Kolera është ende një rrezik në Nigeri: këtu mund të bëjë qeveria

Kolerë

Mijëra raste të kolerës janë raportuar në Nigeri midis janarit dhe qershorit 2021. Shtetet veriore të Bauchi, Gombe, Kano, Plateau dhe Zamfara janë midis të prekurve.

Kolera është një sëmundje akute e diarresë e shkaktuar nga bakteret Vibrio kolera. Kalohet nga feçet përmes ushqimit të ndotur, pijeve dhe mjediseve jo higjenike dhe shkakton dehidrim të rëndë. Njerëzit e infektuar mund të vdesin nëse sëmundja e tyre nuk menaxhohet shpejt me rehidratim oral.

Në të kaluarën, infeksionet e kolerës ishin të zakonshme në shumë vende të globit. Tani ata janë kryesisht të kufizuar në rajonet në zhvillim, sepse sëmundja shoqërohet me ushqim të dobët, cilësi të dobët të ujit dhe kanalizime të dobëta.

Përqindja e njerëzve që vdesin nga kolera e raportuar mbetet më e lartë në Afrikë se gjetkë. Në Nigeri, shpërthime të mëdha u regjistruan në 1991, 2010, 2014 dhe 2018. Në 2018, kishte 43,996 raste kolera dhe 836 vdekje: një shkallë e vdekshmërisë së rasteve prej 1.90%.

Drejtuesit e kolerës

Ndjeshmëria ndaj kolerës shoqërohet me faktorë demografikë dhe socio-ekonomikë, përfshirë moshën dhe statusin ushqyes. Kequshqyerja drejton transmetimin dhe ashpërsinë. Mungesa e vitaminës B12 dhe gastriti janë faktorë rreziku për infeksion.

Bakteret që shkaktojnë kolera dëbohen përmes feces për gati dy javë pas infektimit. Ato mund të derdhen në mjedis për të infektuar njerëz të tjerë.

Mungesa e aksesit në ujë të pijshëm të sigurt dhe higjiena e dobët personale dhe mjedisore janë faktorët themelorë që nxisin përhapjen e kolerës. Infeksioni gjithashtu ndodh kur njerëzit hanë ose pinë diçka që është tashmë e ndotur nga bakteret. Dëshmitë nga shpërthimi 1995-1996 në shtetin Kano zbuluan se higjiena e dobët e duarve para ngrënies dhe uji i shitur luanin një rol.

Mbingarkesa e popullsisë është gjithashtu një faktor në përhapjen e kolerës. Kjo mund të ndodhë përmes migrimit në qendra tregtare të tilla si Kano. Mund të ndodhë gjithashtu kur fatkeqësitë humanitare detyrojnë njerëzit e zhvendosur të jetojnë në kampe. Atje, ata shpesh kanë furnizim joadekuat të ujit dhe mund të mos jenë në gjendje të vëzhgojnë praktikat e mira sanitare. Mbi 2.9 milion njerëz aktualisht jetojnë si persona të zhvendosur brenda në Nigerinë veri-lindore. Të paktën, 10,000 raste kolere dhe 175 vdekje të lidhura u raportuan në shtetet Yobe, Adamawa dhe Borno kryesisht në kampe të mbushur me njerëz në 2018.

Të jetosh në lagjet e varfëra urbane dhe periferike nxit edhe koleren. Kjo për shkak se pajisjet e rregullta të furnizimit me ujë dhe tualetit nuk janë në dispozicion si duhet. Vetëm 26.5% e popullsisë së Nigerisë përdorin burime të përmirësuara të ujit të pijshëm dhe pajisje higjienike, dhe 23.5% defekojnë në ambient të hapur.

