Shkurtimet e financimit të qeverisë lokale në vitet e fundit kushtojnë jetë, zbulon studimi

Financimi

Një studim i ri nga studiuesit në Universitetin e Liverpool tregon se zvogëlimi i fondeve të qeverisë lokale gjatë viteve të fundit ndoshta ka kontribuar në rënien e jetëgjatësisë në disa zona të Anglisë, e cila po ngecte edhe para pandemisë COVID-19.

Financimi i qeverisë lokale dhe jetëgjatësia në Angli, një studim ekologjik gjatësor i botuar në Shëndeti Publik Lancet, lidhi të dhënat vjetore të financimit të qeverisë lokale nga Ministria e Strehimit, Komuniteteve dhe Pushtetit Lokal me të dhënat e jetëgjatësisë dhe vdekshmërisë nga Shëndeti Publik Angli midis 2013 dhe 2017.

Autori korrespondent Dr. Alexandros Alexiou thotë se “që nga viti 2010, në Angli janë futur ulje të mëdha të fondeve për shërbimet e qeverisjes vendore, të cilat çuan në uljen e ofrimit të shërbimeve publike që promovojnë shëndetin. Ne donim të hetonim nëse zonat që treguan një rënie më të madhe të financimit kishin gjithashtu prirje më të pafavorshme në jetëgjatësinë dhe vdekshmërinë e parakohshme.

“Para pandemisë COVID-19, ngecja e jetëgjatësisë në Angli ishte një shqetësim i madh për shëndetin publik dhe shkaqet ishin të paqarta.

“Hulumtimi ynë tregon se shkurtimet e qeverisë lokale gjatë viteve të fundit ndoshta kanë kushtuar jetë njerëzish. Ne zbuluam se, gjatë një periudhe reduktimesh të mëdha në financimin e qeverisë lokale në Angli, zonat që përjetuan shkurtimet më të mëdha gjithashtu përjetuan përmirësime më të ngadalta ose një rënie të jetëgjatësisë. Ndërsa financimi për zonat më të privuara u ul në një masë më të madhe, ata përjetuan ndikimin më të kundërt - zgjerimin e pabarazive shëndetësore ".

"Kjo ka implikime të rëndësishme për politikën aktuale dhe për rimëkëmbjen nga pandemia e COVID-19."

Mesatarisht, ndërmjet 2013 dhe 2017 financimi qendror për qeveritë lokale u ul me 33% ose 168 100 për person në total. Çdo ulje prej 1.3 £ e financimit për person shoqërohej me një rënie në 1.2 muaj në jetëgjatësinë e meshkujve dhe XNUMX muaj në jetëgjatësinë e femrave.

Ndërsa reduktimet e fondeve ishin më të mëdha në zonat më të privuara, këto vende u prekën më rëndë, duke rritur hendekun në jetëgjatësinë midis atyre vendeve dhe zonave më të pasura. Studiuesit vlerësuan se shkurtimet e fondeve rritën hendekun në jetëgjatësi midis zonave më të kufizuara dhe më pak të privuara me 3% për burrat dhe 4% për gratë. Reduktimet e përgjithshme të financimit gjatë kësaj periudhe u shoqëruan me 9600 vdekje shtesë në njerëz më të rinj se 75 vjeç.

Dr. Alexiou shtoi se "studimi i tyre sugjeron që fondet e reduktuara për shërbimet lokale që preken në mënyrë disproporcionale zonat e privuara kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në shëndet. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka deklaruar që masat shtrënguese kanë mbaruar dhe është zotuar të investojnë më shumë për të "ngritur lart" ato vende që më parë ishin "lënë pas". Investimi i drejtë dhe i drejtë në shërbimet e qeverisjes vendore mund të ndreqë këto pabarazi, duke i mundësuar vendit 'të ndërtohet përsëri më mirë'. "