Ekspozimi ndaj plumbit në fëmijëri mund të ndikojë negativisht në personalitetin e të rriturve

personalitet

Ekspozimi i plumbit në fëmijëri mund të çojë në personalitete shumë më pak të rritura plotësisht dhe gjithashtu shumë më pak të shëndetshëm dhe të ekuilibruar në vitet e tyre të të rriturve, sipas një studimi të ri të udhëhequr nga shkencëtarët e psikologjisë në Universitetin e Teksasit në Austin

Hulumtimi, lëshuar në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave, shijuan më shumë se 1.5 milion individë në 269 zona të SHBA dhe gjithashtu 37 vende evropiane. Studiuesit zbuluan se ata që ishin pjekur në vende me shkallë më të madhe të plumbit klimatik kishin personalitete shumë më pak fleksibël në vitet e tyre të rritura - shkallë të reduktuara të ndërgjegjes dhe gjithashtu të pëlqyeshmërisë dhe gjithashtu shkallë më të mëdha të neurotizmit.

"Lidhjet midis ekspozimit ndaj plumbit dhe tipareve të personalitetit janë mjaft ndikuese, sepse ne i marrim personalitetet tona me vete kudo," pohoi Ted Schwaba, një tjetër doktoraturë në Departamentin e Psikologjisë në UTAustin "Edhe një efekt i vogël negativ i plumbit në tiparet e personalitetit, kur ju bashkojeni atë në miliona njerëz dhe të gjitha vendimet dhe sjelljet e përditshme që ndikon personaliteti ynë, mund të kenë efekte vërtet masive në mirëqenien, produktivitetin dhe jetëgjatësinë ".

Në hulumtim, shkencëtarët lidhën informacionin historik të plumbit klimatik nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit me reagimet e studimit të individualitetit në internet nga individë që u pjekën në zonat e shijuara. Rezultatet zbuluan se të rriturit që ishin ngritur në zonat e SHBA me shkallë më të madhe të plumbit klimatik ishin shumë më pak të pranueshëm dhe gjithashtu të zellshëm dhe gjithashtu, midis të rriturve në të 20-at dhe gjithashtu të 30-at, shumë më të paqëndrueshëm sesa ata që kishin shumë më pak ekspozim plumbi gjatë gjithë fëmijërisë.

"Këto tre tipare - ndërgjegjshmëria, pëlqyeshmëria dhe neurotizmi i ulët - përbëjnë një pjesë të madhe të asaj që ne do ta konsideronim një personalitet të pjekur, të shëndetshëm psikologjikisht dhe janë parashikues të fortë të suksesit ose dështimit tonë në marrëdhënie dhe në punë", pohoi Schwaba. "Normalisht, gjatë gjithë jetës, njerëzit bëhen më të ndërgjegjshëm dhe të pëlqyeshëm, dhe më pak neurotikë."

Për më shumë ekzaminim nëse ekspozimi ndaj plumbit shkakton këto dallime, shkencëtarët kontrolluan ndikimet e Aktit të Ajrit të Pastër 1970, duke zbuluar se individët e lindur pasi gradat klimatike të plumbit filluan të ulen në zonat e tyre kishin personalitete të moshuar, të shëndetshëm mendërisht dhe të ekuilibruar në vitet e tyre të rritjes sesa ata që lindën para zonave të tyre përfunduan me artikuj të bazuar në plumb.

Për të qenë të sigurt që këto kërkime nuk tregonin vetëm ndikime të bashkëpunëtorëve - tipare që lindin nga përvojat e përbashkëta historike ose shoqërore - shkencëtarët riprodhuan kërkimet e tyre në Evropë, ku plumbi mbaronte prapa në SH.B.A. atje, ata zbuluan se individët që pjekeshin në vende me madje plumbi më klimatik ishte gjithashtu shumë më pak i pranueshëm dhe gjithashtu shumë më i paqëndrueshëm në vitet e tyre të të rriturve, megjithëse kërkimet për ndërgjegjshmëri nuk u riprodhuan.

"Për një kohë të gjatë, ne e kemi ditur që ekspozimi ndaj plumbit është i dëmshëm, por çdo valë e re e hulumtimit duket se identifikon mënyra të reja në të cilat ekspozimi ndaj plumbit dëmton shoqërinë", pohoi Schwaba. “Megjithëse ka shumë më pak plumb në atmosferë sot, plumbi mbetet në tuba, në tokën e sipërme dhe në ujërat nëntokësore. Dhe këto burime të ekspozimit në plumb kanë tendencë të dëmtojnë në mënyrë disproporcionale njerëzit me ngjyrë - Fëmijët e zezë kanë dy herë më shumë gjasa të kenë nivele të larta plumbi në gjak sesa fëmijët e bardhë. Nga pikëpamja ekonomike, nga pikëpamja e drejtësisë sociale, ose me të vërtetë në çfarëdo mënyre që e shikoni, është tepër e rëndësishme të kufizoni ekspozimin ndaj plumbit sa më shumë që të jetë e mundur. "