Virusi i motit të ftohtë në verë ngatërron dokumentet, shqetëson prindërit

RSV, ose virusi syncital i frymëmarrjes, është një shkak i zakonshëm i simptomave të ngjashme me të ftohtin, por mund të jetë serioz për foshnjat dhe të moshuarit

Associated Press

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 8 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 8 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Shfaqja e fundit e një virusi që zakonisht i sëmur fëmijët në muajt më të ftohtë ka hutuar pediatrit amerikanë dhe ka vendosur shumë foshnje në spital me kollë të mundimshme dhe probleme me frymëmarrjen.

RSV, ose virusi syncial i frymëmarrjes, është një shkak i zakonshëm i simptomave të ngjashme me të ftohtin, por mund të jetë serioz për foshnjat dhe të moshuarit. Rastet ranë në mënyrë dramatike vitin e kaluar, me njerëzit që qëndronin në shtëpi dhe distancës shoqërore, por filluan të korrjes ndërsa lehtësimet e pandemisë.

"Unë kurrë nuk kam parë diçka të tillë më parë," tha Dr. Kate Dutkiewicz, drejtor mjekësor në Spitalin e Fëmijëve Beacon në South Bend, Indiana, pasi trajtoi dy foshnje të infektuara me RSV kohët e fundit. Të dy kishin nevojë për trajtim oksigjeni për të ndihmuar në frymëmarrje. "Unë kurrë nuk kam parë raste në korrik, ose afër korrikut."

Qendrat e SH.B.A.-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve lëshuan një këshillë shëndetësorë më 10 qershor në lidhje me një rritje të rasteve të RSV nëpër pjesë të Jugut. Rastet janë shfaqur edhe në shumë shtete të tjera.

LaRanda St. John u shqetësua kur djali i saj 6-javor, Beau, shfaqi një kollë të keqe disa javë më parë. Mamaja e Mattoon, Illinois ka një formim mjekësor dhe dyshon për RSV kur ajo hapi gjumin e tij dhe pa gjoksin e tij duke u ngritur me frymëmarrje të munduar.

"Zyra e mjekëve nuk mund të më fuste sepse ishin përmbytur me njerëz që thërrisnin" "për fëmijë me simptoma të ngjashme, tha St. John.

Shën Gjoni tha se ajo mendonte nëse mund të ishte COVID-19 sepse është sezoni i gabuar për RSV.

"Nuk mund të them se u lehtësova, sepse e di që RSV është po aq e keqe", tha ajo.

Fëmijët e infektuar me secilin virus zakonisht zhvillojnë vetëm sëmundje të lehtë, por për disa, këto infeksione mund të jenë serioze.

Midis fëmijëve nën 5 vjeç të SH.B.A.-së, RSV zakonisht çon në 2 milion vizita në zyrë çdo vit, 58,000 shtrime në spital dhe deri në 500 vdekje - më e lartë se numri i parashikuar i fëmijëve nga COVID-19.

Midis të rriturve të moshës 65 vjeç e lart, RSV mund të çojë në pneumoni dhe shkakton pothuajse 180,000 shtrime në spital dhe 14,000 vdekje në vit. Rastet tek fëmijët dhe të rriturit zakonisht ndodhin në vjeshtë deri në fillim të pranverës.

Rastet jashtë sezonit në Australi ishin një informatë se e njëjta gjë mund të ndodhte në Shtetet e Bashkuara, tha Dr. Larry Kociolek, një specialist i sëmundjeve infektive në Spitalin e Fëmijëve Lurie të Çikagos.

Në mënyrë tipike, foshnjat janë të ekspozuara ndaj RSV gjatë vitit të parë të jetës, shpesh kur vëllezërit e motrat më të mëdhenj infektohen në shkollë dhe sjellin virusin në shtëpi, tha Kociolek. Por, shtoi ai, "kishte shumë fëmijë dhe foshnje që nuk ishin të ekspozuar ndaj RSV në dimrin e vitit 2020 dhe dimrin e vitit 2021. Kjo thjesht lë një pjesë më të madhe të foshnjave të ndjeshëm".

