Përditësime të drejtpërdrejta COVID-19: Numri i përgjithshëm i rasteve kalon 185 milion

LONDONR, ANGLI - 21 PRILL: Një grua e veshur me një maskë fytyre kalon pranë një pjese të artit rrugor që përshkruan një punëtor të NHS në 21 Prill, 2020 në zonën Shoreditch të Londrës, Angli. Qeveria Britanike ka zgjatur kufizimet e bllokimit të futura për herë të parë në 23 Mars që synojnë të ngadalësojnë përhapjen e COVID-19. (Foto nga Andrew Redington / Getty Images)

 • Përhapja e koronavirusit filloi në Wuhan, Kinë, në Dhjetor 2019.
 • I njohur si SARS-CoV-2, virusi ka rezultuar në më shumë se 185 milion infeksione dhe më shumë se 4 milion vdekje.
 • Infeksioni SARS-CoV-2 shkakton COVID-19.
 • COVID-19 tani është raportuar në çdo kontinent.
 • Mbajeni të azhurnuar me hulumtimet dhe informacionet më të fundit rreth COVID-19 këtu.
 • Për informacion mbi vaksinat, vizitoni artikullin tonë të azhurnimeve të drejtpërdrejta të vaksinave.

07/08/2021 11:15 GMT - Cili është varianti lambda?

Varianti lambda, i quajtur më parë C.37, u identifikua për herë të parë në Peru në gusht të vitit 2020. Megjithëse nuk konsiderohet një variant shqetësimi, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e klasifikoi atë si një variant interesi në qershor.

Deri më tani, shkencëtarët kanë identifikuar variantin e lambda-s në të paktën 26 vende, përfshirë Amerikën, Evropën dhe Oqeaninë. Në Peru, tani ajo përbën pjesën më të madhe të infeksioneve SARS-CoV-2.

Kohët e fundit, Agjencia e Shëndetit Publik të Kanadasë njoftoi se 11 raste janë identifikuar në Kanada.

Duke folur me BBC, Dr. Alicia Demirjian, Drejtoresha e Incidentit COVID në Shëndetin Publik Angli (PHE), shpjegon se aktualisht, ka "prova të kufizuara në dispozicion për këtë variant". Ajo vazhdoi:

“PHE, së bashku me partnerët akademikë, po ndërmerr hetime për të kuptuar më mirë ndikimin e mutacioneve në sjelljen e virusit. Ne jemi duke monitoruar nga afër situatën në ato vende ku ky variant është i përhapur, dhe ku rastet zbulohen në Mbretërinë e Bashkuar, ne jemi duke testuar kontakte dhe do të ndërmarrim gjetjen e rasteve të synuara nëse kërkohet. "

Një studim, i cili shfaqet në një server para shtypjes dhe nuk është shqyrtuar ende nga kolegët, hetoi nëse varianti është më i transmetueshëm. Autorët gjithashtu testuan se sa efektive mund të jetë vaksina CoronaVac COVID-19 në parandalimin e infeksionit. Ata konkludojnë:

"Rezultatet tona tregojnë se mutacionet e pranishme në proteinën spike të variantit të interesit lambda japin infektivitet të shtuar dhe ikje imune nga antitrupat neutralizues të shkaktuar nga CoronaVac."

07/08/2021 09:36 GMT - Vaksinat COVID-19, imuniteti dhe variante të reja: Roli i qelizave T

Disa variante shqetësuese SARS-CoV-2 mund të shmangin antitrupat neutralizues te njerëzit e vaksinuar. Sidoqoftë, një studim i fundit që heton këto variante në individë të imunizuar me vaksinat Moderna dhe Pfizer zbuloi se përgjigja e qelizave T, ndryshe nga përgjigja e antitrupave, nuk ishte ndërprerë seriozisht.

07/08/2021 09:32 GMT - Pse rastet e COVID-19 janë rritur papritur në Australi?

Australia e ka trajtuar pandeminë më mirë se shumë kombe të tjera, duke përjetuar një shkallë relativisht të ulët të infeksioneve dhe duke regjistruar relativisht më pak vdekje. Megjithatë, kohët e fundit, ka pasur një rritje të rasteve. Në një Veçori të re Speciale, MNT pyet pse.

07/07/2021 14:15 GMT - 'Virusi evoluoi në natyrë', thonë ekspertët

Duke shkruar në The Lancet, një grup ndërkombëtar ekspertësh bën thirrje për "solidaritet dhe të dhëna rigoroze shkencore" dhe sugjeron që studimet që hetojnë origjinën e SARS-CoV-2 duhet të vazhdojnë. Ata vendosën pyetjen se si virusi evoluoi për të shkaktuar infeksione tek njerëzit në qendër të studimeve të ardhshme. 