Kontrolli i kolerës në Nigeri

Qeveria nigeriane ka bërë disa përpjekje për të kontrolluar sëmundjen. Isshtë duke zbatuar programe për të përmirësuar furnizimin me ujë, kanalizimet themelore dhe praktikat e mira të higjienës, por këto zakonisht zbatohen pas shpërthimeve. E udhëhequr nga Ministria Federale e Burimeve Ujore, qeveria ka siguruar 510,663 litra ujë çdo ditë në 39 lokacione në shtetin Adamawa, që përbënin 50% të rasteve të kolerës në 2019.

Gjithashtu ka siguruar puseta lëvizëse me energji diellore. Organizata Ndërkombëtare për Migracionin mban 58 puseta me energji diellore në shtetin Borno dhe shpoi 11 të reja në 2019. Ajo rehabilitoi gjithashtu 10 dhe i lidhi ato me energjinë diellore.

Në përgjigje të një shpërthimi në kampet e personave të zhvendosur në shtetin Borno në 2017, Agjencia Kombëtare e Shëndetit Primar të Zhvillimit dhe partnerë të tjerë kryen fushata vaksinimi oral për kolera.

Vaksina orale e kolerës nuk është pjesë e vaksinimit rutinë në Nigeri. Nuk është 100% efektiv kundër kolerës dhe nuk mbron nga sëmundjet e tjera të transmetuara nga ushqimi ose nga uji. Nuk është një zgjidhje për një kohë të gjatë për kolerën dhe vetëm ura lidh hendekun midis reagimit emergjent dhe kontrollit për një kohë të gjatë të kolerës. Në vitin 2017, fushatat reaktive të vaksinave orale të kolerës u zbatuan në Borno për të ndaluar një shpërthim. Investimet në infrastrukturën e ujit, kanalizimeve dhe higjienës janë gjithmonë të nevojshme.

Fushatat e edukimit shëndetësor kryhen nga ekipet e hetimit të shpërthimit nga Nigeria Center for Disease Control pas konfirmimit të shpërthimeve të kolerës. UNICEF ka promovuar klorizimin e ujit midis komuniteteve në pikat e nxehta të kolerës. Kjo ka përfituar rreth 4.5 milion njerëz në shtetet Borno, Adamawa dhe Yobe, përfshirë 680,000 njerëz të zhvendosur në qendrat urbane.

Çfarë duhet të bëhet ende

Mbetet shumë për të bërë pasi kolera nuk është pushtuar plotësisht.

Kolera është përshkruar si një "sëmundje e varfërisë" sepse faktorët e rrezikut social luajnë role të rëndësishme në transmetimin e saj.

Në përputhje me praktikat më të mira të kontrollit multisektorial, ne rekomandojmë sa vijon:

Qeveritë kombëtare në vendet e prekura nga kolera duhet të marrin drejtimin me mbështetjen e Task Forcës Globale për partnerët e Kontrollit të Kolerës. Ndërhyrjet shumë-sektoriale për të kontrolluar në mënyrë efektive koleren bazohen në një paketë masash që duhet të jenë të koordinuara mirë. Ato përfshijnë krijimin e aksesit në ujë të pijshëm të sigurt dhe kanalizimeve; përmirësimi i mbikëqyrjes, raportimit dhe gatishmërisë; dhe angazhimin e komunitetit për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të promovuar praktika të mira higjienike.

Edukimi i rregullt shëndetësor gjatë dhe pas shpërthimeve është i nevojshëm. Angazhimi i komunitetit do të ndihmonte për të identifikuar njerëzit që do të ishin përgjegjës për raportimin në kohë të rasteve të dyshuara të kolerës. Ekipet që menaxhojnë shpërthimet në nivelet e qeverisjes lokale, shtetërore dhe federale duhet të jenë të koordinuara mirë dhe të përgjigjen me shpejtësi kur njoftohen për një shpërthim kolere.

Këto hapa janë parë të funksionojnë në Sudanin e Jugut dhe Tanzaninë, por kërkojnë vullnet politik për të bërë që sektorë të ndryshëm të bashkëpunojnë.