Vaksinat COVID-19: Azhurnime të drejtpërdrejta

Infermierja e regjistruar në Qendrën Mjekësore Rajonale VA të Rocky Mountain Patricia Stamper shikon një dozë të vaksinës Pfizer-BioNTech COVID-19 përpara se ta administrojë atë tek një punonjës i kujdesit shëndetësor në spital në 16 Dhjetor 2020 në Aurora, Colorado. Sistemi i Kujdesit Shëndetësor VA të Kolorados Lindore u zgjodh si një nga 37 qendrat VA në të gjithë vendin për të marrë një dërgesë të vaksinës për shkak të aftësisë së tyre për të ruajtur vaksinën në temperatura jashtëzakonisht të ftohta dhe për të vaksinuar një numër të madh njerëzish.

  • COVID-19 është një sëmundje e frymëmarrjes e shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2.
  • Studiuesit në të gjithë globin po punojnë për të krijuar një vaksinë.
  • Aktualisht, ka 128 vaksina kandidate.
  • Sot, ka 39 vaksina kandidate në provat klinike të fazës 3.
  • Deri më tani, 19 vaksina janë autorizuar në disa vende.
  • Për azhurnime të përgjithshme COVID-19 vizitoni blogun tonë të drejtpërdrejtë.

07/08/2021 09:36 GMT - Vaksinat COVID-19, imuniteti dhe variante të reja: Roli i qelizave T

Disa variante shqetësuese SARS-CoV-2 mund të shmangin antitrupat neutralizues te njerëzit e vaksinuar. Sidoqoftë, një studim i fundit që heton këto variante në individë të imunizuar me vaksinat Moderna dhe Pfizer zbuloi se përgjigja e qelizave T, ndryshe nga përgjigja e antitrupave, nuk ishte ndërprerë seriozisht.

07/07/2021 10:28 GMT - Thirrni për të ndarë vaksinat me vendet e varfëra menjëherë

Një tipar i lajmeve Nature thekson pabarazitë e mëdha në vaksinat globale. Ndërsa vendet e pasura po shkojnë gjithnjë e më shumë drejt zbutjes së kufizimeve, vendet e varfëra nuk e kanë këtë luks. Vetëm 2% e 1.3 miliardë njerëzve në Afrikë kanë marrë dozën e parë të një vaksine COVID-19 deri më tani.

Kjo është në kontrast të plotë me Shtetet e Bashkuara, ku 67.1% e të rriturve kanë marrë një dozë të parë.

Ekspertët u bëjnë thirrje kombeve më të pasura të veprojnë tani për të ndarë vaksinat. Pavarësisht premtimeve, përpjekje të tilla si iniciativa COVAX janë prapa orarit për të shpërndarë doza shumë të nevojshme të vaksinave në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

"Shpërndarja e pabarabartë e vaksinave ka lejuar që virusi të vazhdojë të përhapet," i tha Dr. Soumya Swaminathan, shkencëtari kryesor i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH). "Ne kemi nevojë për vende me furnizim të konsiderueshëm për të dhuruar 250 milion doza për shtatorin," vazhdoi ajo. 

Një studim modelimi i udhëhequr nga Andrea Taylor nga Duke Global Health Innovation Center në Durham, NC, projekton që do të duhet deri në 2023 për të furnizuar vaksinat për të gjitha kombet.

“Dozat e ndara tani do të jenë shumë më ndikuese sesa dozat në gjashtë muaj. Ne kemi nevojë për vende të pasura për të dërguar doza menjëherë ", tha Taylor.

07/05/2021 14:09 GMT - A mund të ndikojnë vaksinat COVID-19 në periudhat?

Disa raporte anekdotale sugjerojnë që, herë pas here, njerëzit me menstruacione përjetojnë ndryshime në periudhat e tyre pas një vaksine COVID-19. Sipas disa prej këtyre raporteve, njerëzit mund të përjetojnë periudha më të rënda, më të dhimbshme ose më të gjata se zakonisht pas një goditjeje COVID-19.

News Medical Today ka folur me Dr. Katharine Lee, një studiuese postdoktorale në Divizionin e Shkencave të Shëndetit Publik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis, MO dhe Dr. Kathryn Clancy, një profesor i asociuar në Departamentin e Antropologjisë në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign për të zbuluar më shumë se si mund të shfaqen këto ndryshime, kush mund t'i përjetojë ato dhe pse.

