Vaksina CoronaVac tregon mbrojtje 83.5% në provën e fazës 3

Dr. Akay Kaya nga ekipi i vaksinimit i Spitalit Publik Bahcesaray flet me banorët e fshatit Guneyyamac, Turqi. Ekspedita u nis për të vaksinuar njerëzit e moshës 65 vjeç ose më të vjetër me vaksinën CoronaVac

  • Zyrtarët në të vërtetë kanë siguruar lejen e situatës emergjente të vaksinës CoronaVac në 37 kombe.
  • E ndërmjetme lind nga një provë e fazës 3 në Turqi rekomandojmë që CoronaVac të sigurojë mbrojtje 83.5% kundrejt COVID-19 simptomatike.
  • Rezultatet sugjerojnë që CoronaVac ofron 100% mbrojtje kundrejt shtrimit në spital me COVID-19.
  • Sidoqoftë, një vlerësim shtesë aktual duke përdorur informacione shtesë i ul të dy këta numra në mënyrë dramatike.

Në një hulumtim krejt të ri të siguruar në Kongresin e 31-të Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive, studiuesit raportojnë se vaksina CoronaVac siguron mbrojtje prej 83.5% kundrejt COVID-19 simptomatike, bazuar në rezultatet e provës së fazës 3.

Studiuesit gjithashtu gjetën që vaksina ofron 100% mbrojtje kundrejt shtrimit në spital me COVID-19. Sidoqoftë, pasi këto janë rezultate vepruese, niveli i sigurimit mbi shkallën e saktë të mbrojtjes kundrejt një qëndrimi në spital u ul mjaft.

Kërkimet për të cilat shfaqen në The Lancet, janë informacione më të mira për efikasitetin e vaksinimeve kundrejt SARS-CoV-2.

Vaksinat COVID-19

Që nga zhvillimi i SARS-CoV-2 si dhe përhapja e tij e shpejtë në të gjithë globin, studiuesit në të vërtetë kanë konkurruar për të krijuar vaksinime pa rreziqe si dhe efikase.

Perspektivat e hershme të vaksinave - siç janë vaksina Oxford-As traZeneca si dhe vaksina Pfizer- BioNTech - zbuluan rezultate të favorshme, si dhe studiuesit në të vërtetë zbuluan se ato punojnë në organizime në botën reale.

Sidoqoftë, diapazoni i shpërndarjes së vaksinave në nivel ndërkombëtar, unike e SARS-CoV-2, si dhe inovacioni i sofistikuar që qëndron pas disa prej vaksinave të tanishme, të gjitha nënkuptojnë se më shumë avancim i vaksinave është thelbësor.

Siç vërehet Dr Guido Forni si dhe Dr. Alberto Mantovani, në mbështetje të Komisionit COVID-19 të Accademia Nazionale dei Lincei në Romë, "Mundësia e bërjes së vaksinave të shumta bazuar në teknologji të ndryshme do të na lejojë të zgjedhim ato që mund të jenë më efektive. në faza specifike të pandemisë dhe pjesë të ndryshme të botës. ”

Vaksina CoronaVac është një vaksinë e pezulluar Kjo tregon se përfshin një lloj të pezulluar të SARS-CoV-2, i cili është i paaftë të kopjohet vetë.

Përkundër kësaj, sistemi imunitar i trupit është ende në gjendje të edukojë antitrupat bazuar në infeksionin e pezulluar. Kjo tregon që nëse një individ pas zbulimit të infeksionit, trupi i tij ka një mundësi shumë më të mirë për të qëndruar përballë një infeksioni ose për të ulur shtrirjen e tij.

CoronaVac në të vërtetë ka marrë leje të situatës emergjente në 37 kombe bazuar në rezultatet e mëparshme, si dhe iu dha leja e përdorimit të situatës emergjente nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) më 1 qershor 2021.

Sidoqoftë, testet e CoronaVac janë të përsëritura.

Prova e fundit

Rezultatet më aktuale vijnë nga prova e afazës 3 në Turqi. Ky ishte një gjykim i kontrolluar me placebo i rastësishëm me verbim të dyfishtë dhe që përfshinte 10,029 individë që morën ose 2 doza të CoronaVac 14 ditë larg ose një pilulë sheqeri.

Individët e hulumtimit ishin vullnetarë të pjekur 18- 59 vjet. Shkencëtarët harruan individë që kishin një sfond të COVID-19 ose përdorën terapi imunosupresive. Njerëzit që ishin në pritje ose duke ushqyer me gji, kishin urrejtje përbërësit e vaksinës ose kishin një problem autoimun gjithashtu u lanë jashtë.

Studiuesit kryesisht po eksploronin nëse vaksina mund të shmangte COVID-19 të vërtetuar nga një ekzaminim PCR minimumi 14 ditë pas inokulimit të dytë të një individi.

