Vaksinimet kundër COVID-19 funksionojnë me ose pa efekte anësore

2d0c8aeb903fa996d49115b7d40452c1 - October 18, 2021

  • Ndërsa shumë supozojnë se efektet anësore nga një vaksinë COVID-19 nënkuptojnë se qëllimi po funksionon, studiuesit në Johns Hopkins në Baltimore deklarojnë se njerëzit nuk duhet t'i interpretojnë simptomat në atë mënyrë.
  • Studiuesit zbuluan se pavarësisht nëse dikush përjetonte efekte anësore, vaksinat funksionuan jashtëzakonisht mirë në gjenerimin e një përgjigje të fortë imune.
  • Në përgjithësi, 99.9% e pjesëmarrësve në studim zhvilluan me sukses antitrupa për të luftuar infeksionin SARS-CoV-2.

Shumë njerëz supozojnë se kur një person përjeton efekte anësore pas vaksinimit COVID-19, është një shenjë se vaksina po funksionon.

Kjo mund t'i lërë njerëzit pa simptoma të tilla të pyesin nëse vaksinimet e tyre kanë qenë të suksesshme. Sipas një letre të re kërkimore nga shkencëtarët në Johns Hopkins Medicine, ky nuk është një shqetësim i vlefshëm.

Hulumtimi i Johns Hopkins konfirmoi se Pfizer – BioNTech modern vaksinat janë jashtëzakonisht efektive në gjenerimin e një përgjigjeje të fortë të antitrupave pavarësisht nëse një person zhvillon efekte anësore apo jo.

Qëndroni të informuar me azhurnimet e drejtpërdrejta të shpërthimit aktual të COVID-19 dhe vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për më shumë këshilla mbi parandalimin dhe trajtimin.

Autori i lartë i letrës Dr. Aaron Milstone, epidemiolog i spitalit të asociuar në Spitalin Johns Hopkins, shpjegon,

"Nuk dihej nëse mungesa e simptomave pas vaksinimit ose infeksionit paraprak SARS-CoV-2 do të tregonte një përgjigje më pak se adekuate të antitrupave tek njerëzit që morën ose vaksinat [Pfizer-BioNTech] ose Moderna, kështu që ne studiuam një grupi në dispozicion i stafit nga spitali ynë për të parë nëse kishte ndonjë lidhje. "

Nuk kishte asnjë. Në studim, 99.9% e të gjithë pjesëmarrësve zhvilluan me sukses antitrupat që vaksinat janë krijuar për të promovuar.

Letra e kërkimit shfaqet në revistën JAMA Internal Medicine.

Si funksionojnë vaksinat e ARNi

Sipërfaqja e virusit SARS-CoV-2 është e mbuluar me thumba që ngjiten në qelizat e shëndetshme, duke lejuar që virusi të hyjë dhe infektojë. Të dyja vaksinat e testuara-vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna-i japin trupit një sërë udhëzimesh, ose ARNi, për të bërë proteinë me thumba.

Si përgjigje, sistemi imunitar i trupit fillon të prodhojë antitrupa të imunoglobulinës G (IgG) si një mbrojtje kundër proteinave. Antitrupat IgG shkatërrojnë dhe eliminojnë proteinën e pikut nga trupi.

Nëse sistemi imunitar ndeshet me SARS-CoV-2, goditjet e virusit shkaktojnë lirimin e këtyre antitrupave, të cilët neutralizojnë virusin ose kufizojnë ashpërsinë e çdo sëmundjeje që ajo shkakton.

Vlen të përmendet se asnjë nga vaksinat e disponueshme COVID-19 nuk përmban ndonjë SARS-CoV-2 të gjallë ose të vdekur.

Sa të zakonshme ishin efektet anësore?

Në total, 954 punonjës të kujdesit shëndetësor në Johns Hopkins Medical morën pjesë në kërkim. Të gjithë ata kishin marrë ose vaksinat Pfizer ose Moderna, dhe disa kishin pasur më parë një infeksion SARS-CoV-2.

Ajo që tregoi një infeksion ishte ose të kishit një test pozitiv PCR SARS-CoV-2 brenda 14 ditëve nga doza e dytë e vaksinës ose të kishit një numër të rritur të antitrupave IgG para marrjes së vaksinës.

Studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të raportojnë reagimet e tyre ndaj vaksinimit të tyre të parë dhe të dytë. Ata nuk mund të raportojnë asnjë, të butë - përfshirë dhimbjen në vendin e injektimit, dhimbjen e kokës dhe lodhjen e lehtë - ose simptoma klinike të rëndësishme, të tilla si ethe, të dridhura dhe lodhje.

Vetëm 5% e pjesëmarrësve raportuan efekte anësore pas vaksinimit të tyre të parë, megjithëse 43% thanë se kishin efekte anësore pas të dytit.

Njerëzit që morën vaksinën Moderna kishin më shumë gjasa të kishin simptoma klinikisht të rëndësishme pas secilës dozë, dhe ata që kishin infeksionin e mëparshëm SARS-CoV-2 kishin më shumë gjasa t'i përjetonin ato pas goditjes së parë, por jo të dytës.

Vaksinat bënë punën e tyre

Pavarësisht nëse individët përjetuan efekte anësore apo jo, pothuajse të gjithë - 953 nga 954 - zhvilluan antitrupa IgG 14 ditë pas dozës së tyre të fundit të vaksinës.

Përjashtimi i vetëm ishte një individ që merrte ilaçe imunosupresive.

Disa njerëz kishin nivele veçanërisht të larta të IgG, të cilat studiuesit i lidhin me disa faktorë të mundshëm. Këto përfshijnë raportimin e simptomave klinikisht të rëndësishme, të qenit femër, të qenit nën moshën 60 vjeç, të kesh marrë vaksinën Moderna dhe të kesh ekspozim të hershëm ndaj SARS-CoV-2.

Autorja kryesore Dr. Amanda Debes, e Shkollës së Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore, i thotë HUB, qendrës së lajmeve për Johns Hopkins:

"Gjetjet sugjerojnë që ose vaksina mRNA me thumba do të funksionojë mirë kundër SARS-CoV-2, edhe nëse një person nuk përjeton simptoma pas vaksinimit ose nëse kishte një infeksion paraprak nga virusi. Kjo duhet të ndihmojë në zvogëlimin e shqetësimeve se vaksinat do të jenë më pak efektive në secilën situatë. "

Për azhurnime të drejtpërdrejta për zhvillimet e fundit në lidhje me koronavirusin e ri dhe COVID-19, klikoni këtu.