Ne gjithashtu biseduam me dy mjekë - Dr. Tara Scott dhe Dr Kathleen Jordan - dhe katër gra që përjetuan ndryshime në periudhat e tyre pas një vaksine COVID-19.

"[Unë] do të isha mirë të isha i përgatitur për [këtë mundësi] para kohe dhe që komuniteti shkencor ta merrte këtë ndikim [të vaksinave COVID-19] seriozisht, pasi gratë kanë tendencë të vuajnë vetëm përmes saj", një na thanë nga këto gra.

Për të mësuar më shumë, lexoni Tiparin tonë të Veçantë.

07/02/2021 13:36 GMT - Hendeku më i gjatë midis dozave të vaksinave COVID-19 mund të rrisë përgjigjen imune

Një studim i ri siguron sigurinë se një hendek më i gjatë midis dozave të para dhe të dyta të vaksinës Oxford-AstraZeneca nuk do të kompromentojë përgjigjen imune të një personi. Një hendek deri në 45 javë çoi në të vërtetë në një përgjigje më të fortë imune krahasuar me intervalin e rekomanduar.

07/02/2021 12:29 GMT - Vaksina J&J mbron nga varianti delta

Në një njoftim për shtyp, Johnson & Johnson njoftoi se sipas të dhënave të fundit, vaksina e saj me një goditje të vetme "gjeneroi një aktivitet të fortë, të vazhdueshëm kundër variantit delta të përhapur me shpejtësi dhe varianteve të tjera shumë të përhapura virale të SARS-CoV-2". Kompania shpjegon gjithashtu se mbrojtja vazhdoi për 8 muajt e plotë që studiuesit kanë vlerësuar deri më tani.

"Studimet e sotme të sapo shpallura përforcojnë aftësinë e vaksinës Johnson & Johnson COVID-19 për të ndihmuar në mbrojtjen e shëndetit të njerëzve në nivel global", thotë Dr. Paul Stoffels, nënkryetar i Komitetit Ekzekutiv dhe zyrtar kryesor shkencor në Johnson & Johnson. 

"Ne besojmë se vaksina jonë ofron mbrojtje të qëndrueshme kundër COVID-19 dhe shkakton aktivitet neutralizues ndaj variantit delta," vazhdon ai. "Kjo i shton trupit të fortë të të dhënave klinike që mbështesin aftësinë e vaksinës sonë të vetme për të mbrojtur nga variante të shumta shqetësuese."

07/02/2021 09:41 GMT - Vaksinat Moderna, Pfizer zvogëlojnë ashpërsinë dhe ngarkesën virale për ata që akoma kontraktojnë SARS-CoV-2

Një studim i fundit hetoi se sa mirë vaksinat Moderna dhe Pfizer mRNA parandaluan dhe zbutën COVID-19 në kushte të botës reale. Autorët konkludojnë se ata ishin "shumë të efektshëm" në parandalimin e infeksionit. Gjithashtu, ata që morën virusin përjetuan simptoma më pak të rënda dhe një sëmundje më të shkurtër.

Studimi, i cili shfaqet në New England Journal of Medicine, gjithashtu zbuloi se individët që ishin vaksinuar, por morën virusin kishin ngarkesa virale dukshëm më të ulëta.

Sipas autorëve të studimit, "Pjesëmarrësit të cilët ishin vaksinuar pjesërisht ose plotësisht në kohën e infektimit kishin një ngarkesë ARN virale 40% më të ulët."

Në total, hulumtimi përfshiu 3,975 personel të kujdesit shëndetësor, përgjigjet e para dhe punëtorë të tjerë të vijës së frontit. Shkencëtarët ndoqën pjesëmarrësit për 17 javë.

Dy doza të një vaksine mARN ishin 91% efektive kundër infeksionit SARS-CoV-2, qofshin ato simptomatike apo asimptomatike. Një dozë e vetme e vaksinës ishte 81% efektive.

07/01/2021 09:41 GMT - NHS e MB-së planifikon një përforcues dimëror COVID-19 për mbi 50 vjeç

Ekspertët kanë këshilluar Shërbimin Kombëtar të Shëndetit të Mbretërisë së Bashkuar (NHS) që 30 milion nga më të prekshmit e MB duhet të marrin një dozë të tretë të vaksinës COVID-19 kur të afrohet dimri.