Tek foshnjat, simptomat mund të përfshijnë shqetësim, ushqim të dobët, ethe dhe letargji. Fëmijët mund të kenë hundë të lëngshme, ulje të oreksit, kollitje dhe fishkëllima.

Por te foshnjat shumë të reja dhe ata të lindur para kohe, virusi mund të shkaktojë që rrugët e vogla të frymëmarrjes në mushkëri të fryhen dhe të mbushen me mukozë. Bebet që zhvillojnë këtë gjendje, të quajtur bronkiolit, mund të kërkojnë shtrim në spital dhe trajtim oksigjeni ose ventilator.

Nuk ka një trajtim të aprovuar për RSV, megjithëse një injeksion një herë në muaj i një ilaçi të bazuar në antitrupa është përshkruar ndonjëherë para dhe gjatë gjithë sezonit të RSV për të ndihmuar në parandalimin e problemeve të rënda të mushkërive RSV në foshnje të parakohshme dhe foshnje të tjera në rrezik për sëmundje serioze.

Reinfektimet janë të zakonshme por zakonisht shkaktojnë simptoma më të lehta sesa sëmundja fillestare.

Kociolek tha se rritja e fundit e pazakontë e rasteve mund të jetë pjesërisht për shkak të më shumë testimeve për shkak të frikës nga COVID-19. Në kohë të zakonshme, prindërit mund të heqin dorë nga simptomat e RSV si asgjë serioze, por tani mund të kenë frikë se sinjalizojnë virusin pandemik.

RSV përhapet përmes kontaktit me pikat ajrore nga një person i infektuar, por ka shumë më shumë mundësi që COVID-19 të mbetet në lëkurë dhe sipërfaqe të tjera, duke përfshirë lodrat, të cilat gjithashtu mund të jenë një burim transmetimi.

RSV është ndër arsyet pse qendrat e kujdesit ditor dhe parashkollorët shpesh kanë politika të rrepta në lidhje me mbajtjen e fëmijëve me kollë nga shkolla.

"Shumë prindër mendojnë," Oh mirë, është thjesht një ftohje, ata janë mirë të shkojnë në shkollë ", tha Diana Blackwell, drejtoreshë e programeve për fëmijë në Auburn University-Harris Early Learning Center në Birmingham, Alabama.

Pavarësisht masave të rrepta të pastrimit, disa fëmijë në qendrën e saj janë sëmurë me RSV javët e fundit, përfshirë djalin e saj 4-muajsh. Ai kishte magji të kollitjes së dhunshme dhe i ishte përshkruar ilaç shpesh i përdorur për të trajtuar probleme të frymëmarrjes në astmë, por nuk kishte nevojë të shtrohej në spital.

Ajo e quajti shpërthimin e verës në qendrën e saj "thjesht të çuditshme".

"As që më shkoi në mendje se do të përfundonte të ishte diçka si RSV," tha Blackwell.

Dr. Mary Caserta, një anëtar i komitetit të sëmundjeve infektive të Akademisë Amerikane të Pediatrisë dhe një profesor në Universitetin e Rochester, tha se prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm për aktivitetin e virusit me kohë të pazakontë dhe të kërkojnë kujdes mjekësor nëse foshnjat duken shumë të sëmura ose kanë probleme me frymëmarrjen. .

RSV është një arsye pse pediatrit shpesh paralajmërojnë prindërit e foshnjave të reja për të shmangur turmat në kollën e dimrit dhe sezonin e ftohtë.

"COVID i ka bërë njerëzit aq të uritur të jenë me njerëz të tjerë sa do të ishte e vështirë tani" të bësh të njëjtin rekomandim, tha Caserta.

Nëse aktiviteti i pazakontë i virusit të verës parashikon më pak se zakonisht RSV këtë dimër që vjen është e pasigurt, tha ajo.

"Unë kam hequr dorë në asnjë mënyrë duke u përpjekur të parashikoj të ardhmen," tha Caserta.