Vaksina COVID-19: Çfarë duhet të bëni në lidhje me efektet anësore

Në këtë veçori, ne shikojmë opsionet pa recetë dhe mjetet juridike në shtëpi për efektet anësore të vaksinës COVID-19.

Çfarë të bëni në lidhje me efektet anësore të vaksinës?

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhëna të disponueshme për publikun në kohën e botimit. Disa informacione mund të jenë të vjetruara.

Të gjitha vaksinat, përfshirë ato për COVID-19, kanë mundësinë e efekteve anësore. Në të gjithë globin, aktualisht ka 15 vaksina COVID-19 që janë të autorizuara për përdorim në të paktën një vend secila.

Efektet anësore më të zakonshme pas vaksinave COVID-19 janë lodhja, ethet, dhimbjet e kokës, dhimbjet e trupit, të dridhura, të përziera, diarre dhe dhimbje në vendin e injektimit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Të gjithë preken ndryshe nga vaksinimi. Disa njerëz mund të përjetojnë efekte anësore të pakta ose aspak, ndërsa të tjerët mund të përjetojnë efekte anësore të shumta dhe të ndihen mjaft të sëmurë.

Në këtë veçori, ne shpjegojmë se çfarë të bëjmë në lidhje me efektet anësore të një vaksine COVID-19.

Trajtime pa recetë

Kushdo që shqetësohet për efektet anësore të vaksinimit mund të pyesë veten se duhet të marrë një ilaç pa recetë para se të bëjë vaksinën, për të shmangur efektet anësore para se të ndodhin.

Sidoqoftë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) nuk e rekomandojnë atë. Ndërsa marrja e hapave për të parandaluar simptomat e çështjeve të tjera shëndetësore është një ide e mirë, kjo nuk është rasti këtu.

Bestshtë më mirë të presësh dhe të shohësh nëse lindin efekte anësore, pastaj trajtoji këto individualisht, në krahasim me hamendjen dhe marrjen e disa produkteve pa recetë para kohe.

Një person duhet të vizitojë farmacistin e tyre lokal përpara se të marrë ndonjë ilaç pa recetë për të lehtësuar efektet anësore të vaksinës. Për shkak se një farmacist është i vetëdijshëm për ilaçet dhe historinë mjekësore të një personi, ata kanë një kuptim të mirë të çdo ndërveprimi që mund të ndodhë.

Por, çka nëse një person nuk është në gjendje të kontaktojë farmacistin e tij dhe ka nevojë për lehtësim të menjëhershëm nga dhimbjet e muskujve, dhimbjet në vendin e injeksionit, ethet ose një kombinim i këtyre çështjeve? Në këtë rast, më poshtë mund të ndihmojë:

  • ibuprofen (Advil)
  • acetaminofen ose paracetamol (Tylenol)
  • aspirinë

Mjetet juridike në shtëpi 

Për këdo që preferon të mos marrë ilaçe pa recetë ose po kërkon trajtime shtesë, disa teknika të vetë-kujdesit mund të ndihmojnë në lehtësimin e efekteve anësore të vaksinimit COVID-19.

Për reagime në vendin e injeksionit, të tilla si dhimbje ose ënjtje, përdorni një leckë të lagur të pastër dhe të freskët për të krijuar një kompresë. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në dhimbjet e muskujve dhe nyjeve.

Për të lehtësuar hidhërimin ose ngurtësinë në krah, lëvizeni atë sa më shumë që të jetë e mundur. Kjo mund të duket kundërintuitive dhe të shkaktojë pak shqetësime, por ndihmon në parandalimin e ngurtësisë së mëtejshme duke liruar muskujt e lënduar.

Kushdo me të dridhura dhe temperaturë të ulët duhet të sigurohet që të pijë shumë ujë për të shmangur dehidratimin. Veshja e veshjeve të lehta dhe veshja në shtresa do të ndihmojë në parandalimin e mbinxehjes.

Çfarë është 'krahu COVID'? 

Ky mund të jetë një efekt anësor i vaksinimit Moderna COVID-19. Shtë një skuqje e kuqe, me njolla që mund të shfaqet rreth vendit të injektimit, zakonisht rreth 7 ditë pas marrjes së dozës së parë të vaksinës, megjithëse koha mund të ndryshojë.

Ndërsa pamja e skuqjes mund të jetë alarmante, nuk është kërcënuese për jetën. Nëse kjo skuqje zhvillohet dhe është shqetësuese, përdorni një kompresë të ftohtë - ose një leckë të lagur të freskët, të pastër ose një paketë akulli të mbështjellë me një peshqir.

Një tjetër mundësi është të flisni me një farmacist për të përcaktuar nëse marrja e një antihistamine, të tillë si difenhidramina (Benadryl), do të ishte e sigurt. Antihistaminikët mund të shkaktojnë përgjumje, kështu që një person nuk duhet të ngasë makinën derisa të jenë të sigurt për efektet e ilaçeve.

