Antitrupat COVID nga inokulimi janë praktikisht 3 herë më të mëdha se sa nga infeksioni

Antitrupat COVID nga vaksinimi janë pothuajse 3 herë më të larta se sa nga infeksioni

(HealthDay) - Njerëzit që janë imunizuar plotësisht kundrejt COVID-19 kanë një veprim shumë më të fuqishëm të sistemit imunitar të trupit kundrejt koronavirusit të ri se sa ata që janë kontaminuar më parë, sipas një studimi të ri.

"Individët e vaksinuar kishin nivelet më të larta të antitrupave, gati tre herë më të larta se ato të individëve të rikuperuar që shërohen nga simptoma COVID-19", raportoi një grup izraelit.

Për më tepër, ndërsa 99.4% e individëve të imunizuar vlerësohen të favorshëm për antitrupat që luftojnë COVID në shembuj gjaku thjesht 6 ditë pas dozës së tyre të 2-të të injeksionit, shumëllojshmëria e këtyre individëve "seropozitivë" ishte deri në nën 76% për individët që shërohen nga një Infektim me covid19.

Këto kërkime mund të nxisin individët që mendojnë se janë aktualisht të mbrojtur mirë si rezultat i një përvoje të mëparshme me SARS-CoV-2 të vazhdojnë dhe të marrin imunizimin, deklaroi një specialist.

"Ky është një studim inkurajues që konfirmon më tej se vaksinimi kundër COVID-19 siguron një përgjigje më të fortë imune sesa të rikuperohet nga infeksioni," deklaroi specialisti i COVID-19 Dr. Eric Cioe-Peña, që drejton Shëndetin Global në Northwell Health, në New Hyde Park, NY Ai nuk ishte shoqëruar me studimin e ri kërkimor.

Studimi gjithashtu zbuloi se meshkujt dhe femrat kanë shkallë të ndryshme të antitrupave pas inokulimit ose infeksionit.

"Wellshtë e njohur se ka ndryshime në përgjigjen imune që ndryshojnë nga seksi," mbante në mend virologu Dr. Amesh Adalja, që nuk ishte shoqëruar me studimin kërkimor.

"Kjo ka të ngjarë të jetë rezultat i përmasave diferenciale të hormoneve si estrogjeni dhe testosteroni", deklaroi Adalja, një studiues i moshuar në Johns Hopkins Center për Sigurinë Shëndetësore, në Baltimore.

Studimi krejt i ri kërkimor u drejtua nga Noam Shomron, kreu i Laboratorit Kompjuterik të Gjenomikës në Universitetin e Tel Avivit, si dhe Dr. Adina Bar Chaim, nga Qendra Mjekësore Shamir nëTel Aviv Grupi i tyre analizoi shkallët e antitrupave COVID-19 në më shumë se 26,000 gjak shembuj nga individë të imunizuar, si dhe të pavaksinuar, përveç individëve që në të vërtetë ishin rikuperuar nga infeksionet e tyre COVID-19.

Shkencëtarët gjithashtu gjetën dallime të lidhura me moshën midis meshkujve dhe femrave të rimëkëmbur ose të imunizuar.

Midis atyre më të vjetër se 51 vjeç, shkallët e antitrupave ishin më të mëdha tek zonjat sesa tek djemtë. Kjo mund të jetë e lidhur me modifikimin në gradë të grave, estrogjenit agjent hormonal, i cili ndodh rreth kësaj moshe, si dhe ndikon në sistemin imunitar të trupit, thanë shkrimtarët e hulumtimit.

Tek djemtë, një rritje në shkallët e antitrupave u pa duke filluar rreth 35, e lidhur potencialisht me rregullimet në shkallët e testosteronit të agjentit hormonal seksual mashkull, si dhe rezultatin e tij në sistemin imunitar të trupit.

Në përgjithësi, të rinjtë kishin një shkallë më të madhe të antitrupave që zgjatën më shumë në krahasim me të rriturit e imunizuar të moshuar, studimi i vendosur, si dhe një rënie në një shkallë prej 10 përqind u zhvillua me kohën në mes të të rriturve më të rinj si dhe të moshuarve.

Tek të rinjtë, një përqendrim i lartë i antitrupave është zakonisht për shkak të një veprimi të fortë imunitar, ndërsa tek individët e moshuar zakonisht tregon reagim të tepërt të sistemit imunitar të trupit të lidhur me sëmundje ekstreme, sqaruan shkencëtarët.

"Kërkohen kërkime të mëtejshme në mënyrë që të arrihet një kuptim i thelluar i përgjigjes së sistemit imunitar ndaj COVID-19, për rikuperimin nga sëmundja dhe vaksinën," të dy shkrimtarët kryesorë krijuan së bashku në një njoftim për shtyp të Universitetit të Tel Avivit.

Hulumtimi u lëshua më medRxiv, një server web "para-shtypur" për studimin e hulumtimit të shëndetit dhe shëndetit, prandaj është thelbësore të mbani në mend se informacioni në të vërtetë nuk është shqyrtuar ende nga kolegët.