"Ne besojmë se e dhëna më e fortë nga provat e reja, të besueshme dhe të vlerësuara nga kolegët në literaturën shkencore është se virusi evoluoi në natyrë, ndërsa sugjerimet e një burimi të rrjedhjes laboratorike të pandemisë mbeten pa prova të vërtetuara shkencërisht që e mbështesin atë drejtpërdrejt -revista të rishikuara shkencore ”, shkruajnë ata. 

Vështrimet mbi origjinën dhe evolucionin e SARS-CoV-2 ka të ngjarë të kërkojnë vite, shtojnë ata, por do të ndihmojnë në përgatitjen e pandemisë tjetër "kurdo që të vijë dhe kudo që të fillojë".

Gjeni më shumë këtu.

07/07/2021 10:52 GMT - Thirrni për të ndarë vaksinat me vendet e varfëra menjëherë

Një tipar i lajmeve të Natyrës nxjerr në pah pabarazitë e mëdha në vaksinat globale. Ndërsa vendet e pasura po shkojnë gjithnjë e më shumë drejt zbutjes së kufizimeve, vendet e varfëra nuk e kanë këtë luks. Vetëm 2% e 1.3 miliardë njerëzve në Afrikë kanë marrë dozën e parë të një vaksine COVID-19 deri më tani.

07/06/2021 15:30 GMT - Variant delta plus i SARS-CoV-2: Si krahasohet me variantin delta? 

Një tipar i ri i MNT eksploron ndryshimet midis variantit SARS-CoV-2 që sapo është shfaqur - i quajtur variant delta plus - dhe variantit ekzistues delta, i cili aktualisht është dominues në Mbretërinë e Bashkuar.

E para është një nënlinjë e kësaj të fundit, me vetëm një mutacion të njohur në proteinën spike të virusit që diferencon të dy.

Artikulli i MNT shikon provat aktuale në lidhje me transmetueshmërinë e variantit të ri dhe efektivitetin e vaksinave COVID-19 kundër tij.

07/06/2021 14:15 GMT - MB do të heqë shumicën e kufizimeve ligjore në 19 korrik, thotë kryeministri

Boris Johnson, Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, njoftoi dje se më 19 korrik, shumica dërrmuese e kufizimeve ligjore COVID-19 do të hiqen. Rregullat që nuk do të ekzistojnë më përfshijnë:

 • distancimi fizik në vendet publike
 • rregulli i gjashtë brenda shtëpive private
 • kufizimet e punës nga shtëpia
 • detyrimi për të mbajtur maska ​​për fytyrën

"Unë dua të theksoj që nga fillimi se kjo pandemi nuk ka mbaruar kurrë dhe sigurisht që nuk do të ketë mbaruar deri më 19 korrik," tha Johnson. "Ne duhet të pajtohemi fatkeqësisht me më shumë vdekje nga [COVID-19]". Plani do të konfirmohet në 12 korrik, pasi qeveria të ketë shqyrtuar të dhënat e fundit.

Disa ekspertë kanë reaguar ndaj njoftimit të Johnson. Prof. Richard Tedder, i cili është një hetues i lartë kërkimor në virologjinë mjekësore në Imperial College London, tha:

“Përdorimi i këtyre vaksinave në mënyrën e tanishme për të 'çliruar sjelljen tonë' vjen me një rrezik shumë real të lehtësimit të ikjes së varianteve të cilat do të jenë edhe më rezistente ndaj vaksinave dhe potencialisht më infektive. Mosnjohja e kësaj po luan me zjarrin. Mantra e përsëritur 'shikon shkallën e infeksionit dhe shkalla e ulët e sëmundjes' është vërtet e rrezikshme. "

Nga ana tjetër, Prof. Dominic Wilkinson, i cili është profesor i etikës mjekësore në Universitetin e Oksfordit, tërhoqi vëmendjen për natyrën shumëplanëshe të problemit.

“Çështja kryesore është çështja e proporcionalitetit. […] Kufizimet do të vazhdojnë të jenë proporcionale vetëm nëse përfitimet e tyre shëndetësore publike janë akoma të mjaftueshme për të tejkaluar këto kosto. ”

Zgjedhja e kohës për të zhbllokuar "varet nga ajo që ne zgjedhim të vendosim me përparësi", tha Prof. Wilkinson. “Ashtu si të gjitha vendimet kryesore të politikave gjatë kësaj pandemie, vendimet rreth kufizimeve zbutëse nuk janë thjesht shkencore. Këto janë pyetje etike ”.

07/05/2021 14:47 GMT - Kisha Ortodokse Ruse i nxit besimtarët të marrin vaksinën COVID-19, duke i quajtur 'mëkatarë ata që e refuzojnë atë'

Ndërsa Rusia raportoi 24,353 raste të reja të COVID-19 të hënën, 5 korrik 2021, kisha ortodokse e krishterë e vendit mbajti një qëndrim publik kundër hezitimit të vaksinave, raporton Reuters.

