Remdesivir ilaçeve COVID-19 mund të zgjasë mbajtjen e institucioneve mjekësore, pohojnë shkencëtarët


Hulumtimi mbi profesionistët e shtruar në spital me COVID-19 përfundoi se remdesivir nuk ishte i lidhur me mbijetesë më të mirë

By Aleksandria Hein |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Varianti Lambda i koronavirusit tregon rezistencë të vaksinës; Dr Marty Makary reagon Video

Variacioni Lambda i koronavirusit zbulon disa rezistenca të vaksinimit; Dr Marty Makary përgjigjet

Dr Marty Makary i Shkollës së Shëndetit Publik Johns Hopkins regjistrohet me 'Faulkner Focus' për të diskutuar stresin lambda të koronavirusit

Ndërsa një numër hulumtimesh, të përbërë nga një rekord i fundit nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH), në të vërtetë kanë përfunduar që remdesivir në njerëzit e koronavirusit mund të përshpejtojë procedurën e shërimit, një studim i ri i lëshuar në JAMA thotë se mund të mos zvogëlojë objekti mjekësor mbetet për të gjithë. 

Hulumtimi, i cili u përqendrua te profesionistët e SH.B.A.-së që ishin të shtruar në spital për COVID-19, përfundoi se remdesivir nuk ishte i lidhur me mbijetesë më të mirë, megjithatë ishte i lidhur me mbetjet më të gjata të institucioneve mjekësore.

Ilaçit iu dha leja e përdorimit të situatës emergjente nga FDA për terapinë e personave të spitaluar COVID-19 në maj 2020, dhe gjithashtu Shoqata e Sëmundjeve Infektive të Amerikës dhe gjithashtu NIH aktualisht e sugjerojnë atë për njerëzit e shtruar në spital me COVID-19 serioze. Sidoqoftë, performanca e ilaçit është vënë në pikëpyetje më parë pasi paneli i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dekurajoi ta përdorte atë. 

Këshillimi që ndiqte ilaçin u zbulua se kishte "pak ose aspak efekt" në të gjithë Gjykimin e Solidaritetit të shumë vendeve. 

Studimi i ri, i cili bëri përdorimin e informacionit nga Administrata Shëndetësore e Veteranëve në 5,898 njerëz që u rrëfyen në të gjithë 123 qendra shëndetësore, rekomandon që remdesivir në fakt mund të zgjasë mbajtjen e institucionit mjekësor për disa njerëz. 

Midis individëve të hulumtimit, 2,374 morën remdesivir, ndërsa 3,524 jo. Marrësit Remdesivir dhe gjithashtu kontrollet e përputhura ishin të krahasueshëm në moshë - rreth 66 vjeç - kryesisht meshkuj, dhe gjithashtu kërkuan shkallë të krahasueshme të trajtimit. Rreth 20.7% e atyre që kishin marrë remdesivir u pranuan në ICU kundrejt 19.1% në ekipin e kontrollit, dhe gjithashtu 5.9% kërkuan ndihmë të ventilatorit kundrejt 3.8% që nuk e bëri. 

Grupi i studimit zbuloi se remdesivir nuk ishte i lidhur me uljen e kërcënimit me vdekje, të cilin ata që e kishin marrë atë në të vërtetë kishin një kohë mesatare shumë më të gjatë për t'u lëshuar kur krahasohej me kontrollet e përputhura. Personat që morën remdesivir ekuilibruan në lidhje me 6 ditë në institucionin mjekësor kundrejt 3 ditëve për ata që nuk kishin. 

"Në këtë studim kohort të veteranëve amerikanë të shtruar në spital me COVID-19, trajtimi remdesivir nuk u shoqërua me mbijetesë të përmirësuar por u shoqërua me qëndrime më të gjata në spital", përfunduan shkencëtarët. "Përdorimi i zakonshëm i remdesivir mund të shoqërohet me përdorimin e shtuar të shtretërve spitalorë ndërsa nuk shoqërohet me përmirësime në mbijetesë." 

Studiuesit rekomanduan që mbetjet e zgjatura të institucioneve mjekësore mund të jenë rezultat i problemeve nga terapia, të tilla si dëmtimi i veshkave, ose që profesionistët mjekësorë mbajnë njerëzit në institucionin mjekësor deri në përfundimin e programit të terapisë, i cili mund të jetë afërsisht 10 ditë.   

Në një deklaratë dhënë Axios, Gilead, prodhuesi i remdesivir, deklaroi se "studimi retrospektiv me përmasa modeste shikonte kujdesin ndaj pacientit COVID-19 shumë herët në pandemi, pasi protokollet e trajtimit për COVID-19 ishin akoma në zhvillim", dhe gjithashtu rekomandoi që njerëzit që morën ilaçet ishin edhe më të sëmurë se ata që ishin në ekipin e kontrollit. 

"Provat e botës reale duhet të konsiderohen me kujdes në kontekstin e të gjitha të dhënave në dispozicion, dhe provat e rastësishme, të dyfishta të verbër, të kontrolluar nga placebo mbeten mjeti më i mirë për vlerësimin e efikasitetit dhe sigurisë së një ilaçi", thuhet në deklaratë, sipasAxios "The efikasiteti dhe profili i sigurisë së Veklury është vendosur në provën standarde të artë, të dyfishtë të verbër, të kontrolluar me placebo ACTT-1 dhe mbështetet nga rezultatet e dy studimeve të fazës 3 të rastësishme, të kontrolluar. "