"Ne duam të jemi në këmbën e përparme për vaksinimin përforcues COVID-19 për të mbajtur probabilitetin e humbjes së mbrojtjes së vaksinës, për shkak të imunitetit të dobësuar ose varianteve, sa më të ulët të jetë e mundur - veçanërisht gjatë vjeshtës dhe dimrit të ardhshëm", shpjegon nënkryetari i Anglisë zyrtari mjekësor Prof. Jonathan Van-Tam.

Ai beson se gripi i dimrit ka të ngjarë të "rikthejë", kështu që "do të duhet të sigurojmë mbrojtje kundër gripit, si dhe të ruajmë mbrojtje kundër COVID-19".

Sekretari i Shëndetit dhe Kujdesit Social të MB, Sajid Javid, thotë, "Programi ynë i parë i vaksinimit COVID-19 është rivendosja e lirisë në këtë vend dhe programi ynë përforcues do ta mbrojë këtë liri."

07/01/2021 09:10 GMT - Pse të rinjtë e mbijetuar nga kanceri shqetësohen për vaksinimin COVID-19?

Një studim i ri ngre shqetësime rreth hezitimit të vaksinave midis të rinjve të mbijetuar nga kanceri në Shtetet e Bashkuara. Autorët zbuluan se disa adoleshentë dhe të rinj të mbijetuar nga kanceri në moshë madhore hezitojnë të vaksinohen kundër COVID-19. Rezultatet e studimit shfaqen në JNCI Cancer Spectrum.

Lexoni këtu mbulimin e studimit të MNT-së.

06 30:2021 GMT - Vaksina Moderna COVID-09 efektive kundër një modeli të variantit delta

Në një studim të ri, ende jo të rishikuar nga kolegët, shkencëtarët nga Moderna zbuluan se antitrupat nga vullnetarët e vaksinuar të provave klinike mund të neutralizonin në mënyrë efektive një virus model që mbart proteina spike SARS-CoV-2 me mutacionet e variantit delta.

Ekipi hetoi se sa mirë serumi nga tetë vullnetarë provë mund të neutralizonte virusin model, ose pseudovirusin. Ata bënë një numër të këtyre pseudoviruseve për të përfaqësuar variantin delta dhe variante të tjera shqetësuese, përfshirë variantin alfa, të identifikuar së pari në Mbretërinë e Bashkuar dhe variantin beta, të identifikuar së pari në Afrikën e Jugut.

Ndërsa aftësia për të neutralizuar variantin delta ishte më e ulët krahasuar me variantin alfa dhe variantin më parë dominant, autorët e studimit thonë se të gjitha variantet "mbetën të ndjeshëm" ndaj neutralizimit nga antitrupat e gjeneruar në përgjigje të vaksinës Moderna.

“Ndërsa ne kërkojmë të mposhtim pandeminë, është e domosdoshme që të jemi proaktivë ndërsa evoluon virusi. Ne mbetemi të përkushtuar për të studiuar variante të reja, për të gjeneruar të dhëna dhe për t'i ndarë ato pasi ato bëhen të disponueshme. Këto të dhëna të reja janë inkurajuese dhe përforcojnë besimin tonë se moderna COVID-19 [v] akcini duhet të mbetet mbrojtëse ndaj varianteve të zbuluara rishtas, "tha Stéphane Bancel, drejtori ekzekutiv i Moderna, në një njoftim për shtyp. "Këto gjetje theksojnë rëndësinë e vazhdimit të vaksinimit të popullatave me një vaksinë efektive seri primare."

06/29/2021 15:15 GMT - Përzierja e vaksinave COVID-19 është efektive, sugjeron studimi

Prova e vaksinave Com-Cov të Grupit të Vaksinave të Oxfordit ka ekzaminuar përfitimet e përzierjes së markave të ndryshme të vaksinave COVID-19 midis dozës së parë dhe të dytë.

Gjegjësisht, gjyqi shqyrtoi efikasitetin e dy dozave të Pfizer-BioNTech, dy doza të AstraZeneca, dhe njëra prej tyre e ndjekur nga tjetra në 850 persona të moshës 50 vjeç e më shumë.