Metropoliti Hilarion, i cili është kreu i departamentit të Patriarkanës së Moskës për marrëdhëniet e jashtme të kishës, tha se refuzimi i vaksinës COVID-19 është "një mëkat për të cilin [njerëzit] do të duhet të shlyejnë gjatë gjithë jetës së tyre" në një deklaratë televizive.

"Unë shoh situata çdo ditë kur njerëzit vizitojnë një prift në mënyrë që të rrëfejnë se ata kishin refuzuar të vaksinonin veten ose të afërmit e tyre dhe pa dashur t'i kishin shkaktuar vdekjen dikujt", vuri në dukje prelat.

"Mëkati është të mendosh për veten, por jo për një person tjetër," vazhdoi ai për të shtuar.

07/05/2021 14:14 GMT - A mund të ndikojnë vaksinat COVID-19 në periudhat?

Disa raporte anekdotale sugjerojnë që, herë pas here, njerëzit me menstruacione përjetojnë ndryshime në periudhat e tyre pas një vaksine COVID-19. Sipas disa prej këtyre raporteve, njerëzit mund të përjetojnë periudha më të rënda, më të dhimbshme ose më të gjata se zakonisht pas një goditjeje COVID-19.

News Medical Today ka folur me Dr. Katharine Lee, një studiuese postdoktorale në Divizionin e Shkencave të Shëndetit Publik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis, MO dhe Dr. Kathryn Clancy, një profesor i asociuar në Departamentin e Antropologjisë në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign për të zbuluar më shumë se si mund të shfaqen këto ndryshime, kush mund t'i përjetojë ato dhe pse.

Ne gjithashtu biseduam me dy mjekë - Dr. Tara Scott dhe Dr Kathleen Jordan - dhe katër gra që përjetuan ndryshime në periudhat e tyre pas një vaksine COVID-19.

"[Unë] do të isha mirë të isha i përgatitur për [këtë mundësi] para kohe dhe që komuniteti shkencor ta merrte këtë ndikim [të vaksinave COVID-19] seriozisht, pasi gratë kanë tendencë të vuajnë vetëm përmes saj", një na thanë nga këto gra.

Për të mësuar më shumë, lexoni Tiparin tonë të Veçantë.

07/02/2021 13:36 GMT - Hendeku më i gjatë midis dozave të vaksinave COVID-19 mund të rrisë përgjigjen imune

Një studim i ri siguron sigurinë se një hendek më i gjatë midis dozave të para dhe të dyta të vaksinës Oxford-AstraZeneca nuk do të kompromentojë përgjigjen imune të një personi. Një hendek deri në 45 javë çoi në të vërtetë në një përgjigje më të fortë imune krahasuar me intervalin e rekomanduar.

07/02/2021 12:29 GMT - Vaksina J&J mbron nga varianti delta

Në një njoftim për shtyp, Johnson & Johnson njoftoi se sipas të dhënave të fundit, vaksina e saj me një goditje të vetme "gjeneroi një aktivitet të fortë, të vazhdueshëm kundër variantit delta të përhapur me shpejtësi dhe varianteve të tjera shumë të përhapura virale të SARS-CoV-2". Kompania shpjegon gjithashtu se mbrojtja vazhdoi për 8 muajt e plotë që studiuesit kanë vlerësuar deri më tani.

07/02/2021 09:59 GMT - India konfirmon 400,000 vdekje COVID-19

Sot, zyrtarët indianë njoftuan se 400,000 njerëz në vend kishin vdekur nga COVID-19.

Rreth 200,000 nga këto vdekje kishin ndodhur në 2 muajt e fundit, dhe 853 kishin ndodhur në 24 orët e fundit. Sidoqoftë, këto shifra ka të ngjarë të nënvlerësohen.

Në përgjithësi, India tani ka zbuluar 30.4 milion SARS-CoV-2 infeksione, me 46,617 raste të reja të regjistruara në 24 orët e fundit.

07/02/2021 09:41 GMT - Vaksinat Moderna, Pfizer zvogëlojnë ashpërsinë dhe ngarkesën virale për ata që akoma kontraktojnë SARS-CoV-2

Një studim i fundit hetoi se sa mirë vaksinat Moderna dhe Pfizer mRNA parandaluan dhe zbutën COVID-19 në kushte të botës reale. Autorët konkludojnë se ata ishin "shumë të efektshëm" në parandalimin e infeksionit. Gjithashtu, ata që morën virusin përjetuan simptoma më pak të rënda dhe një sëmundje më të shkurtër.

07/01/2021 09:41 GMT - NHS e MB-së planifikon një përforcues dimëror COVID-19 për mbi 50 vjeç

Ekspertët kanë këshilluar Shërbimin Kombëtar të Shëndetit të Mbretërisë së Bashkuar (NHS) që 30 milion nga më të prekshmit e MB duhet të marrin një dozë të tretë të vaksinës COVID-19 kur të afrohet dimri.

Gjeni më shumë azhurnime të vaksinave COVID-19 këtu.

07/01/2021 09:04 GMT - COVID-19: Puna me pagesë e grave e goditur më shumë nga mbylljet e kujdesit për fëmijë

Një studim i fundit në Shtetet e Bashkuara krahasoi shtetet që mbyllën ambientet e kujdesit për fëmijët në vitin 2020 me ato që nuk e mbyllën. Autorët gjetën një shoqatë me rezultate më të këqija të punësimit për gratë në vendet e mbylljes. Ata bëjnë thirrje për disponueshmëri më të madhe të pushimit prindëror të paguar dhe kredive tatimore për të mbështetur prindërit të cilët duhet të marrin kohë nga puna.

06/30/2021 09:43 GMT - Vaksina Moderna COVID-19 efektive kundër një modeli të variantit delta

Në një studim të ri, ende jo të rishikuar nga kolegët, shkencëtarët nga Moderna zbuluan se antitrupat nga vullnetarët e vaksinuar të provave klinike mund të neutralizonin në mënyrë efektive një virus model që mbart proteina spike SARS-CoV-2 me mutacionet e variantit delta.

Ekipi hetoi se sa mirë serumi nga tetë vullnetarë provë mund të neutralizonte virusin model, ose pseudovirusin. Ata bënë një numër të këtyre pseudoviruseve për të përfaqësuar variantin delta dhe variante të tjera shqetësuese, përfshirë variantin alfa, të identifikuar së pari në Mbretërinë e Bashkuar dhe variantin beta, të identifikuar së pari në Afrikën e Jugut.

06/30/2021 09:13 GMT - Sindroma inflamatore multisistemike prek më shumë fëmijët e Zinj, Latino

Sindroma inflamatore me shumë sisteme tek fëmijët (MIS-C) është një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën që mund të rezultojë nga një infeksion SARS-CoV-2. Një studim i ri zbulon se MIS-C prek në mënyrë disproporcionale fëmijët e Zezë dhe Latino, me fëmijët Zezak që kanë një rrezik dukshëm më të lartë të gjendjes.

Mjekët mund ta trajtojnë me sukses MIS-C nëse e zbulojnë herët. Sidoqoftë, fëmijët me MIS-C mund të jenë asimptomatikë, pa ndonjë shenjë të jashtme që madje ka ndodhur infeksioni. 

06/29/2021 15:15 GMT - Përzierja e vaksinave COVID-19 është efektive, sugjeron studimi

Prova e vaksinave Com-Cov të Grupit të Vaksinave të Oxfordit ka ekzaminuar përfitimet e përzierjes së markave të ndryshme të vaksinave COVID-19 midis dozës së parë dhe të dytë.

Gjegjësisht, gjyqi shqyrtoi efikasitetin e dy dozave të Pfizer-BioNTech, dy doza të AstraZeneca, dhe njëra prej tyre e ndjekur nga tjetra në 850 persona të moshës 50 vjeç e më shumë.

Rezultatet zbuluan se të gjitha kombinimet funksionuan mirë, duke shkaktuar një përgjigje imune.

Për të mësuar më shumë, drejtohuni këtu.

06 29:2021 GMT - Më shumë prova se vaksina Pfizer ofron mbrojtje afatgjatë

Një studim i ri që shfaqet në revistën Nature sugjeron që vaksina Pfizer-BioNTech COVID-19 ofron mbrojtje afatgjatë.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Ali Ellebedy, një imunolog në Universitetin e Uashingtonit, në St. Louis, MO, ekzaminoi përgjigjen imune të trupit ndërsa manifestohet në të ashtuquajturat qendra germinale. Qendrat germinale janë struktura të qelizave B në nyjet limfatike.

Ekipi zbuloi se qelizat B vazhduan në qendrat germinale në nyjet limfatike për gati 4 muaj pas vaksinimit. Zakonisht, këto bien pas 4-6 javësh, shpjegoi një imunolog për The New York Times.

Zbuloni më shumë këtu.

06/28/2021 11:21 GMT - Australia përballet me një 'kohë kritike' mes shpërthimeve të reja COVID-19 të shkaktuara nga varianti delta

Shpërthime të reja të rasteve COVID-19 për shkak të variantit delta të SARS-CoV-2 kanë bërë që qeveria Australiane të vendosë Sidnei në një bllokim 2-javor, i cili filloi fundjavën e kaluar, raporton Reuters.

Rreth 80% e popullsisë Australiane tani janë ose nën bllokim të rinovuar ose po përballen me kufizime të rritura të pandemisë, të gjitha në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e mëtejshme të variantit në zhvillim.

"Unë mendoj se po hyjmë në një fazë të re të kësaj pandemie, me tendosjen më ngjitëse të deltës", i tha Thesarit federal Josh Frydenberg Korporatës Australiane të Transmetimeve, duke theksuar se vendi ishte në një "kohë kritike".

"Me këtë tendosje, ne po shohim pothuajse 100% transmetim brenda familjeve," paralajmëroi gjithashtu Kryeministri i New South Wales Gladys Berejiklian.

06/28/2021 10:11 GMT - A mund të ndihmojë poleni në ajër përhapjen e SARS-CoV-2?

Në një studim të fundit që shfaqet në revistën Physics of Fluids, studiuesit nga Universiteti i Nikozisë në Qipro modeluan përhapjen e polenit përmes një turme afër njerëzve.

Modeli zbuloi se turma më të mëdha njerëzish mund të bllokojnë përkohësisht rrjedhën e ajrit, si dhe polenin që mbart, gjë që sugjeron që poleni mund të përhapet SARS-CoV-2, duke supozuar se virusi i bashkangjitet.

06/28/2021 10:03 GMT - Sindroma inflamatore multisisteme e lidhur me COVID-19 jo ekskluzive për fëmijët

Sindroma inflamatore e multisistemit (MIS) është një ndërlikim serioz shëndetësor që, specialistët kanë vërejtur, shfaqet te disa fëmijë që zhvillojnë COVID-19.

Ndërsa fëmijët duket se kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë këtë ndërlikim, mjekët gjithashtu e kanë identifikuar atë në disa të rritur që kanë rezultuar pozitivë për COVID-19.

Një studim i ri i rastit i botuar së fundmi në Journal Medical Association Journal thekson tani që mjekët duhet të jenë të vetëdijshëm për faktin se MIS mund të ndodhë edhe tek të rriturit, dhe ta marrin atë parasysh kur lëshojnë një diagnozë.

06/25/2021 13:18 GMT - Varianti Delta dhe infeksionet e rëndësishme në Izrael

Infeksionet e përparimit mund të ndodhin kur njerëzit kanë një infeksion SARS-CoV-2 pavarësisht se janë vaksinuar. Izraeli kohët e fundit ka raportuar një rritje të infeksioneve të reja, që besohet të jetë për shkak të variantit delta, pavarësisht se ka një mbulim të lartë të vaksinave.

Zbuloni më shumë këtu.

06/25/2021 13:07 GMT - Cilat vaksina janë efektive kundër variantit delta?

06/17/2021 14:41 GMT - Vaksina eksperimentale CureVac vetëm 47% efektive kundër COVID-19

Dje, CureVac njoftoi analizën e dytë të ndërmjetme të të dhënave për vaksinën e saj eksperimentale COVID-19 mARN - CVnCoV. Analiza përdori të dhëna nga rreth 40,000 pjesëmarrës. Sipas njoftimit për shtyp: "CVnCoV demonstroi një efikasitet të përkohshëm të vaksinës prej 47% kundër sëmundjes COVID-19 të çfarëdo ashpërsie dhe nuk plotësonte kriteret e paracaktuara të suksesit statistikor".

06/17/2021 11:33 GMT - Franca lehtëson kufizimet e COVID-19

Të mërkurën, Franca lehtësoi një numër masash COVID-19. Njerëzit në Francë nuk kanë më nevojë të mbajnë maska ​​për fytyrën, përveç nëse ndodhen në zona të mbushura me njerëz. Gjithashtu, ora e ndalimit 8-mujor e tyre do të hiqet këtë të Dielë.

"Në të vërtetë po përmirësohet më shpejt nga sa shpresonim," njoftoi Kryeministri francez Jean Castex. "Bashkëqytetarët e mi të dashur, e them, e ndiej: Ne po përjetojmë një moment të rëndësishëm, një moment të lumtur të kthimit në një formë të jetës normale përsëri."

Deri më sot, 58% e të rriturve në Francë kanë marrë të paktën një vaksinë COVID-19.

06/17/2021 11:15 GMT - Varianti delta i SARS-CoV-2: Çfarë dimë për të?

Varianti delta i virusit SARS-CoV-2 vazhdon të përhapet me shpejtësi në shumë pjesë të botës. Në një Karakteristikë Speciale të kohëve të fundit, "Detonic.shop" shpjegon atë që dimë deri më tani.

06/15/2021 11:40 GMT - Zakonet e kujt kanë pirë gjatë pandemisë?

Të dhënat nga pothuajse 32,000 përdorues të alkoolit nga 21 vende evropiane nga fundi i prillit deri në fund të korrikut 2020 tregojnë se pirja në Evropë ra mesatarisht gjatë muajve të parë të pandemisë. Sidoqoftë, pirësit nga Mbretëria e Bashkuar u shquan për raportimin e një rritje në konsumin e përgjithshëm të alkoolit.

Një rënie në frekuencën e ngjarjeve të rënda episodike, ose të tepërta, të pijshëm ka të ngjarë të çojë në uljen e konsumit të përgjithshëm të alkoolit, sugjerojnë autorët e studimit.

06/15/2021 17:35 GMT - BE zyrtarisht lëshon 'Certifikatën dixhitale COVID'

Komisioni Evropian ka nënshkruar zyrtarisht legjislacionin e kërkuar për të krijuar një pasaportë dixhitale COVID-19, të quajtur "certifikata dixhitale e BE COVID-19".

Që nga 1 korriku, qytetarët nga 27 vendet anëtare të BE do të jenë në gjendje të përdorin këto certifikata për të provuar statusin e tyre të vaksinimit, nëse më parë kanë pasur virus dhe janë rikuperuar dhe rezultatet e testit të tyre të fundit PCR.

Mësoni më shumë rreth historisë këtu dhe më shumë rreth certifikatës dixhitale këtu.

06/15/2021 16:35 GMT - Vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Oxford-AstraZeneca COVID-19 shumë efektive kundër variantit Delta

Një analizë e re nga Shëndetësia Publike Angli zbuloi se të dy vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Oxford-AstraZeneca COVID-19 janë efektive pas dy dozave kundër variantit Delta të koronavirusit të ri.

Rezultatet burojnë nga një analizë e 14,019 njerëzve që kishin kontraktuar variantin Delta - 166 prej të cilëve ishin të shtruar në spital - midis 12 prillit dhe 4 qershorit 2021. 

Analiza zbuloi se vaksina Pfizer-BioNTech "është 96% efektive kundër shtrimit në spital pas dy dozave" dhe se "vaksina Oxford-AstraZeneca është 92% efektive kundër shtrimit në spital pas dy dozave".

06/14/2021 13:25 GMT - India lehtëson kufizimet e pandemisë ndërsa Britania e Madhe vonon përfundimin e bllokimit mes rritjes së rasteve të reja

Autoritetet në New Delhi dhe gjetkë në Indi kanë njoftuar se po heqin me kujdes disa kufizime pandemike, pasi vendi ka arritur numrin më të ulët të rasteve të reja COVID-19 në më shumë se 2 muaj.

Të hënën, 14 qershor, kishte 70,421 infeksione të reja SARS-CoV-2, e cila është rritja më e ulët ditore në rastet e konfirmuara që nga fundi i Marsit.

Në Delhi, të gjitha dyqanet dhe qendrat tregtare mund të hapen tani për biznes. Baret, palestrat, sallonet, kinematë dhe parqet, nga ana tjetër, duhet të qëndrojnë të mbyllura.

Sidoqoftë, kryeministri i Delhit Arvind Kejriwal paralajmëroi: "Nëse shohim që rastet e koronavirusit po rriten, ne do të duhet të vendosim përsëri kufizime të rrepta."

Në të njëjtën kohë, në Mbretërinë e Bashkuar, Kryeministri Boris Johnson ka të ngjarë të njoftojë një vonesë në përfundimin e plotë të bllokimit, të cilën ai kishte vendosur fillimisht për 21 Qershor.

Disa kufizime mund të qëndrojnë në vend për disa javë të tjera, pas një rritje të rasteve të reja COVID-19. Disa ekspertë të shëndetit ia atribuojnë atë variantit Delta të SARS-CoV-2, i cili mund të jetë 60% më i transmetueshëm se lloji i mëparshëm dominant.

"Ne po vazhdojmë të shikojmë të dhënat, asnjë vendim përfundimtar nuk është marrë, dhe koha e duhur për të plotësuar të gjithë në atë që do të bëjmë me… 21 Qershori është nesër", tha Johnson për shtyp të Dielën, 13 qershor

06/14/2021 11:19 GMT - A është infeksioni SARS-CoV-2 tek kafshët shtëpiake më i zakonshëm sesa mendonim?

Sipas një studimi të vogël nga Brazili - rezultatet e të cilit shfaqen në PLOS ONE - më shumë mace dhe qen mund të preken nga infeksionet e SARS-CoV-2 sesa kishin menduar më parë shkencëtarët.

Duke parë 29 qen dhe 10 mace në familje të ndryshme, autorët e studimit zbuluan se 31% e të gjithë qenve dhe 40% e të gjitha maceve në studim rezultuan pozitivë për një infeksion me SARS-CoV-2.

Nga 13 kafshë që kanë rezultuar pozitive, gjashtë duket se kanë simptoma të lehta, ndërsa pjesa tjetër nuk ka treguar asnjë.

Pas këtyre gjetjeve, autorët e studimit këshillojnë që "[një] person brenda familjes të sëmuret, [ata duhet] të izolojnë […] nga të gjithë të tjerët, përfshirë kafshët shtëpiake".

06/11/2021 14:29 GMT - Fainting dhe vaksinimi: Çfarë të dini dhe çfarë të bëni

Lexoni artikullin e plotë të "Detonic.shop" në Sputnik V këtu.

06/04/2021 12:00 GMT - Mbretëria e Bashkuar miraton Pfizer për fëmijët e moshës 12-15 vjeç

Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA), në Mbretërinë e Bashkuar, ka aprovuar përdorimin e vaksinës Pfizer-BioNTech për moshat 12-15 vjeç. Sipas MHRA, vendimi vjen pas "një rishikimi rigoroz të sigurisë, cilësisë dhe efektivitetit të vaksinës në këtë grupmoshë".

