Varianti delta plus i SARS-CoV-2: Si krahasohet me variantin delta?

Një variant unik SARS-CoV-2, varianti delta plus, në të vërtetë është përcaktuar në mbi 10 kombe. Autoritetet shëndetësore janë duke ngritur probleme që varianti mund të ketë një aftësi të rritur për të dërguar, megjithatë ata gjithashtu mbajnë në mend se transmetueshmëria e këtij varianti ka shumë të ngjarë të krahasohet me atë të variantit para-ekzistues të delta

f06937ca2a345fc9c3a6926e7a435acb - December 3, 2021

Si kurrë më parë, dalin shumë më shumë versione të SARS-CoV-2, qeveritë federale dhe profesionistët e shëndetit publik mbeten të marrin në konsideratë metodat më të mira për të përfshirë përhapjen e tyre. Tani ekzistojnë 11 versione të infeksionit SARS-CoV-2 që Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) po kontrollon.

Një nga këto versione, varianti delta - gjithashtu i quajtur pema familjare B. 1.617.2 - u përcaktua fillimisht në Indi në Dhjetor 2020 dhe gjithashtu menjëherë doli të ishte varianti më i zakonshëm në komb.

Në të vërtetë ka treguar 40–60% transmetim të rritur, në kontrast me variantin alfa më parë kryesor, dhe gjithashtu aktualisht është varianti kryesor SARS-CoV-2 në Mbretërinë e Bashkuar.

Ndërkohë, kohët e fundit shkencëtarët përcaktuan një variant më shumë - variantin delta plus, i quajtur gjithashtu B. 1.617.2.1 ose AY.1.

Firma qeveritare e Mbretërisë së Bashkuar, Shëndeti Publik, Anglia, së pari e shpalli atë një "variant shqetësimi" në një përmbledhje të 11 qershorit dhe gjithashtu më 22 qershor, autoritetet indiane bënë të njëjtën gjë.

Që pas kësaj, 11 kombe kanë raportuar në të vërtetë 197 raste kumulative të COVID-19 të shkaktuara nga varianti delta plus i SARS-COV-2.

Varianti delta plus është një nënlinjë e variantit delta, me dallimin e njohur vetëm sa është një anomali e shtuar, K417N, në proteina të shëndetshme të infeksionit, proteina e shëndetshme që i lejon asaj të kontaminojë qelizat e shëndetshme dhe të ekuilibruara.

Kjo anomali gjithashtu zbulohet në versionet beta dhe gama, të cilat shkencëtarët fillimisht i përcaktuan në Afrikën e Jugut dhe gjithashtu në Brazil, në mënyrë specifike.

Çfarë rreziqesh sjell kjo sjellje e variantit?

OBSH-ja ndau me Reuters se "Për momentin, ky variant nuk duket të jetë i zakonshëm, aktualisht përbën vetëm një pjesë të vogël të sekuencave delta".

Megjithatë, "Delta dhe variante të tjera shqetësuese qarkulluese mbeten një rrezik më i lartë i shëndetit publik, pasi ato kanë demonstruar rritje të transmetimit", përfshiu OBSH.

Për më tepër, duke marrë parasysh që India e ka klasifikuar në të vërtetë këtë variant si një "variant shqetësimi", Konsorciumi i kombit SARS-CoV-2 mbi Gjenomikën (INSACOG), i cili është i përbërë nga 28 laboratorë të përkushtuar në renditjen e tërë gjenomit të infeksionit SARS-CoV-2 dhe gjithashtu versionet e tij në progres, mbetet t'i përmbahet avancimit të delta plus.

INSACOG listat kontrolluese në përputhje me problemet që lidhen me variantin delta plus:

  • rriti transmetueshmërinë
  • lidhje më e fuqishme për receptorët e qelizave të mushkërive
  • ulje e mundshme e veprimit të antitrupave monoklonale

Proteina e shëndetshme spike është e ngarkuar të lidhet me receptorët e sipërfaqes së qelizës, duke mundësuar që infeksioni të futet. Një anomali në proteinën e shëndetshme mund të forcojë këtë komunikim, i cili mund të rrisë transmetueshmërinë, sipas këtyre 2 faktorëve të parë.

Kjo anomali, megjithatë, ekziston edhe në versione të ndryshme të tjera, kështu që ka shumë të ngjarë të mos jetë një burim i ri problemi.

Për më tepër, virologu Dr Jeremy Kamil, nga Qendra e Shkencave Shëndetësore e Universitetit Shtetëror të Luiziana, i rekomandoi BBC-së që "Delta plus mund të ketë një avantazh të vogël në infektimin dhe përhapjen midis njerëzve që ishin infektuar më parë më parë gjatë pandemisë ose që kanë imunitet të vaksinës të dobët ose jo të plotë. "

Por ai gjithashtu mbajti në mend se kjo është shumë pak e ndryshme nga varianti delta.

Profesionistë të tjerë në të njëjtën mënyrë kanë ngritur faktorin e 3-të, në lidhje me mundësinë e variantit për të ulur efikasitetin e terapive të antitrupave monoklonal.

Këto përbëhen nga trajtime të tilla si bamlanivimab dhe gjithashtu etesevimab dhe gjithashtu trajtime të përzierjes REGN-COV2, të cilat shkencëtarët në të vërtetë kanë zbuluar se janë të dobishme në trajtimin e COVID-19 të moderuar deri modest kur ofrohet herët gjatë gjithë programit të sëmundjes.

Sidoqoftë, kjo efikasitet i ulur "nuk është një ndryshim i madh, pasi vetë terapia është hetimore dhe pak janë të pranueshëm për këtë trajtim", deklaroi epidemiologu dhe gjithashtu profesionist i vaksinimit Dr Chandrakant Lahariya në një takim të CNBC.

Efikasiteti i vaksinës

Për variantin ekzistues delta, disa nga vaksinat e ofruara COVID-19 zbulojnë prova të shmangies së një qëndrimi në spital dhe gjithashtu një sëmundje të rëndë.

Vaksinimet Pfizer dhe gjithashtu Oxford-As traZeneca ishin shumë efikase, veçanërisht 96% dhe gjithashtu 92% efikasitet pas të dy dozave. Studimet mbi vaksinat Moderna dhe Covaxin gjithashtu rekomanduan që ata të kishin aftësinë për të luftuar këtë infeksion

Aktualisht ka informacion të papërshtatshëm për efikasitetin e vaksinimeve kundrejt variantit delta plus, megjithatë deri më tani në të vërtetë nuk ka pasur tregues të qartë të variantit që ndot personat që kanë marrë në të vërtetë inokulimin. Për më tepër, asnjë komb me raste të variantit nuk ka raportuar në të vërtetë rritje të çmimeve të infeksionit.

Këshilli Indian i Kërkimeve Mjekësore në të vërtetë ka ndarë variantin për të vlerësuar efikasitetin e vaksinimit dhe gjithashtu në të vërtetë ka përmendur që rezultatet me siguri do të përgatiten në ditët në vijim.

Ndërsa një variant i ri SARS-CoV-2 është sigurisht shqetësues, nuk ka indikacione të menjëhershme për të rekomanduar që delta plus është shumë më ngjitës ose i pasigurt se versionet e ndryshme të tjera.

Studimi i mëtejshëm dhe gjithashtu informacioni nga individë me infeksione delta plus variant janë të nevojshme për të analizuar cilësitë e këtij varianti dhe gjithashtu aftësinë e tij për të krijuar transmetim ose seriozitet të rritur të COVID-19.

Për azhurnime të drejtpërdrejta për rritjet më të reja që kanë të bëjnë me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, shkoni këtu.