Ndryshimet klimatike prekin fëmijët edhe para lindjes

5a96b2e72998131b6efbd7603add2252 - February 3, 2023Shkruar nga Robby Berman më 27 qershor 2022- Faktet e kontrolluara nga Anna Guildford, PhDNjë grua shtatzënë që qëndron para një dritareje brenda një ndërtese.

  • Një hulumtim i kërkimeve kombinon studimin e mëparshëm në një vështrim të plotë të ndikimeve të ndryshimeve klimatike tek fëmijët.
  • Ndër mendimet përfundimtare të studimit kërkimor është se fëmijët në vendet me të ardhura të varfra deri në mesatare kanë më shumë gjasa të ndikohen nga ndryshimet klimatike.
  • Kuptimi i rreziqeve krejt të reja të pozicioneve të ndryshimit të klimës për fëmijët do të jetë sigurisht jetik për të ndihmuar në minimizimin e ndikimeve.

Ndikimet e ndryshimit të klimës po vijnë gjithnjë e më parë në theks të veçantë. Ato mbizotërojnë, të përbërë nga shkallë të shtuara të ndotjes së ajrit, kushte të rënda dhe gjithashtu të pasigurta të motit, si dhe ngrohtësi.

Ndryshimet klimatike influencojnë çdo person, megjithatë hulumtimet kanë zbuluar në fakt foshnjat dhe gjithashtu fëmijët të jenë më të ndjeshëm.

Një studim i ri kërkimor grumbullon studime në lidhje me shqetësimet e shëndetit të imponuara nga ndryshimet klimatike tek fëmijët e sotëm dhe gjithashtu tek brezat e ardhshëm. Shkrimtarët e studimit kërkimor, Profesor Frederica Perera dhe gjithashtu Dr Kari Nadeau, krijojnë:

“Mbrojtja e shëndetit të fëmijëve kërkon që profesionistët e shëndetit të kuptojnë dëmet e shumta për fëmijët nga ndryshimet klimatike dhe ndotja e ajrit dhe të përdorin strategjitë e disponueshme për të reduktuar këto dëme.”

Studimi hulumtues u publikua në The New England Journal of Medicine.

Ndikimet e nxehtësisë së fortë

Toka po bëhet gjithnjë e më e nxehtë nga djegia e vazhdueshme e burimeve të karburantit jo të rinovueshme dhe gjithashtu duke përdorur qymyrin dhe gjithashtu gazin. Së bashku, ata janë përgjegjës për të dy gazet e rëndësishme serë, CO2 dhe gjithashtu metanin. Në vitet aktuale, miliarda shumë CO2 dhe gjithashtu 120 milionë statistika shumë metan janë dërguar në të vërtetë çdo vit.

Sipas studimit hulumtues, ekspozimi i drejtpërdrejtë i ngrohtësisë para lindjes lidhet me një kërcënim më të madh të lindjeve të parakohshme, së bashku me peshën e reduktuar të lindjes, dhe gjithashtu lidhet me hiperterminë e foshnjës dhe gjithashtu fatalitetin.

Për fëmijët, ngrohtësia mund të reklamojë gjendjen e veshkave dhe gjithashtu stresin dhe ankthin e ngrohtë. Për të rinjtë e moshuar, shpjegon studimi kërkimor, "sëmundja e lidhur me nxehtësinë është një shkak kryesor dhe në rritje i vdekjeve dhe sëmundjeve në mesin e sportistëve studentë".

Ekziston gjithashtu një studim që lidh ngrohtësinë e fortë me problemet e mirëqenies psikologjike, së bashku me zhvillimin e problemeve dhe gjithashtu zbulimin e problemeve.

Dr Ruth McDermott-Levy, mësuese dhe gjithashtu bashkëdrejtore e Qendrës Mid-Atlantic për Shëndetin e Fëmijëve dhe gjithashtu Mjedisin në Universitetin Villanova në Pensilvani, nuk u shoqërua me studimin kërkimor. Ajo informoi "Detonic.shop":

“Fëmijët kalojnë më shumë kohë jashtë dhe janë të ekspozuar ndaj nxehtësisë që mund të çojë në dehidrim, lodhje nga nxehtësia, goditje nga nxehtësia dhe vdekje. Kjo është veçanërisht shqetësuese gjatë muajve të verës, kur fëmijët mund të jenë në kampe të mbikëqyrura nga këshilltarët e shkollave të mesme ose të rriturve të rinj.”

Gjendje ekstreme të motit

Rastet e intensifikimit të kushteve të motit si përmbytjet e mëdha dhe ciklonet po krijojnë edhe më shumë lëndime të fëmijërisë, mbytje, si dhe stres dhe ankth stresues.

“Për fëmijët nga komunitetet e varfra dhe të margjinalizuara, të gjitha sfidat që lidhen me ndryshimet klimatike do të ndërlikohen,”, pohoi Dr McDermott-Levy.

Studimi hulumtues shpjegon se mbi 50 milionë fëmijë në mbarë botën në fakt janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre për shkak të kushteve të rënda të motit, të përbërë nga më shumë se 90,000 variacione, shumica prej tyre fëmijë, në SHBA në vitin 2020.

