Transportuesit e gjatë COVID-19 në rrezik të zhvillimit të dëmtimit të veshkave, sëmundje

Shkencëtarët-analizojnë-rezultatet-eksperimentale-në-një laptop

  • Studiuesit kanë zbuluar një trajektore të dëmtimit të konsiderueshëm të veshkave te njerëzit me COVID të gjatë 30 ditë pas infektimit.
  • Rezultatet negative të veshkave u rritën në përputhje me ashpërsinë e infeksioneve akute të njerëzve SARS-CoV-2.
  • Kostot e shëndetit publik dhe implikimet e cilësisë së jetës për njerëzit me COVID të gjatë dhe sëmundje kronike të veshkave janë të rëndësishme.

Shkencëtarët që punojnë në Sistemin e Kujdesit Shëndetësor të Administrimit të Veteranëve (VA) St. Louis dhe Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit, gjithashtu në St. Louis, kanë zbuluar rezultate shqetësuese në lidhje me dëmtimin e veshkave në disa njerëz me COVID të gjatë, ose pasoja pas-akute të COVID -19 sindromi (PASC).

Këta mjekë-studiues dhe epidemiologë zbuluan të dhëna alarmante në lidhje me efektet e SARS-CoV-2 tek njerëzit me shkallë të ndryshme të ashpërsisë së sëmundjes.

Gjetjet e studimit shfaqen në Gazetën e Shoqërisë Amerikane të Nefrologjisë.

Qëndroni të informuar me azhurnimet e drejtpërdrejta të shpërthimit aktual të COVID-19 dhe vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për më shumë këshilla mbi parandalimin dhe trajtimin.

Duke shfrytëzuar shtrirjen e gjerë të Sistemit të Kujdesit Shëndetësor VA për të ndjekur dhe studiuar klinikisht njerëzit, ky hetim shtoi rezultatet e mëparshme nga studimi më i madh deri më tani i njerëzve që përjetojnë simptoma PASC. Ky studim është bërë nga të njëjtët autorë.

Në një intervistë për "Detonic.shop", Dr Al-Aly vuri në dukje se ai dhe kolegët e tij filluan këtë hulumtim të frymëzuar nga ankesat e pacientëve të tyre për simptoma të vazhdueshme dhe të dobësuara pas COVID-19 akut.

"Kjo na nisi në hulumtimin e COVID-19 për të filluar, atë reagim nga komuniteti i pacientëve. [Ne] e dinim në këtë pikë që ne duhet ta shikojmë këtë - ne duhet të shikojmë pamjen e gjerë të COVID të gjatë. "

Ai më tej vuri në dukje: "Mesazhi kryesor ishte [se] COVID e gjatë mund të prekte çdo sistem organesh. Dhe ne e dinim që mund të ndikonte në veshkat. [Ne] donim të bënim një zhytje të thellë në pasojat afatgjata të COVID-19 në funksionin e veshkave dhe sëmundjet e veshkave. Kjo është historia që na çoi këtu ”.

Krahasimi i funksionit të veshkave te njerëzit me dhe pa SARS-CoV-2

Studiuesit shtresuan dhe krahasuan pacientët në dy krahë: individë që kishin një infeksion SARS-CoV-2 dhe ata që nuk kishin.

Ata i çuan më tej pjesëmarrësit e studimit në grupe njerëzish me COVID-19 të cilët mbijetuan për 30 ditë në krahasim me grupet e pacientëve jo-COVID-19 të cilët kishin funksionin e fundit të gjakut në funksionimin e veshkave brenda datës së studimit “zero-zero” të studiuesve (T₀ + 30 dite).

Pastaj, shkencëtarët i thjeshtuan njerëzit me COVID-19 post-akut sipas ashpërsisë së sëmundjes së tyre:

  • persona jo të shtruar në spital
  • personat e shtruar në spital
  • njerëzit që kërkojnë njësi të kujdesit intensiv (ICU)

Bazuar në këtë model studimi, shkencëtarët mblodhën një numër të madh pjesëmarrësish. Kishte gjithsej 1,726,683, nga të cilët 89,216 ishin të mbijetuar pas akut të COVID-19.

Përveç kësaj, studiuesit vlerësuan ndërlikimin e shëndetit dhe faktorët socio -ekonomikë që dihet se ndikojnë në shëndetin e veshkave.

Duke përdorur analiza statistikore, epidemiologët "zbritën" këto ndikime shëndetësore të para-studimit në mënyrë që njerëzit që kishin mbijetuar nga COVID-19 dhe ata që nuk kishin një infeksion SARS-CoV-2 të ishin të arsyeshme të krahasueshme.

Dr. Al-Aly komentoi: “Ne donim […] të kontrollonim për të gjitha këto kovariate dhe të siguroheshim që po izolonim efektin e pastër të COVID-19 në këto rezultate. Ne ishim të interesuar të shihnim: A na jep vetë COVID-19, në një afat të gjatë, [një] rrezik më të lartë të AKI [insuficienca akute e veshkave]? Apo rënie eGFR [shkalla e vlerësuar e filtrimit glomerular]? Apo ESKD [sëmundja e veshkave në fazën përfundimtare]? ”

Ndikimi i COVID të gjatë në funksionimin e veshkave

Rezultatet e shkencëtarëve zbuluan sa vijon:

  • Njerëzit që ishin kontraktuar me SARS-CoV-2 kishin një rrezik më të madh të dëmtimit të veshkave dhe sëmundjeve në periudhën pas 30 ditëve pas infektimit sesa ata që nuk kishin SARS-CoV-2.
  • Ashpërsia e rezultateve të veshkave përputhet me ashpërsinë e infeksioneve akute të pacientëve SARS-CoV-2.
  • Pacientët e shtruar në spital që përjetuan AKI përjetuan një rënie më të madhe afatgjatë të funksionit të veshkave sesa personat jo të shtruar me AKI.

