Ndryshimet në mikrobiomën e zorrës në studimin gjatësor të foshnjave paraprijnë shfaqjen e sëmundjes celiake

mikrobiome zorrësh

Duke zbatuar një qasje afatgjatë, perspektive për zhvillimin e sëmundjes celiake, një grup bashkëpunues studiuesish ka identifikuar ndryshime thelbësore mikrobike në zorrët e foshnjave në rrezik para fillimit të sëmundjes. Duke përdorur teknika të avancuara të sekuencave gjenomike, studiuesit e Spitalit MassGeneral për Fëmijë (MGHfC), së bashku me kolegë nga institucionet në Itali dhe Universitetin e Maryland, College Park, zbuluan ndryshime të veçanta paraklinike në disa lloje, rrugët dhe metabolitët në fëmijët që zhvilluan sëmundjen celiatike krahasuar me fëmijë në rrezik që nuk kanë zhvilluar sëmundje celiake.

Si pjesë e Studimit të MGHfC të Sëmundjeve Celiake, Genomike, Mikrobiome dhe Metabolomike (CDGEMM), studiuesit identifikuan ndryshimet në mikrobiomat e zorrëve (koleksioni i mikroorganizmave) dhe metabolomet (përbërësit molekularë të qelizave dhe indeve) të foshnjave që ndodhën muaj para fillimit të sëmundjes celiake. Ndryshimet përfshijnë një "bollëk të shtuar të specieve pro-inflamatore dhe bollëk të zvogëluar të specieve mbrojtëse dhe anti-inflamatore në pika të ndryshme kohore që i paraprijnë shfaqjes së sëmundjes", sipas artikullit të grupit të botuar në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

"Në këtë studim të provës së konceptit, ne krahasuam mikrobiomën e zorrëve të 10 foshnjave që vazhduan të zhvillojnë sëmundjen celiake me mikrobot e zorrës së 10 foshnjave që nuk zhvilluan gjendjen autoimune", thotë Maureen Leonard, MD, autori kryesor dhe drejtori klinik i Qendrës për Kërkime dhe Trajtim të Celiacit në MGHfC. “Kemi gjetur ndryshime të rëndësishme në mikrobet e zorrëve, rrugët dhe metabolitët që në 18 muaj para fillimit të sëmundjes. Kjo ishte shumë më herët nga sa prisnim, ”shton Leonard.

Në CDGEMM, studiuesit në Itali, Spanjë dhe SH.B.A. po studiojnë 500 foshnje gjenetikisht të rrezikuara nga lindja deri në moshën dhjetë vjeç, duke i lejuar ata të gjurmojnë ndryshimet në mikrobiotën e zorrës përpara se të zhvillohet sëmundja celiake. Studiuesit e CDGEMM kanë mbledhur mostra të gjera të gjakut dhe fekaleve dhe të dhëna voluminoze mjedisore për secilin pjesëmarrës që nga viti 2014. Në këtë studim, studiuesit përdorën analiza metagenomike që u mundësoi atyre të lidhnin përbërjen mikrobike me funksionin, duke nënvizuar ndryshimet në rrugët që shoqërohen ose me rritje të proceseve inflamatore ose pezmatim "Ky studim demonstron fuqinë e sekuencave të gjeneratës së ardhshme të shoqëruar me bioinformatikë për të zbuluar këto ndryshime të rëndësishme", thotë bashkëautorja Rita Colwell, Ph.D., nga Instituti i Studimeve të Avancuara Kompjuterike, Universiteti i Maryland, College Park.

"Ne kishim nevojë për një studim gjatësor, kohortor të këtyre foshnjave në rrezik për të zhvendosur kërkimin e mikrobiomës nga vëzhgimet shoqëruese në studime më shkaktare", thotë autori i vjetër Alessio Fasano, MD, drejtor i Qendrës për Kërkime dhe Trajtim të Celiacit në MGHfC. "Kjo qasje do të na ndihmojë të zhvillojmë strategji të reja për diagnostikimin dhe trajtimin e një sërë kushtesh në të cilat mikrobioma mund të luajë një rol patogjenik", shton Fasano.

Ai sugjeron që këto gjetje, nëse konfirmohen nga grupe të mëdha të të dhënave, mund të përfaqësojnë synime specifike terapeutike për përgjimin e sëmundjes dhe parandalimin e mundshëm të fillimit të sëmundjes celiake përmes manipulimit të mikrobiomës gjatë fazës paraklinike. "Me këto zbulime, ne parashikojmë që të jemi në gjendje të dallojmë se kush do të mbetet i shëndetshëm dhe kush do të zhvillojë sëmundjen celiake muaj para fillimit të sëmundjes," shton Fasano.