Sipas studimit hulumtues, "7.4 milionë fëmijë në Shtetet e Bashkuara u ekspozuan ndaj tymit të zjarrit që dëmton mushkëritë çdo vit midis 2008 dhe 2012".

Në përmirësim, "Me thatësira dhe përmbytje, ne mund të presim [një] reduktim të prodhimit të ushqimit dhe blegtorisë dhe probleme me cilësinë e ujit," pohoi Dr McDermott-Levy.

“Marrja e ushqimit dhe e hidratimit të fëmijëve mund të rrezikohet dhe kjo mund të ndikojë në rritjen e trupit dhe zhvillimin e trurit. Fëmijët pinë më shumë në lidhje me peshën e tyre trupore, kështu që uji i kontaminuar është një rrezik më i madh për fëmijët e vegjël.”
- Dr. Ruth McDermott-Levy

Për prodhimin e ushqimit, vuri në dukje Dr. McDermott-Levy, "studimet kanë treguar se në prani të CO2 të lartë, disa drithëra dhe bishtajore kanë më pak proteina dhe më shumë karbohidrate, kështu që kjo mund të ndërhyjë në nevojat ushqyese të zhvillimit të fëmijërisë."

Ndotja e ajrit, astma bronkiale, dhe gjithashtu shtesë

"Ne mund të presim," pohoi Dr McDermott-Levy, "më shumë raste dhe episode të përkeqësimeve të astmës nga cilësia e dobët e ajrit. Mushkëritë e fëmijëve vazhdojnë të zhvillohen në dekadën e dytë të jetës. Ata marrin frymë më shpejt se të rriturit (duke marrë më shumë ajër të ndotur) dhe kalojnë më shumë kohë jashtë.”

“Në mbarë botën, rreth 2 milionë lindje të parakohshme në vitin 2019 i janë atribuar ekspozimit ndaj PM 2.5 të ambientit.”
– Dr Ruth McDermott-Levy

Probleme të tjera të shëndetit të lidhura me shkallët e rritura të ndotjes së ajrit konsistojnë në vdekjen e djepit, rezultate negative të lindjes, astma bronkiale dhe gjithashtu infeksione të frymëmarrjes.

Shkencëtarët theksojnë gjithashtu modifikime arkitekturore dhe gjithashtu të dobishme në mendjet e fëmijëve të zbuluara në shkallë të lartë të ndotjes së ajrit para lindjes ose në vitet e hershme të fëmijërisë, përveç "reduktimit të njohjes, problemeve të vëmendjes, çrregullimit të mungesës së vëmendjes-hiperaktivitetit dhe tipareve autike. .”

Jeta në një glob të ndryshimeve klimatike

Ndryshimet klimatike po nxitin gjithashtu përhapjen e kushteve të transmetueshme, me transferimin e kafshëve shtëpiake në zona krejt të reja për shkak të periudhave të transformimit dhe gjithashtu humbjes së mjedisit. Ky është përgjithësisht një shqetësim në zonat ekzotike.

“E ardhmja do të jetë sfiduese për këdo që lidhet me ndryshimet klimatike dhe shëndetin, por kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët, trupat e të cilëve janë ende në zhvillim,” pohoi Dr McDermott-Levy.

Dr Patrick L. Kinney, mësues i mirëqenies ekologjike në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Bostonit në Masaçusets, i cili gjithashtu nuk u shoqërua me studimin kërkimor, rekomandoi që individët dhe gjithashtu qytetet me siguri do të duhet të rregullojnë jetën e tyre dhe gjithashtu objektet që të përputhen me një glob. me një klimë në ndryshim.

“Bota e fëmijëve dhe nipërve tanë do të jetë e ndryshme nga ajo me të cilën jemi rritur: stuhi dhe përmbytje më të nxehta, më të forta, etj. Ata do të duhet të përshtatin jetën dhe infrastrukturën e tyre me këtë realitet të ri. Ndikimet do të ndryshojnë në varësi të rrethanave ekonomike, brenda dhe midis vendeve.”
– Dr Patrick L.Kinney

As Dr McDermott-Levy dhe as profesori Kinney nuk mendojnë vërtet se pengesat paraprakisht nënkuptojnë se nënat dhe baballarët e mundshëm duhet të marrin një vendim për të mos pasur fëmijë.

Dr McDermott-Levy pohoi se megjithëse i njihte problemet e shumë individëve kur përgatitej për fëmijët, ajo pretendoi se "nuk besonte se gjithçka kishte humbur".

"Unë do t'i inkurajoja ata të përfshihen në veprimet lokale të klimës dhe të flasin me politikëbërësit e tyre në lidhje me ndryshimet klimatike dhe politikat e zbutjes për të reduktuar emetimet tona serrë dhe planet efektive të përshtatjes klimatike," pohoi ajo.

Profesor Kinney përfshinte:

“Ne kemi nevojë për një brez të ri të rinjsh të zhytur në mendime dhe të motivuar për të ndihmuar në drejtimin e botës sonë në një marrëdhënie të qëndrueshme me natyrën.”

Të dy specialistët shqetësonin kërkesën që kolegjet klinike t'u tregojnë mjekëve të ardhshëm të vërtetat e ndryshimit të klimës dhe gjithashtu të jenë të adaptueshëm në minimizimin e ndikimeve të tij të ndryshueshme te individët.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.