COVID-19: A mund të ndihmojnë ekspertët e shëndetit mendor në përmirësimin e hezitimit të vaksinave?

Shkruar nga Dale Kiefer në janar 2, 2022- Fakti i ekzaminuar nga Alexandra Sanfins, PhD2ce9965f0f69abed6a6d75ac5de4a605 - January 23, 2022

  • Ekspertët e shëndetit mendor mund të vendosen në mënyrë të qartë për t'u marrë me një gamë të madhe problemesh, që konsiston në hezitimin e vaksinave.
  • Ky hezitim duhet të rikthehet për të rritur çmimet e vaksinimit dhe gjithashtu për të rikuperuar nga pandemia e vazhdueshme COVID-19.
  • Pa inokulim të bollshëm, nuk është e mundur të arrihet rezistenca e tufës.

Duke qenë se marrja e vaksinave është reduktuar tek të rinjtë – dhe gjithashtu të rinjtë e moshës së tyre të rritur është mosha e fillimit të disa problemeve të shëndetit mendor, ekspertët e shëndetit mendor përputhen dukshëm për të ndihmuar në kapërcimin e rezistencës ndaj vaksinimit COVID-19. Ky është mesazhi i një kolone këndvështrimi që u shfaq në shtator në JAMA Psychiatry.

Teksa i afrohemi përvjetorit të 2-të të martesës së paraqitjes së problemit shëndetësor pandemik të quajtur aktualisht COVID-19, në fakt ka përfunduar duke u bërë e qartë se vaksinat e ofruara japin siguri të konsiderueshme kundrejt shkatërrimeve më të tmerrshme të sëmundjes. Nga programi, COVID-19 është një problem shëndetësor ndoshta vdekjeprurës, shumësistem i shkaktuar nga koronavirusi i referuar si SARS-CoV-2.

Shkrimtarët, Dr Noel T. Brewer dhe gjithashtu Dr. Neetu Abad, të kolonës shënojnë: "Profesionistët dhe ekipet e shëndetit mendor janë trajnuar për të përdorur ndjeshmërinë, dëgjimin reflektues dhe vendosjen e qëllimeve bashkëpunuese për të ndihmuar pacientët të adresojnë sfidat. [...] Angazhimi i qasjeve të reja për rritjen e vaksinimit të të rriturve është një prioritet kombëtar.”

Dr Brewer është profesor i shquar i Gillings në Shëndetin Publik në Universitetin e Karolinës së Veriut.

Në një takim me e-mail me "Detonic.shop", Dr Brewer krijoi: “Vaksimi kundër COVID-19 është pasaporta jonë për një liri më të madhe personale. Na lejon të shkojmë me siguri në dyqane, të shoqërohemi me miqtë dhe të vizitojmë të dashurit që janë të sëmurë. Mund të kërkohet edhe nga linjat ajrore së shpejti. Ne kemi parë raste të COVID-19 që mbizotërojnë spitalet në disa shtete.”

Rreziqet janë të larta, vëren Dr Brewer, duke përfshirë: “Për të shmangur një shkrirje kombëtare në kujdesin urgjent këtë dimër, kombi duhet të rrisë mbulimin e tij të vaksinës COVID-19. Profesionistët e shëndetit mendor mund të punojnë me klientët e tyre për të përballuar shqetësimet dhe për t'i ndihmuar ata të lundrojnë për të marrë një vaksinë COVID-19.

Vaksinimet e disponueshme në fakt kanë konfirmuar jashtëzakonisht efikase në shmangien e shenjave më të tmerrshme të infeksionit SARS-CoV-2.

Injeksionet Pfizer-BioNTech dhe gjithashtu Moderna janë vaksina mRNA. Kjo tregon se ato përfshijnë udhëzime që qelizat tona të bëjnë thjesht një pjesë të vogël të një pjese thelbësore të infeksionit SARS-CoV-2: proteinën e shëndetshme. "M" do të thotë "lajmëtar".

Në vetvete, kjo pjesë e proteinave të shëndetshme është e sigurt. Por ai siguron "informacion" të mjaftueshëm për sistemin imunitar të trupit që trupi të njohë dhe gjithashtu të zvogëlojë efektet e infeksionit të gjallë nëse e përjeton atë.

Ndryshe nga vaksinimet e vjetra, të pezulluara të bazuara në virus, vaksinimet mRNA nuk përfshijnë asnjë lloj produkti ndoshta ngjitës. Është shumë më pak e qartë nëse këto vaksina ndalojnë vërtet infeksionin. Por ato mund të ndihmojnë në ndalimin e qëndrimeve në spital dhe gjithashtu vdekjet.

