Ilaçet e zakonshme të përdorura për të ulur shkallët e kolesterolit mund të ulin shtrirjen e COVID-19

Pacienti COVID-19

Në një hulumtim të ri nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, shkencëtarët në të vërtetë kanë verifikuar që individët që marrin ilaçe statine kishin një kërcënim të zvogëluar 41 për qind të vdekjes në spital nga COVID-19. Kërkimet për u lëshuan më 15 korrik 2021 në PLoS ONE dhe gjithashtu zgjerohet mbi studimin e mëparshëm kërkimor të kryer në UC San Diego Health në 2020.

Statinat shpesh përdoren për të ulur shkallët e kolesterolit në gjak duke penguar enzimat e mëlçisë të ngarkuara me krijimin e kolesterolit. Ato rekomandohen gjerësisht: Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve përafrojnë se 93 përqind e individëve që përdorin një substancë që ul kolesterolin abuzojnë me një statinë.

"Kur u ballafaqua me këtë virus në fillim të pandemisë, kishte shumë spekulime rreth disa ilaçeve që ndikojnë në receptorin e trupit ACE2, duke përfshirë statinet, dhe nëse ato mund të ndikojnë në rrezikun e COVID-19", tha Lori Daniels, MD, plumb shkrimtar hulumtues, mësues dhe gjithashtu mbikëqyrës i Njësisë së Kujdesit Intensiv Kardiovaskular në Shëndetësinë e UC San Diego.

"Në atë kohë, ne menduam se statinet mund të pengojnë infeksionin SARS-CoV-2 përmes efekteve të tyre të njohura anti-inflamatore dhe aftësive të lidhjes, të cilat potencialisht mund të ndalojnë përparimin e virusit."

Duke përdorur informacionin nga Regjistri i Sëmundjeve Kardiovaskulare të Shoqatës Amerikane të Zemrës COVID-19, grupi i studimit kërkimor në UC San Diego përdori kërkimet e tyre fillestare për një mik shumë më të madh: më shumë se 10,000 individë të spitaluar COVID-19 në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Në mënyrë të veçantë, shkencëtarët vlerësuan dokumente anonime klinike të 10,541 individëve të rrëfyer për COVID-19 për një kohëzgjatje nëntë mujore, nga janari deri në shtator 2020, në 104 qendra të ndryshme shëndetësore.

"Nga këto të dhëna, kemi kryer analiza më të avancuara ndërsa u përpoqëm të kontrollonim për kushtet bashkëkohore mjekësore, statusin socio-ekonomik dhe faktorët spitalorë", deklaroi Daniel "Duke vepruar kështu, ne konfirmuam gjetjet tona paraprake që statinat shoqërohen me një rrezik të zvogëluar të vdekjes nga COVID -19 midis pacientëve të shtruar në spital për COVID-19. ”

Daniels deklaroi se tregon se shumica e avantazheve janë midis individëve me faktorë të mëdhenj klinikë që marrin statina, të tilla si një sfond i sëmundjes së zemrës ose hipertensionit. Sipas grupit të studimit të hulumtimit, përdorimi i statinave ose një ilaçi anti-hipertension ishte i lidhur me një kërcënim të zvogëluar prej 32 për qind të fatalitetit midis pacientëve të sëmurë COVID-19 me një sfond të sëmundjes së zemrës ose presionit të lartë të gjakut.

Në hulumtim, strategjitë analitike të përputhjes u përdorën për të krahasuar rezultatet për individët që përdorën statina ose një ilaç anti-hipertension me individë të krahasueshëm që nuk e bënë.

"Ne krahasuam secilin pacient me një ose më shumë pacientë të ngjashëm, duke përdorur vendin e spitalit, muajin e pranimit, moshën, racën, etninë, gjininë dhe një listë të kushteve para-ekzistuese, në mënyrë që t'i bëjmë të dy grupet sa më të krahasueshme të jetë e mundur", tha Karen Messer, Ph D., bashkëautore e hulumtimit dhe gjithashtu mësuese e biostatistikës në Shkollën e Mjekësisë të UC San Diego.

Receptori ACE2 - objektivi rregullues i statinave - ndihmon në kontrollin e presionit të lartë të gjakut. Në vitin 2020, u zbulua se infeksioni SARS-CoV-2 kryesisht përdor të njëjtin receptor për të hyrë në qelizat e mushkërive.

Sipas shkencëtarëve, statinat dhe gjithashtu ilaçet kundër hipertensionit ruajnë kushtet e fshehura për të cilat ato rekomandohen, duke i bërë individët me më shumë gjasa të rikuperohen nga COVID-19.

“Si me çdo studim vëzhgimi, nuk mund të themi me siguri se shoqatat që përshkruajmë midis përdorimit të statinave dhe ashpërsisë së zvogëluar të infeksionit COVID-19 janë patjetër për shkak të vetë statinave; megjithatë, tani mund të themi me prova shumë të forta se ato mund të luajnë një rol në uljen thelbësore të rrezikut të vdekjes së një pacienti nga COVID-19 ", deklaroi Daniel" Shpresojmë që gjetjet tona të hulumtimit të jenë një nxitje që pacientët të vazhdojnë me mjekimin e tyre. "

Hulumtimi paraprak përbëhej nga 170 dokumente anonimike klinike nga individë që merrnin trajtim në UCSan Diego Health Hulumtuesit gjetën që përdorimi i statinës para pranimit të institucionit të kujdesit shëndetësor për COVID-19 çoi në një ulje më të madhe se 50 përqind të kërcënimit të krijimit të një infeksioni serioz.

Regjistri i Sëmundjeve Kardiovaskulare të Shoqatës Amerikane të Zemrës ka de-identifikuar informacionin e Wellness për individët e trajtuar për COVID-19 në më shumë se 19 duke përfshirë qendrat shëndetësore në të gjithë vendin. Që nga korriku 140, informacioni nga më shumë se 2021 dokumente personash ishte shtuar në të vërtetë në sistem.