Shefi ekzekutiv i MHRA, Dr. June Raine, thotë, "Ne kemi rishikuar me kujdes të dhënat e provave klinike tek fëmijët e moshës 12-15 vjeç dhe kemi arritur në përfundimin se vaksina Pfizer-BioNTech COVID-19 është e sigurt dhe efektive në këtë grupmoshë dhe se përfitimet e kësaj vaksine tejkalon çdo rrezik. "

Ajo vazhdon: “Ne kemi vendosur një strategji gjithëpërfshirëse të mbikëqyrjes së sigurisë për monitorimin e sigurisë së të gjitha vaksinave të aprovuara nga Mbretëria e Bashkuar COVID-19 dhe ky mbikëqyrje do të përfshijë grupmoshën 12-15 vjeç. Asnjë shtrirje e një autorizimi nuk do të miratohet nëse nuk janë përmbushur standardet e pritura të sigurisë, cilësisë dhe efektivitetit. "

06/04/2021 10:32 GMT - Vaksinimi i fëmijëve 'nuk është një përparësi e lartë'

Sipas Dr. Kate O'Brien, një ekspert vaksinash që punon me Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), vaksinimi i fëmijëve kundër COVID-19 nuk është "një përparësi e lartë" përballë mungesave të vaksinave. Dr. O'Brien shpjegoi se "[c] fëmijët janë në [shumë] rrezik shumë të ulët për të marrë në të vërtetë [COVID-19]."

06/03/2021 11:37 GMT - Kufizimet po lehtësohen, por a duhet t’i lehtësoni praktikat higjienike?

Ndërsa disa vende gradualisht lehtësojnë kufizimet, është e rëndësishme që individët të mos lënë pas përkushtimin e tyre për praktika të mira higjienike. Në një veçori të fundit, "Detonic.shop" foli me ekspertë të shëndetit për të zbuluar pse.

06/03/2021 09:49 GMT - Krimi urban ka rënë globalisht gjatë pandemisë

Sipas një studimi të ri, i cili shfaqet në revistën Nature Human Behavior, nivelet e krimit urban ranë gjatë kufizimeve të COVID-19. Autorët hulumtuan këtë efekt në 27 qytete nëpër 23 vende në Amerikë, Lindjen e Mesme, Evropë dhe Azi.

Në të gjithë 27 qytetet, autorët zbuluan se sulmet ditore ranë me një mesatare prej 35%. Në mënyrë të ngjashme, grabitjet ranë me një mesatare prej 46%.

Në përgjithësi, autorët konkludojnë, "Gjetjet tona tregojnë se politikat e qëndrimit në shtëpi u shoqëruan me një rënie të konsiderueshme të krimit urban, por me ndryshime thelbësore në mes të qyteteve dhe llojeve të krimit."

Autori i vjetër, Prof. (* 185 *) Eisner, drejtor i Qendrës së Kërkimit të Dhunës në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, shpjegon disa nga arsyet që qëndrojnë pas këtij efekti:

“Jetesa në qytet është kufizuar në mënyrë dramatike nga COVID-19 dhe krimi është një pjesë e madhe e jetës në qytet. […] Asnjë pijanec nuk derdhet në rrugë pas netëve në bare dhe pub. Asnjë ditë e kaluar në dyqane dhe kafene ose në pistën e garave ose ndeshjen e futbollit. Disa qytete madje futën edhe orar të ndaluar. Mbyti oportunizmin që nxit kaq shumë krimin urban ”.

06/03/2021 09:23 GMT - Kina dha 100 milion injeksione COVID-19 në 5 ditë

Pavarësisht nga një fillim i ngadaltë, Kina po rrit rritjen e vaksinave. Gjatë vetëm 5 ditëve në maj, ai siguroi 100 milion njerëz me një injeksion COVID-19. Zyrtarët kinezë synojnë të vaksinojnë 80% të 1.4 miliard banorëve të vendit deri në fund të vitit 2021.

06/02/2021 12:05 GMT - Gati gjysma e njerëzve që kishin nevojë për kujdes spitalor për COVID-19 kanë probleme shëndetësore të qëndrueshme

Një studim i ri zbuloi se 45% e pacientëve të shtruar në spital për COVID-19 gjatë ditëve të para të pandemisë ishin ende duke përjetuar çështje shëndetësore të lidhura pasi ishin lëshuar. Hulumtimi analizoi grafikët mjekësorë të 288 personave të shtruar në spital me COVID-19 midis marsit dhe prillit të vitit 2020.

Pothuajse 20% e pacientëve nuk mund të jetonin më të pavarur pasi u lëshuan nga spitali.

