Modelimi COVID-19 lokalizon shkallën e distancës sociale në Sidnei të varfër për të rregulluar shpërthimin e Delta

distanca sociale

Modeluesi COVID-19 si dhe Drejtori i Qendrës së Universitetit të Sidneit për Sisteme Komplekse, Profesor Mikhail Prokopenko ka nisur sot modelimin në serverin para-shtypur arXiv që zbulon se shkalla ekzistuese e Sidneit e distancës sociale është e dobët për kontrollin e ndërprerjes.

  • Modelimi, i cili vlerësoi rrethanat ekzistuese deri më 13 korrik, zbuloi se konformiteti i distancës sociale prej 80 përqind sigurisht që do të shihte një rënie të situatave pas një muaji.
  • Po kështu zbuloi se numrat e situatës sigurisht që do të fillonin të uleshin pas 2 muajsh nëse konformiteti i distancës shoqërore shkonte në 70 përqind.
  • Versioni përcakton që aktualisht, në lidhje me 40 përqind të popullsisë së Sidneit është duke vëzhguar distancën shoqërore.
  • Për të parë një rënie të numrit të situatës në një muaj, vendasit e Sidneit duhet të ulin komunikimet e tyre sociale në një të dhjetën e komunikimeve të tyre tipike sociale, të tilla si blerja.

“Që nga korriku 2021, ekziston një shpërthim i vazhdueshëm i variantit Delta të SARS-CoV-2 në Sidnei. Përhapja është shqetësuese, pasi varianti Delta vlerësohet të ketë dyfishin e numrit riprodhues të varianteve të mëparshme që qarkulluan në Australi në vitin 2020, i cili gjithashtu është përkeqësuar nga nivelet e ulëta të imunitetit të fituar në popullatë, ”pohoi Profesor Prokopenko, nga Fakulteti e inxhinierisë.

“Duke përdorur një model të ri-kalibruar të bazuar në agjent, ne eksploruam një gamë të mundshme ndërhyrjesh jo-farmaceutike, në drejtim të zbutjes (izolimi i rastit, karantinës në shtëpi) dhe shtypjes (mbylljet e shkollës, distancimi social).

“Modelimi ynë tregon se shkalla e distancës sociale e fituar aktualisht në Sidnei është e dobët për kontrollin e ndërprerjes.

“Analiza jonë sugjeron nëse, megjithatë, 80 përqind e popullsisë përputhet me distancën shoqërore, atëherë të paktën një muaj do të nevojitet që rastet e reja ditore të zvogëlohen nga kulmi i tyre në nën dhjetë. Një zvogëlim i vogël i pajtueshmërisë së distancës sociale në 70 përqind e zgjat këtë periudhë në mbi dy muaj. ”

“Përputhshmëria me distancën shoqërore 80 përqind do të nënkuptojë se 4 në 5 persona duhet të ulin në mënyrë drastike kontaktin e tyre me të tjerët në vetëm 10 përqind të asaj që bëjnë normalisht.

“Për shembull, kjo sigurisht do të sugjeronte uljen e rregullsisë ose periudhës tuaj të blerjes në thjesht 1 në 10 udhëtime ose orë të zakonshme. Pra, nëse një person investon 10 orë në javë duke bërë blerjen, aktualisht kërkon që të ulet në një orë të të bërit pazar në javë.

“E njëjta gjë vlen për të biseduar me fqinjët dhe aktivitete të tjera që përfshijnë të qenit pranë njerëzve jashtë shtëpisë tuaj.

"Rucshtë thelbësore, 80 përqind e distancës sociale gjithashtu tregon se disa zgjidhje aktualisht të konsideruara të rëndësishme sigurisht që do të kërkonin të përbëheshin nën kufizimet e bllokimit."