Rezultatet zbuluan se të gjitha kombinimet funksionuan mirë, duke shkaktuar një përgjigje imune. Më konkretisht, rezultatet sugjeruan që:

  • AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer shkaktoi më shumë antitrupa dhe përgjigje të qelizave T sesa Pfizer e ndjekur nga AstraZeneca. 
  • Të dy AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer dhe Pfizer e ndjekur nga AstraZeneca nxitën më shumë antitrupa sesa dy doza të AstraZeneca.
  • Dy doza të Pfizer krijuan numrin më të lartë të antitrupave dhe përgjigja më e lartë e qelizave T rezultoi nga AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer.

06 29:2021 GMT - Më shumë prova se vaksina Pfizer ofron mbrojtje afatgjatë

Një studim i ri që shfaqet në revistën Nature sugjeron që vaksina Pfizer-BioNTech COVID-19 ofron mbrojtje afatgjatë.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Ali Ellebedy, një imunolog në Universitetin e Uashingtonit, në St. Louis, MO, ekzaminoi përgjigjen imune të trupit ndërsa manifestohet në të ashtuquajturat qendra germinale. Qendrat germinale janë struktura të qelizave B në nyjet limfatike.

Qelizat B i përgjigjen një antigjeni, ose një substance të huaj, duke prodhuar antitrupa. Qelizat piqen në qeliza të specializuara që, nga ana tjetër, mund të krijojnë imunitet afatgjatë. Studimi shqyrtoi këto reaksione imune në 14 individë të cilët kishin marrë të dyja dozat e vaksinës Pfizer COVID-19 mRNA.

Ekipi zbuloi se qelizat B vazhduan në qendrat germinale në nyjet limfatike për gati 4 muaj pas vaksinimit. Zakonisht, këto bien pas 4-6 javësh, shpjegoi një imunolog për The New York Times. 

Studimet që ndjekin biologjinë e qelizave B në qendrat germinale për një periudhë të gjatë janë të kufizuara dhe shumica kryhen në kafshë, vëren autorët. Sidoqoftë, këto studime të mëparshme kanë gjetur që qelizat B të qendrës germinale të vazhdojnë për të paktën 1 vit.

Fakti që në këtë studim, reagimet ndaj vaksinës vazhduan për gati 4 muaj është "një shenjë shumë, shumë e mirë", tha Dr. Ellebedy.

Dr. Peter English, një konsulent i pensionuar në kontrollin e sëmundjeve ngjitëse dhe ish-kryetar i Komitetit të Mjekësisë së Shëndetit Publik të Shoqatës Mjekësore Britanike, paralajmëroi:

“Vini re se ky punim studion vetëm vaksinën Pfizer BioNtech. Nuk e krahason këtë vaksinë me vaksinat e tjera, kështu që ne nuk e dimë nëse vaksinat e tjera janë aq të mira, më të mira apo jo aq të mira sa [vaksina Pfizer] në këto aspekte. ” 

06/28/2021 10:42 GMT - 'Gamble e Madhe': Historia e CoWIN, portalit të vaksinimit në Indi

Në prill 2021, qeveria indiane përuroi sistemin e saj online të rezervimit të vaksinimit COVID-19, të quajtur CoWIN.

Në ditën e parë, më shumë se 10 milion njerëz u regjistruan në 8 orët e para, duke çuar në një ndërprerje të sistemit.

Që atëherë, CoWIN është mbushur me të çështje teknike dhe probleme të ndryshme, duke shkaktuar shqetësim në mesin e popullatës së përgjithshme dhe ekspertë shëndetësorë.

"Ndërsa ndërfaqja e përdoruesit e faqes në internet ishte e mirë, (navigimi) është e mundimshme sepse duhet të vazhdosh të freskosh faqen për të parë informacionin e azhurnuar (disponueshmëria e vaksinës)", Prof. Ranjini Rao, një profesor i komunikimit të marketingut në Kolegjin Commits në Bengaluru, India, i tha "Detonic.shop".

06/25/2021 13:30 GMT - Cilat vaksina janë efektive kundër variantit delta?

06/11/2021 14:16 GMT - Vaksina Pfizer neutralizon variantin delta SARS-CoV-2

Në një letër të re, e cila shfaqet në Nature, autorët konkludojnë se vaksina Pfizer-BioNTech është efektive kundër deltës, ose variantit B.1.617.2, SARS-CoV-2, të cilin shkencëtarët e identifikuan për herë të parë në Indi. Për eksperimentin e tyre, ata përdorën mostra gjaku nga njerëzit që kishin marrë dy doza të vaksinës.

