Kombinimi i dietës me bazë bimore dhe një mikrobiome e shëndetshme mund të mbrojë nga skleroza e shumëfishtë

perime

Një studim i ri i Universitetit të Iowa-s rekomandon që shkalla metabolike e përbërjeve ushqyese me bazë bimore nga disa mikroorganizma të traktit tretës, të cilat nuk i kanë te njerëzit me sklerozë të shumëfishtë (MS), mund të ofrojë siguri kundër sëmundjes.

Hulumtimi i udhëhequr nga Ashutosh Mangalam, Ph D., mësues i asociuar i patologjisë në UI, zbulon se një dietë e bollshme në izoflavon, një substancë fitoestrogjene ose me bazë bimore që duket si estrogjen, siguron kundër shenjave të ngjashme me sklerozën në një dizajn miu kompjuterik të sëmundja. E rëndësishmja, dieta me izoflavon ishte thjesht siguri kur minjtë e kompjuterit kishin mikroorganizma të traktit tretës me aftësinë e dëmtimit të izoflavoneve. Kërkimet për u lëshuan më 9 korrik në Përparimet Shkenca.

"Interesante, studimet e mëparshme njerëzore kanë demonstruar se pacientëve me sklerozë të shumëfishtë u mungojnë këto baktere në krahasim me individët pa MS", pohon Mangalam. "Studimi ynë i ri siguron prova se kombinimi i izoflavoneve dietike dhe këtyre baktereve të metabolizmit të izoflavonit mund të shërbejnë si një trajtim i mundshëm për MS."

Izoflavonet janë të vendosura në fasule soje, kikirikë, qiqra dhe perime të ndryshme. Studimi gjithashtu zbuloi se minjtë kompjuterikë që ushqeheshin me dietë izoflavone kanë një mikrobiom që i ngjan mikrobiomës që ndodhet në individë të shëndetshëm dhe përbëhet nga mikroorganizmat që mund të metabolizojnë izoflavonet. Anasjelltas, një dietë që nuk ka izoflavone reklamon një mikrobiomë në minjtë kompjuterikë që i ngjan asaj të vërejtur tek njerëzit me MS dhe nuk ka mikroorganizma të dobishëm që mund të metabolizojnë izoflavonin.

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje autoimune e mendjes dhe shpinës kur sistemi imunitar i trupit sulmon shtresën e sigurisë që kufizohet me fijet nervore. Shenjat e kësaj sëmundjeje konsistojnë në pikë të dobët të masës muskulore, shqetësime të ekuilibrit dhe çështje me shikim dhe arsyetim. Ndërsa ka terapi që ulin sëmundjen, aktualisht nuk ka trajtim për MS.

Megjithëse shkaku i saktë themelor i MS është i paidentifikuar, një komunikim i ndërlikuar midis aspekteve trashëgimore dhe ekologjike besohet se fillon sëmundjen. Kohët e fundit, mikrobioma e traktit digjestiv - triliona mikroorganizma të traktit tretës në kohë reale brenda traktit të zorrëve të njeriut - në të vërtetë është bërë një ndryshore ekologjike e ardhshme që shton në MS. Në punën e mëparshme, Mangalam dhe bashkëpunëtorët treguan se ekzistojnë dallime të konsiderueshme midis mikroorganizmave të traktit tretës të njerëzve me MS dhe individëve pa MS. Në mënyrë të veçantë, njerëzit me MS nuk kishin mikroorganizma që kanë aftësinë për të metabolizuar izoflavonet. Megjithëse funksioni i mikrobiomës së traktit tretës në kushte njerëzore siç është MS po vlerësohet, pajisja me të cilën këto mikroorganizma të traktit tretës mund të ndikojnë në sëmundje kuptohet keq.

Në studimin e tanishëm, grupi i Mangalam, i përbërë nga shkrimtarja e parë Samantha Jensen, një studente e kolegjit në imunologji, zbuloi se mikroorganizmat që nuk kanë në njerëzit me MS kanë aftësinë për të mposhtur ënjtjen në një model kompjuterik të miut të MS. Grupi kontrastoi ndikimet e një diete izoflavone dhe një diete pa izoflavon mbi sëmundjen në modelin e miut kompjuterik të MS. Ata zbuluan se dieta me izoflavon solli sigurinë e sëmundjes. Sidoqoftë, kur grupi vendosi minjtë e kompjuterit në dietën me izoflavon, megjithatë u hoq qafe nga mikroorganizmat e traktit tretës që metabolizon izoflavonin, dieta me izoflavone nuk ishte më në gjendje të mbronte nga shenjat e ngjashme me MS. Kur mikroorganizmat u rivendosën, ndikimi i sigurisë së dietës izoflavone u rikuperua. Për më tepër, grupi kishte aftësinë për të zbuluar se një metabolit i caktuar izoflavoni i quajtur equol, i cili gjenerohet nga mikroorganizmat e traktit tretës nga izoflavoni, është gjithashtu në gjendje të ofrojë siguri kundër sëmundjes.

"Ky studim sugjeron që një dietë me izoflavon mund të jetë mbrojtëse për aq kohë sa bakteret e zorrës që metabolizojnë izoflavonin janë të pranishme në zorrë", pohon Mangalam, që po ashtu është pjesëmarrëse e Institutit Iowa Neuroscience dhe Qendrës Gjithëpërfshirëse të Kancerit Holden.