COVID-19: Cilat janë efektet anësore të Pfizer tek adoleshentët në rrezik të lartë?

Doktor-duke folur me një djalë adoleshent pas marrjes së vaksinës

  • Një studim i ri ka hetuar efektet anësore të vaksinës Pfizer-BioNTech kundër COVID-19 tek adoleshentët jashtëzakonisht të prekshëm të moshës 12-15 vjeç.
  • Rezultatet tregojnë se efektet anësore ka të ngjarë të jenë të buta deri të moderuara dhe të pastrohen pas 1 jave.
  • Hulumtimi gjithashtu vë në dukje rritjen e përdorimit të acetaminofenit pas dozës së parë dhe më shumë ethe sesa u vërejt në studimet që përfshinin pjesëmarrës të rritur.

Çdo vit, vaksinimi shpëton miliona jetë. Vaksinat funksionojnë duke trajnuar sistemin imunitar - rrjetin mbrojtës të trupit - për të identifikuar dhe larguar trupat e huaj, të cilët zakonisht janë viruse dhe baktere.

Kur trupi bie në kontakt me këta agjentë shkelës pas vaksinimit, ai është i përgatitur mirë për t'i shkatërruar ato, duke parandaluar kështu sëmundjen.

Ndërsa bota përballet me pandeminë COVID-19, vaksinat janë bërë një pjesë e një strategjie të rëndësishme për të mbrojtur kundër shtrimit në spital dhe vdekjes. Kjo është përveç mbajtjes së një maskë në fytyrë, distancimit fizik dhe ndjekjes së praktikave të mira të higjienës, siç është larja e duarve.

Qëndroni të informuar me azhurnimet e drejtpërdrejta të shpërthimit aktual të COVID-19 dhe vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për më shumë këshilla mbi parandalimin dhe trajtimin.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë filluar të hetojnë tolerancën dhe sigurinë e vaksinave tek adoleshentët e moshës 12-15 vjeç me gjendje neurologjike - domethënë sëmundjet që prekin trurin, palcën kurrizore, nervat dhe muskujt - të tilla si epilepsia, distrofia muskulare dhe paraliza cerebrale.

Hulumtimi tërheq të dhënat e mbi 20 adoleshentëve në rrezik të cilët morën vaksinën Pfizer-BioNTech BNT162b2.

Rezultatet e studimit shfaqen në revistën Arkivat e Sëmundjeve në Fëmijëri.

Metodat e studimit

Prindërit e 27 adoleshentëve me çrregullime të rënda neurologjike që plotësuan kriteret për të marrë vaksinën morën shënime për çdo efekt anësor që fëmijët e tyre mund të kenë përjetuar pas vaksinimit.

Shkencëtarët vlerësuan këto të dhëna në mënyrë që të përcaktojnë sigurinë e vaksinës Pfizer-BioNTech.

Qëllimi ishte të ndihmonin shkencëtarët në peshimin e përfitimeve kundrejt rreziqeve për vaksinimet e ardhshme COVID-19 për secilin pjesëmarrës.

Prindërit vunë re vëzhgimet e tyre në një ditar dhe përparimi i tyre u monitorua përmes telefonatave.

Rezultate premtuese

Rezultatet treguan efekte anësore të buta deri të moderuara, përveç një personi, i cili përjetoi lodhje dhe siklet të rëndë. Për më tepër, personi gjithashtu tregoi agjitim të shtuar deri në ditën e shtatë.

Një familje raportoi konfiskime në grup-domethënë dy ose më shumë konfiskime brenda një periudhe 24-orëshe-që gjithashtu u zgjidhën në ditën e 7-të.

Me administrimin e dozës së parë të vaksinës, prindërit raportuan tetë ngjarje negative në gjashtë adoleshentë që u zgjidhën nën 72 orë. Ngjarjet anësore përfshinin dhimbje koke, diarre, skuqje të lehta, dhimbje të supozuara të fytit, vështirësi në gjumë, sheqer të ulët në gjak dhe dhimbje në qafë.

Pas dozës së dytë, prindërit raportuan tetë ngjarje shtesë në pesë adoleshentë, duke përfshirë diarre, të vjella dhe ënjtje të sqetullave.

