashtu fluorin e dobishëm që gjendet në pastën e dhëmbëve.

"Përdorimi i shpëlarjes së gojës pas pastrimit të dhëmbëve do t'ju sjellë prishjen e dhëmbëve", paralajmëroi dentistja me bazë në Londër, Anna Peterson, në një klip të TikTok me mbi 1.8 milion shikime.

Në një video të dytë PSA, eksperti i dhëmbëve përshkruan se si "pasta e dhëmbëve me të cilën lani dhëmbët tuaj ka rreth 1450 ppm fluor", e cila është përqendrimi ideal për të mbrojtur dhëmbët tuaj nga sheqernat në ushqimin dhe pijet që konsumoni.

Sidoqoftë, siç thekson Peterson, "shpëlarja e gojës tuaj ka vetëm 220 ppm fluor" që nuk është e mjaftueshme për të parandaluar një alypsë të një pllake.

Si rezultat, "kur lani dhëmbët, dhe shpëlaheni me larje të gojës menjëherë - thjesht lani të gjithë fluorin me përqendrim të lartë, për një fluor të përqendrimit të ulët", sipas të apasionuarit të higjienës orale. Kjo, nga ana tjetër, mund ta bëjë gojën dikë një magnet për mikrobet.

Mjafton të themi, të besuarit e Listerine e gjetën PSA të vështirë për t'u gëlltitur.

"Në rregull, mirë të dihet se e kam bërë gabim tërë jetën time," u ankua një komentues i zhgënjyer në Tiktok.

Një tjetër i shpërndarë, "Çfarë? Të gjithë shpëlahen me ujë pasi të pastrohen. Kush po lë pastë dhëmbësh mbi dhëmbët e tyre? ”

Peterson u përgjigj, "Shpëlarja me ujë është më mirë sesa shpëlarja me gargarë, thjesht pastroni, pastaj pështyni pjesën e tepërt, përpiquni të mos e shpëlani".

"Mendova se bleta ishte e keqe", pyeste një higjienist i kolltukëve, duke e shtyrë dentistin të shpjegonte, "bleta është toksike në sasi të larta, prandaj është studiuar për kaq kohë dhe ne ndjekim paketën e mjeteve të bazuara në prova për sasinë e saktë."

@annapetersondental

Shumë njerëz ende po e bëjnë atë 🦷 # GetGrafting # dentist #fyp #lgbtq #lifestylechangestartsnow

♬ Frymëzim - WavebeatsMusic 

Në fakt, Peterson mori kaq shumë përgjigje të hutuara saqë ajo postoi një video të tretë duke shpjeguar se si të përdoret si duhet përmirësuesi i shëndetit oral.

"Në rregull, kështu që shumë prej jush po e bëjnë këtë pyetje dhe jam i sigurt se shumë prej jush po pyesin, 'mirë pse kemi edhe larje të gojës?", Shpjegoi dentisti. "Shpëlarja e gojës është një produkt fantastik për t'u përdorur, por ju duhet ta përdorni atë në kohën e duhur të ditës."

E cila, sipas Peterson, është menjëherë pasi të keni ngrënë.

Ajo përshkroi se si sheqernat në ushqimin që konsumoni e bëjnë gojën tuaj acid, duke bërë që dhëmbët tuaj të treten.

"Tani nëse do të shkonit të lani dhëmbët në këtë pikë, ajo që po ndodh është se ju po lani acidin në dhëmbin tuaj", këmbënguli profesionist i shëndetit. “Dhe kjo shkakton erozion të dhëmbëve. Kështu që për të nxjerrë dhëmbët nga kjo zonë kritike, përdorni gargarë. "

Në thelb, mendoni për larjen e gojës si një pastrues i qiellzës sesa një kapak nate.

PSA e Peterson fluturon përballë mençurisë konvencionale të dhëmbëve, e cila sugjeron që ndihma e shëndetit oral është një pjesë integrale e regjimit të higjienës dentare, pavarësisht kur zbatohet.

"Larërat e gojës, kur shtohen në një regjim të mirë të kujdesit në shtëpi të pastrimit dhe pastrimit të dhëmbëve me dhëmbë, mund të synojnë një gjendje me të cilën po përballeni," tha për dentistin Mark Wolff, Ph.D., kryetar i kariologjisë dhe kujdesit gjithëpërfshirës në Kolegjin e Stomatologjisë të Universitetit të New York-ut WebMD. “Ju nuk mungoni për dy minuta me një gargarë zbardhuese dhe papritmas keni dhëmbë të bardhë. Por nëse lani mirë dhe mbani pllakat larg tyre dhe përdorni atë gargarë si pjesë të paketimit, ju merrni dhëmbë më të bardhë ”.

Klikoni këtu për më shumë nga NYPost.com.