Skuqja ka tendencë të zgjasë rreth 5 ditë, por mund të zgjasë për 3 javë. Nuk ka nevojë për shqetësim nëse zhvillohet pas dhe zgjat më shumë se efektet e tjera anësore të vaksinës.

Sa zgjasin efektet anësore? 

Efektet anësore të vaksinave COVID-19 duhet të zgjasin vetëm për disa ditë. Nëse ato zgjasin më shumë, kontaktoni një mjek.

Disa efekte anësore, të tilla si ethe, dridhura dhe lodhje, janë gjithashtu simptoma të COVID-19. Possibleshtë e mundur të merrni një infeksion SARS-CoV-2 menjëherë para ose pas marrjes së vaksinës - para se trupi të ketë një shans për të prodhuar antitrupat e duhur dhe për të krijuar imunitetin. Gjithashtu, ndërsa vaksinat janë shumë efektive, ato nuk garantojnë mbrojtje 100% ndaj virusit.

Importantshtë e rëndësishme të kihet parasysh se asnjë vaksinë nuk mund të shkaktojë COVID-19 sepse asnjë nuk përmban të gjithë virusin SARS-CoV-2. Kushdo që zhvillon COVID-19 pasi ka marrë vaksinën ka të ngjarë të jetë i ekspozuar ndaj virusit para se të krijonte imunitet të mjaftueshëm.

Nëse efektet anësore që i ngjajnë simptomave të COVID-19 vazhdojnë, bëni një provë COVID-19 dhe ndiqni udhëzimet lokale për vetë-izolimin.

Kur të vizitoni një farmacist 

Një farmacist mund të ndihmojë në përcaktimin nëse ilaçet pa recetë janë të sigurta dhe të përshtatshme për secilin person, dhe nëse po, cilat janë opsionet më të mira.

Ata marrin në konsideratë historinë shëndetësore të një personi dhe sigurohen që çdo produkt pa recetë nuk do të ndërveprojë me ilaçe të tjera. Përveç kësaj, një farmacist mund të rekomandojë ilaçe shtëpiake dhe të këshillojë nëse duhet të kontaktoni një mjek. Ata gjithashtu mund të shpjegojnë se si të përdorni një ilaç, si funksionon dhe cilat efekte anësore duhet të shikoni.

Kur të shikoni një mjek 

Kontaktoni një profesionist të kujdesit shëndetësor nëse ndonjë efekt anësor rritet ndjeshëm. Kjo mund të përfshijë ndjeshmëri ekstreme, dhimbje ose skuqje në vendin e injektimit. Gjithashtu, kërkoni kujdes profesional nëse ndonjë efekt anësor zgjat më shumë se disa ditë.

Kushdo që mund të ketë një reaksion të rëndë alergjik ndaj vaksinës duhet të telefonojë në 911 ose përndryshe të marrë kujdes urgjent mjekësor. Ky reagim mund të çojë në anafilaksi dhe mund të përfshijë vështirësi në frymëmarrje, mbyllje të fytit, ënjtje të fytyrës dhe koshere.

Këto reagime ndaj vaksinës janë shumë të rralla dhe anafilaksia prek 2-5 në çdo 1 milion njerëz që marrin një vaksinë COVID-19.

Reaksionet anafilaktike ndaj vaksinës tentojnë të ndodhin shpejt. Pasi të keni marrë një dozë të vaksinës, një person do të vëzhgohet nga një profesionist i kujdesit shëndetësor për rreth 15 minuta. Kjo është për të siguruar që nëse ndodh një reaksion alergjik, profesionistët mjekësorë janë të gatshëm dhe të përgatitur me trajtim.

Monitorimi i efekteve anësore

Më sipër, ne përshkruam disa nga efektet anësore më të zakonshme të vaksinës, por përjetimi i efekteve të tjera anësore nuk tregon domosdoshmërisht se ndonjë gjë nuk është në rregull.

Efektet anësore tregojnë se vaksina po funksionon, se trupi po krijon antitrupa dhe po krijon memorie imune për të luftuar infeksionet e ardhshme SARS-CoV-2.

Të gjithë reagojnë ndaj vaksinave ndryshe, dhe disa njerëz përjetojnë efekte anësore më të rënda se të tjerët. Ashpërsia e efekteve anësore nuk ka lidhje me nivelin e imunitetit të trupit.

Njerëzit në Shtetet e Bashkuara mund të konsiderojnë të shkarkojnë aplikacionin e sigurt të CDC-së pasi marrin një vaksinim. Ky aplikacion lejon një person të gjurmojë dhe raportojë efektet anësore. Ai gjithashtu lejon CDC të kontaktojë personin dhe të bëjë ndonjë pyetje në lidhje me efektet e raportuara.

V-safe i mundëson CDC-së të mbledhë të dhëna në kohë reale dhe të monitorojë trendet e reaksioneve anësore. Ai gjithashtu ka një tipar rikujtues për njerëzit që marrin vaksinën në dy doza.

Për azhurnime të drejtpërdrejta për zhvillimet e fundit në lidhje me koronavirusin e ri dhe COVID-19, klikoni këtu.