Varianti Delta e bën vaksinën COVID-19 edhe më të rëndësishme, edhe nëse tashmë keni pasur koronavirus

vaksinim

Si dikush që studion përgjigjet imune ndaj infeksioneve të frymëmarrjes, unë kam shikuar me shqetësim lajmet për variantet në shfaqje të koronavirusit. Pyesja veten nëse vaksinimi ose infeksioni i mëparshëm do të siguronte mbrojtje ndaj llojeve SARS-CoV-2, veçanërisht variantit të ri, shumë të transmetueshëm delta, i cili është përhapur me shpejtësi në të paktën 70 vende.

Një person mund të zhvillojë imunitet - aftësinë për t'i rezistuar infeksionit - në dy mënyra: ose pasi të jetë infektuar me një virus ose duke u vaksinuar. Sidoqoftë, mbrojtja imune nuk është gjithmonë e barabartë. Imuniteti i vaksinës dhe imuniteti natyror për SARS – CoV – 2 mund të ndryshojnë për sa i përket forcës së përgjigjes imune ose kohëzgjatjes së zgjatjes së mbrojtjes. Për më tepër, jo të gjithë do të marrin të njëjtin nivel të imunitetit nga infeksioni, ndërsa përgjigjet imune ndaj vaksinave janë shumë të qëndrueshme.

Dallimi në përgjigjen imune midis vaksinimit dhe infeksionit duket të jetë edhe më i madh kur kemi të bëjmë me variante të reja. Në fillim të korrikut, u botuan dy studime të reja që tregojnë vaksinat COVID-19, megjithëse pak më pak efektive sesa ato kundër shtameve të vjetra të virusit, përsëri duket se sigurojnë një përgjigje të shkëlqyeshme imune kundër varianteve të reja. Studiuesit shikuan se si antitrupat lidhen me variante të reja të koronavirusit dhe zbuluan se njerëzit që ishin infektuar më parë me koronavirus mund të ishin të ndjeshëm ndaj shtameve të reja, ndërsa njerëzit që ishin vaksinuar kishin më shumë gjasa të mbroheshin.

Vaksinat COVID-19 ofrojnë një rrugë të sigurt dhe të besueshme për imunitet si ndaj shtameve të vjetra të koronavirusit ashtu edhe kundër shtameve që shfaqen, veçanërisht variantit të ri delta.

Imuniteti pas infektimit është i paparashikueshëm

Imuniteti vjen nga aftësia e sistemit imunitar për të kujtuar një infeksion. Duke përdorur këtë kujtesë imune, trupi do të dijë të luftojë një infeksion nëse has përsëri patogjenin. Antitrupat janë proteina që mund të lidhen me një virus dhe të parandalojnë infeksionin. Qelizat T drejtojnë heqjen e qelizave të infektuara dhe viruseve të lidhura tashmë nga antitrupat. Këta të dy janë disa nga lojtarët kryesorë që kontribuojnë në imunitetin.

Pas një infeksioni SARS-CoV-2, antitrupat e një personi dhe përgjigjet e qelizave T mund të sigurojnë mbrojtje kundër ri-infektimit. Afërsisht 84% deri 91% e njerëzve që zhvilluan antitrupa kundër shtameve origjinale të koronavirusit nuk kishin gjasa të infektoheshin përsëri për gjashtë muaj, edhe pas një infeksioni të lehtë. Njerëzit të cilët nuk kishin simptoma gjatë infeksionit gjithashtu ka të ngjarë të zhvillojnë imunitet, megjithëse ata priren të bëjnë më pak antitrupa sesa ata që ndiheshin të sëmurë. Pra, për disa njerëz, imuniteti natyror mund të jetë i fortë dhe afatgjatë.

Një problem i madh është se jo të gjithë do të zhvillojnë imunitet pas një infeksioni SARS-CoV-2. Deri në 9% të njerëzve të infektuar nuk kanë antitrupa të zbulueshëm, dhe deri në 7% nuk ​​kanë qeliza T që njohin virusin 30 ditë pas infektimit.

Për njerëzit që zhvillojnë imunitet, forca dhe kohëzgjatja e mbrojtjes mund të ndryshojnë shumë. Deri në 5% të njerëzve mund të humbin mbrojtjen e tyre imune brenda disa muajsh. Pa një mbrojtje të fortë imune, këta njerëz janë të ndjeshëm ndaj ri-infektimit nga koronavirusi. Disa kanë pasur periudhat e dyta të COVID-19 sa më shpejt që një muaj pas infektimit të tyre të parë; dhe, megjithëse ndodh rrallë, disa njerëz janë shtruar në spital ose madje kanë vdekur pas infektimit të ri.

Një problem në rritje është se njerëzit që ishin infektuar më parë nga shtame të pranishme më herët në pandemi mund të jenë më të ndjeshëm ndaj ri-infektimit nga varianti delta. Një studim i fundit zbuloi se 12 muaj pas infektimit, 88% e njerëzve kishin akoma antitrupa që mund të bllokonin infeksionin e qelizave të kultivuara nga varianti origjinal i koronavirusit - por më pak se 50% kishin antitrupa që mund të bllokonin variantin delta.

Për ta shtuar këtë, një person i infektuar gjithashtu mund të jetë në gjendje të transmetojë koronavirusin, edhe pa u ndjerë i sëmurë. Variantet e reja janë veçanërisht problematike në këtë rast, pasi ato transmetohen më lehtë sesa llojet origjinale.

Vaksinimi çon në një mbrojtje të besueshme

Vaksinat COVID-19 gjenerojnë si përgjigje të antitrupave ashtu edhe të qelizave T - dhe këto përgjigje janë shumë më të forta dhe më të qëndrueshme sesa imuniteti pas infeksionit natyror. Një studim zbuloi se gjashtë muaj pasi morën dozën e tyre të parë të vaksinës Moderna, 100% e njerëzve të testuar kishin antitrupa kundër SARS-CoV-2. Kjo është periudha më e gjatë që është raportuar në studimet e botuara deri më tani. Në një studim duke parë vaksinat Pfizer dhe Moderna, nivelet e antitrupave ishin gjithashtu shumë më të larta tek njerëzit e vaksinuar sesa tek ata që ishin shëruar nga infeksioni.

Akoma më mirë, një studim në Izrael tregoi se vaksina Pfizer bllokoi 90% të infeksioneve pas të dy dozave - madje edhe me variante të reja të pranishme në popullatë. Dhe një ulje e infeksioneve do të thotë që njerëzit kanë më pak të ngjarë të transmetojnë virusin te njerëzit përreth tyre.

Për ata që tashmë janë infektuar me koronavirus, ka ende një përfitim të madh për t’u vaksinuar. Një studim me virusin origjinal COVID-19 tregoi se vaksinimi pas infeksionit prodhon afërsisht 100 herë më shumë antitrupa sesa vetëm infeksioni dhe 100% e njerëzve që u vaksinuan pas infektimit kishin antitrupa mbrojtës kundër variantit delta.

Vaksinat COVID-19 nuk janë perfekte, por ato prodhojnë reagime të forta të antitrupave dhe qelizave T që ofrojnë një mjet mbrojtjeje më të sigurt dhe më të besueshëm sesa imuniteti natyror - veçanërisht me variante të reja të lira.