06/02/2021 12:01 GMT - OBSH autorizon vaksinën Sinovac COVID-19

Më 1 qershor, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshoi ​​Listën e Përdorimit Emergjent për vaksinën Sinovac CoronaVac COVID-19. Sipas analizës së të dhënave të OBSH-së, CoronaVac parandaloi sëmundjen simptomatike në 51% të individëve të vaksinuar dhe shtrimin në spital në 100% të rasteve. 

06/01/2021 12:31 GMT - Numri i të vdekurve në Peru COVID-19 tani është më i larti në botë për frymë, tregojnë të dhënat e rishikuara

Që nga e hëna, 31 maj, numri zyrtar i Perusë për vdekje për shkak të COVID-19 ishte gati trefishuar, duke arritur në 180,764 vdekje, krahasuar me 69,342 vdekje të raportuar një ditë më parë.

Kjo është një normë prej më shumë se 500 vdekjesh për 100,000 njerëz, që do të thotë se Peruja tani ka nivelin më të lartë të vdekjes COVID-19 për frymë në botë.

Të dhënat fillimisht u botuan nga Universiteti Johns Hopkins, i cili bëri që zyrtarët peruan të rishikojnë dhe azhurnojnë informacionin e tyre.

Sipas zyrtarëve, kjo mospërputhje ishte për shkak të testimit të pamjaftueshëm, gjë që e bëri të paqartë nëse disa nga vdekjet kishin qenë për shkak të COVID-19 ose shkaqeve të tjera.

Sidoqoftë, "ne mendojmë se është detyra jonë të bëjmë publike këtë informacion të azhurnuar", komentoi kryeministrja e Perusë, Violeta Bermudez gjatë një konference shtypi.

06/01/2021 11:35 GMT - KUSH riemërton Variantet e interesit dhe shqetësimit të SARS-CoV-2 duke përdorur etiketa 'të thjeshta, të lehta për t’u thënë dhe për të mbajtur mend'

Më 31 maj, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi vendimin për të thirrur variantet e interesit dhe shqetësimit të SARS-CoV-2 me emra të rinj dhe të thjeshtë duke përdorur shkronja Greke.

Sipas etiketimit të ri, B.1.1.7, varianti që shkencëtarët identifikuan fillimisht në Mbretërinë e Bashkuar, tani është varianti "Alpha", ndërsa B.1.351, i cili u shfaq në Afrikën e Jugut, tani është varianti "Beta".

Në mënyrë të ngjashme, P.1, varianti i shqetësimit që shkencëtarët identifikuan në Brazil, tani etiketohet varianti "Gamma" dhe B.1.617.2, që shkencëtarët identifikuan për herë të parë në Indi, është varianti "Delta".

"Këto etiketa nuk zëvendësojnë emrat ekzistues shkencorë […], të cilët përcjellin informacion të rëndësishëm shkencor dhe do të vazhdojnë të përdoren në kërkime," sqaron njoftimi për shtyp i OBSH-së.

Sidoqoftë, etiketat e reja do të lejojnë që media dhe publiku të shmangin referimin e varianteve me emrat e vendndodhjeve gjeografike ku ato u shfaqën për herë të parë. Shpresa është që kjo të parandalojë keqkuptimet dhe diskriminimin.

“Ndërsa ata kanë avantazhet e tyre, këta emra shkencorë mund të jenë të vështirë për t’u thënë dhe rikujtuar, dhe janë të prirur për raportim të gabuar. Si rezultat, njerëzit shpesh përdorin variante të thirrjes nga vendet ku zbulohen, gjë që është stigmatizuese dhe diskriminuese. Për të shmangur këtë dhe për të thjeshtuar komunikimet publike, OBSH inkurajon autoritetet kombëtare, organet e medias dhe të tjerët të miratojnë këto etiketa të reja ", vëren njoftimi për shtyp.

05/28/2021 11:10 GMT - California njofton pagimin e madh të vaksinave

Zyrtarët kalifornianë kanë njoftuar një tenxhere prej 116.5 milion dollarë me para të çmimit të vaksinës. Ndërsa shteti planifikon të rihapet plotësisht në qershor, zyrtarët shpresojnë se kjo stimul do të joshë 12 milion kalifornianë që janë të ligjshëm për një vaksinë por nuk janë vaksinuar ende.

05/28/2021 09:42 GMT - Prodhimi i vaksinës së re COVID-19 do të fillojë së shpejti

Dje, Sanofi dhe GlaxoSmithKline njoftuan fillimin e afërt të një prove të vaksinave të fazës 3 COVID-19. Studimi do të përfshijë më shumë se 35,000 të rritur nga Shtetet e Bashkuara, Azia, Afrika dhe Amerika Latine. Nëse prova është e suksesshme, ata presin që vaksina të jetë në dispozicion deri në fund të vitit 2021.

05/27/2021 10:38 GMT - Numri i rasteve COVID-19 sipas shteteve

 1. Shtetet e Bashkuara: 33,190,560
 2. India: 27,369,093
 3. Brazili: 16,274,695
 4. Franca: 5,683,143
 5. Turqi: 5,212,123