Struktura qelizore e lidhur më parë me sëmundjen në të vërtetë përmirëson funksionin e trurit

Struktura qelizore e lidhur më parë me sëmundjen në të vërtetë përmirëson funksionin e trurit

Studiuesit në Universitetin McGill në fakt kanë zbuluar se një strukturë e qelizave të trurit që më parë besohej të ishte patologjike, në fakt përmirëson aftësinë e qelizave për të dërguar informacione, si dhe bashkëpunëtorë me njohuri shumë më të mira për punë të veçanta.

Në një hulumtim të lëshuar në Nature Communications, grupi kontrolloi ënjtjet që ndodhin në aksonet e qelizave Purkinje në tru. Në rezultatet që kundërshtojnë supozimet e njohura, ata zbuluan se aksonet me ënjtje bënin një detyrë shumë më të mirë për kryerjen e sinjaleve elektrike sesa ato pa.

"Këto janë rezultatet ku ju vërtet gërvishtni kokën dhe mendoni:" Le ta kontrollojmë edhe një herë ", - thotë autorja e vjetër Alanna Watt, një Profesore e Asociuar në Departamentin e Biologjisë. "Ne në fakt supozuam kur filluam këtë që me shumë gjasa do të përcaktonim, si dhe do të vlerësonim saktësisht se si një akson bie i shkurtër - gjë që nuk është ajo që pamë."

Të dhënat eksperimentale ngatërrojnë pritjet

Swnjtjet në aksone - fijet e gjata dhe të holla përmes të cilave qelizat nervore transmetojnë informacion në qelizat e tjera - vërehen në zhvillimin normal dhe në sëmundje. Numri i shtuar i ënjtjeve aksonale shihet në çrregullime të ndryshme neurodegjenerative, gjë që ka bërë që shkencëtarët të besojnë se ënjtjet kanë një ndikim negativ në funksionin e aksonit. Ndërsa modelimi kompjuterik i jep mbështetje kësaj pikëpamjeje, ekipi hulumtues McGill ishte i pari që provoi teorinë me matjet në qelizat nervore aktuale.

Duke përdorur një kombinim teknikisht sfidues të mikroskopisë me dy fotone dhe elektrofiziologjisë për të matur aktivitetin elektrik njëkohësisht në vende të ndryshme brenda qelizave, studiuesit demonstruan se prania e ënjtjeve aksonale në qelizat Purkinje të miut nuk kishte asnjë ndikim të dëmshëm në shkallën me të cilën ato qeliza prodhuan sinjale ( shpejtësia e shkrepjes) ose në shpejtësinë me të cilën aksonet transmetuan sinjalet. Mrekullueshëm, eksperimentet gjithashtu treguan se në shpejtësitë e pikut të zjarrit aksonet me ënjtje kishin më pak të ngjarë të dështonin sesa ato pa.

Roli në sëmundjen neurodegjenerative vihet në dyshim

Në një kthesë të habitshme, studiuesit e McGill zbuluan se ata ishin në gjendje të stimulonin formimin e ënjtjeve aksonale duke prezantuar një farmaceutik që bllokonte transmetimin e sinjaleve elektrike në qelizat nervore, veçanërisht në aksone. Duke parë ënjtjet aksonale formohen brenda disa orësh kur aksoni i një qelize nervore ishte komprometuar në këtë mënyrë sfidon supozimet e mëparshme në lidhje me rolin e ënjtjeve aksonale në çrregullimet neurodegjenerative. Siç shpjegon Watt, zbulimi lë hapësirë ​​për mundësinë që ënjtjet të përfaqësojnë një mekanizëm vetë-riparues sesa një përkeqësim të shkaktuar nga sëmundja.

"Transmetimi i informacionit duke përdorur sinjale elektrike është një nga pikat më vitale që bën një akson", thotë ajo. "Nëse fillon të bjerë në atë detyrë, ka kuptim të mirë që ekziston një sistem që përpiqet ta shmangë atë."

Analiza e sjelljes konfirmon ndikimin pozitiv të ënjtjeve

Përveç hetimeve të tyre në nivelin qelizor, studiuesit u përpoqën të përcaktonin ndikimin e ënjtjeve aksonale në funksionin e përgjithshëm të trurit. Ekipi përdori tre teste të dizajnuara për të vlerësuar të mësuarit dhe koordinimin motorik, të cilat janë ndër rolet më të rëndësishme të trurit të vogël. Të mbështetur nga modelimi për të llogaritur ndryshimin natyror midis aftësive individuale të të mësuarit, rezultatet zbuluan një korrelacion pozitiv midis bollëkut të ënjtjeve aksonale në qelizat cerebellalar Purkinje dhe aftësive të të mësuarit motorik.

"Ne besojmë se lidhja në internet ka shumë të ngjarë të jetë një lidhje indirekte", shpjegon Watt. "Njohja ka shumë të ngjarë të ndodhë diku tjetër, megjithatë informacioni po kalon në mënyrë të besueshme, si dhe si rezultat ne shohim një rinovim."