Ethet - domethënë temperatura mbi 100.4 ° F (38 ° C) - ishte më e zakonshme në studimin aktual, duke prekur 13% të adoleshentëve, në krahasim me 4% të njerëzve të moshës 16-55 vjeç në studimet që ndoqën të rriturit. U raportuan gjithashtu për përdorim më të lartë të acetaminofenit pas dozës së parë në studimin aktual.

Sidoqoftë, të gjitha simptomat e regjistruara u zgjidhën brenda 1 jave.

Autorët e studimit përfundojnë, "Prindërit që zgjodhën të bënin këtë vaksinim në një kohë kur ishte jashtë licencës, me pak të dhëna në dispozicion për sigurinë, e bënë këtë sepse ata (dhe mjekët e tyre) besonin se fëmijët e tyre ishin në rrezik të lartë të Sëmundja COVID-19. Në të vërtetë, shumë ishin mbrojtur dhe mendonin se vaksinimi do të bënte një ndryshim të rëndësishëm në jetën e tyre. "

Ky përfundim është në përputhje me Grupin Këshillues Strategjik të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) të Ekspertëve mbi Imunizimin, i cili rekomandon vaksinën Pfizer-BioNTech si të përshtatshme për përdorim tek adoleshentët.

Sipas OBSH-së, “vaksina [Pfizer-BioNTech] është e përshtatshme për t’u përdorur nga njerëz të moshës 12 vjeç e lart. Fëmijëve të moshës 12 deri në 15 vjeç që janë në rrezik të lartë mund t'i ofrohet kjo vaksinë së bashku me grupet e tjera prioritare për vaksinim. "

Çfarë do të thotë rezultati

"Detonic.shop" iu drejtua ekspertëve, duke kërkuar mendimin e tyre për studimin.

Somto Chloe Keluo-Udeke, një konsulent dhe farmacist i hulumtimit të shëndetit publik, kishte një opinion të rrumbullakët mbi rezultatin e studimit.

Keluo-Udeke shpjegoi, "Gjëja kryesore e grindjes [midis ekspertëve të shëndetit publik] është përfitimi i vaksinimit të adoleshentëve (në këtë kohë) kur rreziku i përgjithshëm i [COVID-19] është shumë më i ulët në këtë grupmoshë, dhe furnizimi global i vaksinave është ende i kufizuar. ”

"Sidoqoftë, me fëmijët e cenueshëm," shtoi ajo, "rreziku është rritur, kështu që vaksinimi i tyre në dritën e sigurisë dhe tolerancës së vaksinës është bërë i rëndësishëm. Ajo që bën ky studim është se i shton trupit në rritje të provave në mbështetje të vaksinimit të fëmijëve të cenueshëm dhe na siguron disa të dhëna të botës reale mbi përvojën e tyre të vaksinimit. "

Dr. Ayobola Adebowale, një pediatër i lartë, dukej një shënim kujdes, veçanërisht për shkak të madhësisë së kufizuar të mostrës së këtij studimi.

Ajo i tha MNT se madhësia e mostrës së përdorur nuk ishte përfaqësuese e të gjithë fëmijëve dhe ishte shumë e vogël për të përfunduar.

Dr. Adebowale shpjegoi, "Gama e moshës [në këtë studim] është e kufizuar, kështu që nëse jeni duke menduar për fëmijët në përgjithësi, adoleshentët ishin fokusi i studimit dhe ju nuk mund t'i përdorni ato për të përfaqësuar grupmoshën më të re."

"Gjithashtu, madhësia e mostrës është shumë e vogël për të nxjerrë një përfundim të mirë në lidhje me vaksinën, efektet e saj tek fëmijët dhe sigurinë," përfundoi ajo.

Duke pasur parasysh këto mendime të ekspertëve, është e vështirë të injorohet fakti që, pavarësisht rezultateve premtuese, ky është vetëm fillimi i kërkimit në këtë fushë. Shkencëtarët duhet të ndërtojnë nga ky trup i punës për të marrë më shumë përgjigje.

Për përditësime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me koronavirusin e ri dhe COVID-19, klikoni këtu.