Ndjekja garoi 43 ditë. Studiuesit parashikuan që ndjekja të ishte shumë më e gjatë, megjithatë kjo u ndërpre kur CoronaVac iu dha leja e situatës emergjente për t'u përdorur në Turqi. Në këto kushte, mbetja për t'u ofruar individëve një pilulë të mundshme sheqeri do të kishte qenë sigurisht e dobët.

Shumë efikas

Pas vlerësimit të informacionit, studiuesit zbuluan se CoronaVac përdori mbrojtje 83.5% kundrejt COVID-19 simptomatike.

Nga 6,559 individë në ekipin e vaksinave, 9 vendosën COVID-19 simptomatike 14 ditë pas inokulimit të tyre të dytë, krahasuar me 2 nga 32 individë në ekipin e pilulës së sheqerit.

Sipas këtyre informacioneve, vaksina përdori 100% mbrojtje kundrejt qëndrimit në spital si rezultat i COVID-19. Sidoqoftë, një numër i vogël individësh të shtruar në spital e bën të paqartë vlerësimin e ndikimit real në qëndrimin në spital. Vetëm 6 individë u shtruan në spital me COVID-19 në ekipin e pilulave të sheqerit, si dhe askush nga ekipi i vaksinave nuk u shtrua në spital.

CoronaVac gjithashtu u zbulua se ishte jashtëzakonisht pa rreziqe. Pak më pak se 19% e ekipit të vaksinave, si dhe 17% e ekipit të pilulave të sheqerit raportuan përgjigje të pafavorshme. Sidoqoftë, mbi 90% e tyre ishin të lehta, si dhe rreth pesëdhjetë përqind nuk zgjatën më shumë se 1 ditë.

Sipas Prof Murat Akova nga Departamenti i Sëmundjeve Infektive, si dhe Mikrobiologjia Klinike në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Hacettepe në Ankara, Turqi, si dhe bashkëautorët e tij, "Bota ka nevojë për çdo dozë të mundshme të çdo vaksine të sigurt dhe efektive kundër SARS -CoV-2 ”.

Ata vazhdojnë:

"Rezultatet e [O] tregojnë se CoronaVac ka efikasitet të lartë kundër infeksionit simptomatik SARS-CoV-2 dhe [shtrimit në spital], së bashku me një profil shumë të mirë sigurie në një popullatë të moshës 18-59 vjeç".

Hulumtimi aktual ka kufizime specifike.

Ndërsa shkrimtarët mbajnë në mendje, “Kjo analizë përfshiu një popullsi të re dhe me rrezik të ulët dhe një periudhë shumë të shkurtër ndjekëse, dhe për këtë arsye nevojiten të dhëna të mëtejshme mbi efikasitetin e kohëzgjatjes së mbrojtjes së vaksinës dhe për të vlerësuar sigurinë dhe në popullata më të moshuara, adoleshentë, fëmijë dhe individë me sëmundje kronike. ”

E rëndësishmja, ata gjithashtu përshkruajnë që studiuesit kërkojnë të kryejnë edhe më shumë studime kërkimore për të vlerësuar efektivitetin e vaksinës kundrejt variacioneve krejt të reja të infeksionit.

Në të vërtetë, një artikull jashtëzakonisht i konsiderueshëm i provës në botën reale aktualisht ofrohet shumë falë një hulumtimi të lëshuar së fundmi që përfshin afërsisht 10.2 milion individë në Kili që u imunizuan me CoronaVac Hulumtimi, i cili shfaqet në New England Journal of Medicine (NEJM), në të njëjtën mënyrë vendosi që CoronaVac punoi, megjithëse jo aq shumë sa ishte dëshiruar nga gjykimi.

Sipas provës nga Kili, efikasiteti i vaksinës midis individëve që ishin inokuluar plotësisht ishte 65.9% për shmangien e COVID-19 si dhe 87.5% për shmangien e një qëndrimi në spital.

Megjithëse këta numra janë më pak se ata në vlerësimin e aktrimit, shkrimtarët e hulumtimit NEJM përfundojnë, "Rezultatet tona sugjerojnë që vaksina e paaktivizuar SARS-CoV-2 parandaloi në mënyrë efektive COVID-19, duke përfshirë sëmundjen e rëndë dhe vdekjen."

Një provë e tillë në botën reale, e cila përfshin shumë më tepër individë sesa çdo lloj prove mund të jetë, është jetike për të kuptuar efektivitetin e vërtetë të vaksinave të reja, posaçërisht përballë variacioneve që lindin.

Për azhurnime të drejtpërdrejta për avancimet aktuale në lidhje me koronavirusin unik si dhe COVID-19, shkoni këtu.