Studiuesit gjithashtu hulumtuan variantet B.1.617.1 dhe B.1.618, të cilat shkencëtarët gjithashtu identifikuan së pari në Indi dhe B.1.525, të cilat studiuesit identifikuan për herë të parë në Nigeri.

Megjithëse neutralizimi ishte më pak i theksuar ndaj varianteve sesa virusi i izoluar në janar 2020, ai ishte akoma i fortë.

Autorët përfundojnë, "Ndjeshmëria e këtyre varianteve të sapo shfaqura ndaj neutralizimit të shkaktuar nga vaksina [Pfizer-BioNtech] mbështet imunizimin masiv si një strategji qendrore për t'i dhënë fund pandemisë [COVID-19] në të gjithë gjeografitë."

06/10/2021 11:46 GMT - COVID-19: Studimi i ri thekson rolin e mundshëm të dietës

Një studim i fundit i vogël gjen një lidhje midis dietave bimore dhe peskatariane dhe rasteve më të lehta të COVID-19. Studiuesit zbuluan se njerëzit që ndjekin një dietë bimore ose me peshk kishin një rrezik dukshëm më të ulët për të zhvilluar forma të rënda të sëmundjes.

06/10/2021 11:44 GMT - SH.B.A. planifikon të dhurojë 500 milion vaksina për vendet me të ardhura më të ulta

Qeveria e Shteteve të Bashkuara ka në plan të japë 500 milion doza të vaksinës Pfizer COVID-19 për vendet me të ardhura të ulëta dhe Bashkimin Afrikan. Masa vjen si pjesë e rolit të saj në aleancën globale COVAX.

Në total, rreth 200 milion nga këto doza do të shpërndahen gjatë pjesës tjetër të vitit 2021. Dozat e mbetura do të dorëzohen gjatë 6 muajve të parë të vitit 2022.

Duke diskutuar masën gjatë një fjalimi dje, Presidenti Joe Biden tha, "Ne duhet t'i japim fund COVID-19 jo vetëm në shtëpi - gjë që po bëjmë - por kudo."

06/09/2021 09:31 GMT - Vaksinat e ARN zvogëlojnë rrezikun e infektimit me 91%

Një analizë e re zbuloi se vaksinat e ARN-së COVID-19 zvogëlojnë rrezikun e një infeksioni SARS-CoV-2 me 91% pas dy dozave dhe me 81% pas një doze. Rezultatet bazohen në të dhëna nga 3,975 pjesëmarrës të cilët morën vaksinën Pfizer-BioNTech ose Moderna mRNA.

Studimi HEROES-RECOVER nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) përfshin të dhëna nga individë që kanë një ekspozim të mundshëm në rritje ndaj SARS-CoV-2, përfshirë punonjësit e kujdesit shëndetësor, punëtorët e vijës së parë dhe përgjigjet e para.

CDC përshkroi gjetjet e fundit nga studimi në një njoftim për shtyp.

Përveç që tregon një nivel të lartë të mbrojtjes nga infeksioni pas vaksinimit, studimi gjithashtu arrin në përfundimin se ata pak që zhvillojnë COVID-19 pavarësisht se janë vaksinuar përjetojnë një sëmundje më të lehtë.

Studimi është një nga të parët që demonstron se vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna përfitojnë njerëz që marrin COVID-19 pavarësisht se marrin vaksina të plota ose të pjesshme.

Drejtori i CDC, Dr. Rochelle Walensky komentoi mbi gjetjet: “Vaksinat COVID-19 janë një mjet kritik për të kapërcyer këtë pandemi. Gjetjet nga afati i zgjatur i këtij studimi shtojnë prova akumuluese që vaksinat mRNA COVID-19 janë efektive dhe duhet të parandalojnë shumicën e infeksioneve - por që njerëzit plotësisht të vaksinuar që ende marrin COVID-19 ka të ngjarë të kenë sëmundje më të lehtë, më të shkurtër dhe duket se janë më pak ka të ngjarë të përhapë virusin tek të tjerët. Këto përfitime janë një arsye tjetër e rëndësishme për t’u vaksinuar ”.

