Goditja CoronaVac më pak efektive kundër variantit Gamma: studimi

SARS-CoV-2, COVID-19, koronavirus

Goditja kineze CoronaVac, një mjet kyç në luftën e Brazilit kundër COVID-19, është më pak efektive kundër variantit Gamma i parë i zbuluar në vendin e shkatërruar nga virusi i Amerikës së Jugut, tha një studim të Premten.

Studiuesit zbuluan se antitrupat e gjeneruar nga vaksina funksionojnë më pak kundër variantit sesa një shtam i mëparshëm i koronavirusit, ndërsa Gamma gjithashtu mund të jetë në gjendje të ri-infektojë njerëzit që kishin pasur më parë virusin.

Kapaciteti Gamma për të shmangur këto përgjigje të sistemit imunitar edhe në njerëz të imunizuar sugjerojnë se "virusi mund të qarkullojë potencialisht tek individët e vaksinuar - madje edhe në zona me norma të larta të vaksinimit", thanë autorët e studimit në një njoftim për shtyp.

Në studimin e vogël, studiuesit në Universitetin e Campinas në Brazil ekspozuan Gamma dhe një farë të mëparshme të virusit ndaj antitrupave në plazmën e gjakut nga 53 njerëz të vaksinuar dhe 21 persona që ishin infektuar më parë me virusin.

Në grupin e vaksinuar, 18 persona kishin marrë vetëm një dozë CoronaVac - një nga vaksinat kryesore në përgjigjen e koronavirusit të Brazilit - ndërsa 20 kishin marrë kohët e fundit një goditje të dytë dhe 15 të tjerë ishin vaksinuar si pjesë e provës klinike Sinovac në gusht 2020 .

Ata zbuluan se Gamma ishte në gjendje të shpëtonte nga antitrupat e pothuajse të gjithë pjesëmarrësve që kishin marrë vetëm një dozë, si dhe atyre të vaksinuar në vitin 2020.

Antitrupat nga ata që janë vaksinuar kohët e fundit ishin efektivë, por më pak sesa kundër llojit të mëparshëm të virusit.

Studimi, i publikuar në Mikrobi Lancet, gjithashtu zbuloi se antitrupat e prodhuar nga infeksionet e mëparshme duhej të ishin nëntë herë më të larta për të parandaluar infeksionin nga Gamma sesa për të parandaluar sëmundjen nga lloji i mëparshëm.

Autorët thanë se këto rezultate nënkuptojnë se njerëzit që tashmë i kanë mbijetuar një rasti të COVID-19 mund të ri-infektohen.

Por ata thanë që nga provat klinike sugjerojnë se vaksina është efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, mund të jetë që përgjigja imune është më komplekse.

Çdo dozë vlen

CoronaVac u miratua nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për përdorim emergjent në qershor.

Në atë kohë OBSH tha se kishte një efikasitet prej 51 përqind kundër sëmundjes simptomatike dhe 100 përqind kundër shtrimit në spital.

Por rezultatet nga provat e fazës 3 të CoronaVac në Turqi - që nuk morën parasysh variante - botuar të Premten në Lancet gjetën dy doza të vaksinës kishin një efikasitet prej 83.5 përqind në mbrojtjen nga infeksionet simptomatike.

Ai gjithashtu zbuloi se vaksina ishte 100 për qind efektive kundër shtrimit në spital.

Studimi përfshiu 6,559 pjesëmarrës që morën vaksinën dhe 3,470 të cilëve iu dha një placebo.

Të gjithë ishin të rritur të moshës midis 18 dhe 59 dhe u dhanë doza me 14 ditë diferencë.

Autorët thanë se kufizimet e provës përfshijnë që pjesëmarrësit ishin nën 60 vjeç dhe me rrezik të ulët, duke bërë thirrje për kërkime të mëtejshme për të testuar efikasitetin midis të rriturve të moshuar dhe nën 18 vjeç, si dhe kundër varianteve të reja.

"Bota ka nevojë për çdo dozë të mundshme të çdo vaksine të sigurt dhe efektive kundër SARS-CoV-2", thanë ata.

Të dy punimet do të paraqiten në Kongresin Evropian të këtij viti të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive.