Shtrimi në spital dhe vdekshmëria COVID-19: Dallimet në gjini

pacient kovid

Meshkujt me COVID-19 kishin nivele dukshëm më të larta të shtrimit në spital dhe transferimit në njësinë e kujdesit intensiv (ICU), sipas një studimi të ri. Një përqindje më e lartë e meshkujve vdiqën nga COVID-19 sesa femrat, siç raportohet në studimin e botuar në vlerësimin e kolegëve Revista e Shëndetit të Grave.

Joanne Michelle Gomez, MD, Qendra Mjekësore e Universitetit Rush dhe bashkëautorët studiuan 8,108 pacientët e parë pozitivë COVID-19 që u paraqitën në Sistemin e Universitetit Rush nga 1 Mars - 21 Qershor 2020. Nëntëmbëdhjetë përqind e meshkujve kërkuan shtrimin në spital, krahasuar me 13% të femrat. Tetë përqind e meshkujve krahasuar me 4% të femrave kërkuan përshkallëzimin e kujdesit në ICU. Autorët gjithashtu raportuan nevojën dukshëm më të madhe për mbështetje vazopresore dhe intubim endotrakeal tek meshkujt.

"Një shoqatë e rëndësishme e pavarur u vu re midis seksit mashkull dhe vdekshmërisë në spital kur llogariten për grupin total të pacientëve pozitivë me COVID-19", deklarojnë autorët. "Ndërveprimi midis faktorëve të sjelljes biologjike, hormonale dhe gjinore ka të ngjarë të jetë përgjegjës për rezultatet më të këqija të vërejtura tek meshkujt në infeksionin COVID-19."

“Gjetjet e këtij studimi tregojnë qartë rezultate më të mira për femrat e infektuara me COVID-19. Autorët propozojnë disa nga faktorët biologjikë, hormonalë dhe të sjelljes që mund të jenë mbrojtës tek femrat ”, thotë Revista e Shëndetit të Grave Kryeredaktorja Susan G. Kornstein, MD, Drejtore Ekzekutive e Institutit të Shëndetit të Grave të Universitetit të Komonuelthit të Virxhinias, Richmond, VA.