06/09/2021 08:41 GMT - Të fikët dhe vaksinimi: Çfarë të dini dhe çfarë të bëni 

Shumë individë - veçanërisht adoleshentët - mund të përjetojnë të fikët, marramendje ose të përziera pak para ose menjëherë pas një vaksinimi. News Medical Sot mblodhi këshilla se çfarë mund të bëjnë të rriturit për t'u përgatitur për përvojën e tyre të vaksinimit dhe si prindërit dhe kujdestarët mund të mbështesin fëmijët e tyre. 

Ankthi i imunizimit mund të shfaqet si i fikët ose ndjenja e të fikëtit, ndryshime në rrahjet e zemrës, ndjenja të përzier ose të vjella, ndjenja mendjelehtje ose marramendje dhe lëkurë e djersitur, e butë. 

Deri në 62% të rasteve të të fikëtit në lidhje me ankthin pas vaksinimit ndodhin tek adoleshentët e moshës 11-18 vjeç, sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Megjithatë, ka strategji që njerëzit e të gjitha moshave që përjetojnë ankth të imunizimit mund të përdorin.

06/08/2021 13:05 GMT - Kina miraton vaksinën Sinovac për përdorim urgjent në 3-vjeçarë

Ditët e fundit, autoritetet shëndetësore kineze kanë aprovuar përdorimin emergjent të vaksinës Sinovac COVID-19 tek fëmijët e moshës 3 vjeç.

Vaksina Sinovac Biotech COVID-19 së shpejti do të jetë në dispozicion për njerëzit e moshës 3–17 vjeç, tha Yin Weidong, CEO dhe themelues i kompanisë, fundjavën e kaluar. Një zëdhënës i Sinovac konfirmoi lajmin sot për AFP.

Duke filluar vaksinimin tek fëmijët, ky i ri do ta bënte Kinën vendin e parë që ofron një vaksinë COVID-19 për fëmijët e vegjël. Vendimi bazohet në rezultatet e provave klinike të fazës 1 dhe 2, të cilat kanë treguar se vaksina është e sigurt dhe efektive në këtë grupmoshë. Rezultatet ende nuk janë botuar në një revistë të vlerësuar nga kolegët.

06/07/2021 11:05 GMT - Ekspertët paralajmërojnë kundër 'çmimeve diferenciale' të vaksinave COVID-19 në Indi

Në një opinion të botuar kohët e fundit në BMJ Global Health, dy ekspertë të shëndetit vlerësojnë përhapjen e vaksinimit të COVID-19 në Indi.

Një çështje që ata nxjerrin në pah është kapaciteti i kufizuar i prodhimit të vaksinave brenda vendit.

Deri vonë, India është përqendruar në shpërndarjen e vaksinës së saj, Covaxin, të zhvilluar nga Bharat Biotech, si dhe vaksinën Oxford-AstraZeneca, të prodhuar me emrin Covishield në këtë vend.

Megjithëse agjencitë shëndetësore indiane tani kanë autorizuar shpërndarjen e një vaksine të tretë, Sputnik V të Rusisë, ende nuk ka doza të mjaftueshme për të shkuar rreth, paralajmërojnë ekspertët.

Një çështje tjetër, ata argumentojnë, është se India ka autorizuar ofruesit privatë për të shpërndarë vaksinat në popullatë, duke i shitur ato me çmime të ndryshme, të cilat mund të jenë ndaluese për shumë njerëz.

"Ky çmim diferencial […] ka të ngjarë të jetë i dëmshëm për shëndetin publik në këtë kohë krize të rëndë në Indi," shkruajnë ekspertët.

Lexoni këtu mbulimin e kësaj historie.

06/04/2021 15:20 GMT - Vaksina Covaxin COVID-19: Çfarë të dini për efektet anësore

Një tipar i fundit i MNT përshkruan efektet anësore të vaksinës Covaxin COVID-19, e cila njihet gjithashtu si BBV152. Wasshtë zhvilluar nga Bharat Biotech dhe aktualisht është i autorizuar për përdorim në nëntë vende. Artikulli gjithashtu përfshin polemikat rreth autorizimit të tij të përdorimit të urgjencës.

06/04/2021 14:55 - Si funksionon vaksina Sputnik V COVID-19?