Banorët e shtëpive të kujdesit janë në rrezik të COVID-19 edhe pasi të jenë vaksinuar plotësisht

COVID-19

Shtëpitë e kujdesit duhet të jenë vigjilente për shpërthimet e COVID-19, edhe pasi banorët të kenë marrë dy doza të vaksinës, sipas studimit të ri që po paraqitet në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID) të mbajtur në internet këtë vit.

Objektet e kujdesit afatgjatë, të tilla si shtëpitë e kujdesit me banorë të moshuar me kushte të shumta themelore, janë në rrezik të lartë të shpërthimeve të COVID-19 dhe shumë fushata vaksinimi janë përqendruar fillimisht në banorët e shtëpive të kujdesit dhe stafin që kujdeset për ta. Sidoqoftë, një shpërthim në një shtëpi për kujdesin francez ngre pikëpyetje se sa e efektshme është vaksina tek të moshuarit.

Martin Martinot, nga Hopitaux Civils de Colmar, Colmar, Francë dhe kolegët e tij studiuan një shpërthim të COVID-19 që filloi në një shtëpi të kujdesit në Francën lindore një muaj pas një fushate për të dyfishuar vaksinimin e banorëve dhe stafit me goditjen Pfizer-BioNTech mbaroi.

Shtatëdhjetë (75%) e banorëve dhe 38 (52%) e stafit u vaksinuan plotësisht nga mesi i shkurtit 2021.

Testet në mostrat e gjakut të marra nga studiuesit në 6 Prill treguan se të gjithë, përveç njërit, nga banorët e vaksinuar plotësisht kishin antitrupa kundër COVID-19.

Shpërthimi filloi në 15 Mars dhe, gjatë shtatë javëve të ardhshme, banorët e 24/93 (26%) dhe stafi 16/73 (22%) ishin infektuar nga virusi SARS-CoV-2. Banorët e infektuar ishin më të vjetër, me një moshë mesatare 91 vjeç, sesa banorët e pa infektuar, ku mosha mesatare ishte 87 vjeç.

Dymbëdhjetë nga 24 banorët e infektuar nuk ishin vaksinuar plotësisht. Askush nga personeli i infektuar nuk ishte vaksinuar. Analiza tregoi se banorët e pavaksinuar kishin tre herë më shumë mundësi për të zhvilluar COVID-19 sesa ata që kishin pasur dy doza të vaksinës.

Efektshmëria e vlerësuar e vaksinës tek banorët e moshuar ishte 68%. Kjo është më e ulët sesa raportuar më parë.

Infeksionet duket se kanë qenë më të lehta në mesin e banorëve të vaksinuar, pa ndonjë rast të rëndë. Në të kundërt, kishte tre raste të rënda midis banorëve që nuk ishin vaksinuar.

Renditja gjenetike tregoi që shpërthimi ishte për shkak të llojit Alpha B.1.1.7, i cili ishte dominues në Francë në atë kohë.

Autorët e studimit thonë se rezultatet tregojnë se COVID-19 mund të jetë ende një kërcënim në institucionet e kujdesit afatgjatë, veçanërisht ato me banorë të moshuar, dhe nivelet e larta të vaksinimit janë thelbësore.

Dr. Martinot shton se imunoshenca (dobësimi i sistemit imunitar në lidhje me moshën) do të thotë që të moshuarit ende mund të jenë në rrezik të COVID-19, edhe kur janë plotësisht të vaksinuar.

Ai përfundon: “Kjo shpërthim nxjerr në pah nevojën për nivele të larta të vaksinimit të banorëve dhe punonjësve të kujdesit shëndetësor në institucionet e kujdesit afatgjatë dhe qendrat e tjera që pranojnë pacientë të moshuar dhe ata me kushte të shumta themelore shëndetësore.

"Imunizimi kundër COVID-19, megjithëse shumë mbrojtës - banorët kishin tre herë më pak të ngjarë të zhvillonin COVID-19 kur të vaksinoheshin plotësisht - duket pak më pak efektiv në pacientët tanë më të vjetër. Kështu, arritja e shkallës më të lartë të vaksinimit është e rëndësishme për të parandaluar shpërthimet dhe për të mbrojtur banorët dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor. "