Në realitet, informacionet që dalin nga Shtetet e Bashkuara dhe gjithashtu diku tjetër sugjerojnë se pjesa më e madhe e vdekjeve nga COVID-19 dhe gjithashtu qëndrimet në spital po ndodhin aktualisht midis individëve të pavaksinuar.

Është e qartë se imunizimi i sa më shumë individëve është me vlerë jashtëzakonisht të rëndësishme për shëndetin publik.

Sistem alarmi i vjetër, i nevojshëm krejt i ri

Në vitin 2017, shumë përpara pandemisë këtu dhe tani, ekspertët e shëndetit në SHBA dhe gjithashtu në Australi krijuan në revistën Psychological Science in the Public Interest, “Psikologjia ofron tre propozime të përgjithshme për të kuptuar dhe ndërhyrë për të rritur marrjen aty ku vaksinat janë të disponueshme dhe të përballueshme.”

Ndoshta duke pritur disi skenarin tonë ekzistues, shkrimtarët përdorën pajisje të shumta nga të cilat ekspertët e kujdesit shëndetësor mund të përfitonin për të rritur shëndetin publik nëpërmjet vaksinimeve të ofruara për përdorim më të lartë.

Dr Neetu Abad, bashkëautor i artikullit të këndvështrimit të Psikiatrisë JAMA, është një studiues i sjelljes në Divizionin Global të Imunizimit të Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve dhe gjithashtu Parandalimin (CDC). Puna e saj atje përqendrohet në "vlerësimin dhe ndërhyrjen në nxitësit e sjelljes së hezitimit të vaksinave globalisht".

Në një takim me email me MNT, Dr Abad diskutoi vlerën e thirrjes telefonike për ekspertët e shëndetit mendor për të ndihmuar në kapërcimin e hezitimit të vaksinimit.

Burime të pashfrytëzuara

"Potenciali i profesionistëve dhe agjencive të shëndetit mendor për të adresuar pengesat ndaj vaksinimit COVID-19 ka marrë vëmendje të pamjaftueshme," informoi Dr Abad MNT.

“Profesionistët dhe ekipet e shëndetit mendor janë të trajnuar për të përdorur ndjeshmërinë, dëgjimin reflektues dhe vendosjen e qëllimeve bashkëpunuese për të ndihmuar pacientët të adresojnë sfidat. Këta profesionistë mbështesin në mënyrë aktive mirëqenien e pacientëve, duke përfshirë adoptimin e sjelljeve shëndetësore nga ana e tyre, siç është marrja e vaksinimit kundër COVID-19. Rreth 18% e të rriturve në SHBA vizitojnë një profesionist të shëndetit mendor në një periudhë 12-mujore, duke ofruar një mundësi të rëndësishme.”

– Dr Neetu Abad

"Një kujdes i tillë mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm në kontekstin e problemeve më të mëdha të shëndetit mendor gjatë pandemisë," vazhdoi ajo. "Një kuptim më i mirë se si shëndeti mendor ndikon në marrjen e vaksinave COVID-19 dhe përcaktimi më i mirë se si mund të ndihmojnë profesionistët e shëndetit mendor, veçanërisht për komunitetet e prekura në mënyrë disproporcionale, është thelbësisht e rëndësishme tani dhe mund të forcojë përpjekjet për vaksinim.”

Dr Juveria Zaheer është një mësuese ndihmëse në Departamentin e Psikiatrisë në Universitetin e Torontos Në një takim me MNT, ajo vlerësoi funksionin e ekspertëve të shëndetit mendor në luftimin e pandemisë. “Një gjë që na ka rënë në sy [puna në shëndetin mendor arena] është se ne e dimë se është një demografi me të vërtetë e rëndësishme. [...] Ne absolutisht mund të luajmë një rol të rëndësishëm.”

Dr Zaheer mbajti në mend se virologjia dhe gjithashtu shëndeti publik nuk janë vendndodhjet e saj të njohurive, megjithatë pohoi: "Si vetë prind, e kuptoj se ka një përfitim të madh për [inkurajimin e vaksinimit], kështu që ne mund të ofrojmë imunitet të tufës."

Për përditësime të drejtpërdrejta mbi rritjet më të përditësuara që kanë të bëjnë me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, klikoni poshtë