Dr Al-Aly vuri në dukje, "Ne prisnim të shihnim disa probleme të veshkave tek njerëzit që ishin vërtet të sëmurë dhe duhej të ishin në ICU nga COVID-19."

“Gjëja më befasuese ishte se edhe njerëzit që kishin sëmundje relativisht të butë dhe nuk kishin nevojë për shtrim në spital […] vazhduan të zhvillonin probleme me veshkat: AKI, rënie të GFR dhe ESKD. Dhe kjo është pika vërtet alarmante: sepse këta njerëz jo të shtruar në spital janë shumica e njerëzve në [Shtetet e Bashkuara] që kishin COVID-19. Ky ishte, mendoj, mesazhi më i rëndësishëm nga një perspektivë e gjerë e shëndetit publik. ”

Ai shtoi: “alarmshtë alarmante të kesh 1.46 për 1,000 persona të zhvilluar (rënie në GFR). Ju mendoni, 'Oh, kjo është vërtet e vogël, vetëm 1.46 persona për 1,000 pacientë.' Por nëse e shumëzoni atë me 38 milionë [njerëz në SHBA] që kanë dokumentuar COVID-19, atëherë atëherë, 1.46 persona për 1,000 përkthehet në një numër të madh në një shkallë popullsie. ”

Duke e ngushtuar perspektivën e kërkimit tek individi, Dr Al-Aly vuri në dukje se njerëzit me COVID të gjatë “mund të kenë një rënie prej 30% të GFR dhe të mos ndjejnë asgjë. Silentshtë e heshtur, është pa dhimbje […]. Sinqerisht, kjo është arsyeja pse ne duam të paralajmërojmë komunitetin mjekësor në përgjithësi, sepse kjo është një sëmundje e heshtur. "

Ai gjithashtu vuri në dukje se një rënie e madhe në funksionin e veshkave ndodh në 120 ditët e para dhe më pas nivelet jashtë. Kur pyetet për pasojat e jetës reale për pacientët, Dr. Al-Aly kujton se në klinikën e tij të gjatë COVID, "GFR (për një pacient) para COVID-19 ishte 80 vjeç dhe tani, krejt papritur, është 45 ( ml/min/1.73 m²). []Shtë pothuajse sikur veshka po plaket 30 vjet në 3 ose 4 muaj! ”

Mjek-studiuesit nuk spekulojnë mbi etiologjinë e dëmtimit të veshkave të vërejtur në COVID të gjatë. Dr Al-Aly tha: “COVID e gjatë nuk është një gjë, nuk është vetëm mosfunksionim i veshkave. Njerëzit duan të dinë pse një virus i frymëmarrjes-si SARS CoV-2-mund t’ju ​​japë mjegull trurit. Pse një virus i frymëmarrjes […] do të na shkaktonte probleme me veshkat, pse do ta bënte këtë? Përgjigja e shkurtër është: Ne nuk e dimë. ”

Studioni pikat e forta dhe kufizimet

Shkencëtarët pranojnë kufizime në studimin e tyre. Së pari, studimi i veteranëve - një grup i përbërë kryesisht nga meshkuj të moshuar, të bardhë - anon popullatën e studimit, duke zvogëluar ndoshta aftësinë për të përgjithësuar gjetjet për popullatat e tjera.

Për më tepër, vlerësimet e ashpërsisë së sëmundjes ishin të kufizuara në intensitetin e kujdesit (niveli i shtrimit në spital), duke shmangur masat e tjera të ashpërsisë.

Së fundi, studiuesit pranojnë se zhvillimet e reja në pandeminë, përfshirë variantet e virusit dhe efektet e vaksinimit, ndoshta do të ndikojnë në ndjekjen epidemiologjike të rezultateve të veshkave COVID-19 pas-akute.

Dr. Al-Aly tregoi: "Kur filloi COVID-19, ne e rimodhëm dyqanin tonë për t'iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me COVID-19. Ne nuk i bëmë të gjitha këto vitin e kaluar. Ne i përsosëm këto metodologji të ndryshme gjatë dekadës së fundit. Tani, ne përdorëm çdo ons fuqi, gjithçka që dimë, për të adresuar ato pyetje që mendojmë se janë të rëndësishme nga një perspektivë e shëndetit publik. "

Në përmbledhje, njerëzit me COVID-19 pas-akut tregojnë një rrezik më të lartë të dëmtimit të konsiderueshëm të veshkave nga rezultatet shëndetësore të moderuara deri në të rënda. Studiuesit rekomandojnë integrimin e kujdesit të veshkave në rrugët e kujdesit post-akut të COVID.

Për përditësime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me koronavirusin e ri dhe COVID-19, klikoni këtu.