Shkalla e vdekjes nga kanceri ka rënë. Por ekspertët paralajmërojnë mbipesha së shpejti mund të çojë sëmundjen.


Ken Alltucker   | SHTETET E BASHKUARA SOT5941dcde4bd5f1891e71f98c84a8eabe - September 20, 2021luajShfaq Titullin Fshih Raportin e Titullit: Rënia më e madhe e 1 viti e çmimit të vdekjes nga kanceri Hulumtuesit po raportojnë uljen më të madhe ndonjëherë në 1 vit në çmimin e vdekjes nga kanceri në SHBA, zakonisht si rezultat i zhvillimeve në terapinë e rritjeve të mushkërive. (Jan 8) AP

Shkalla e vdekjeve nga kanceri në SHBA për djemtë, femrat, si dhe zonat e hijes po bie, por mbipesha, si dhe mundësia e pabarabartë e kujdesit mund të frikësojnë fitimet e luftuara gjatë njëzet viteve të fundit, një program rekord i ri.

Rekordi vjetor i Shoqatës Amerikane të Kancerit, i cili vlerëson situatat e kancerit si dhe fatalitetet me 2018, krijon një imazh të kombinuar të iniciativës së vendit për të luftuar arsyen e dytë kryesore për vdekjen, deklaroi Farhad Islami, shkrimtari kryesor i rekordit, si dhe klinika e Shoqatës Amerikane të Kancerit mbikëqyrësi i studimit të variacionit të kancerit.

Shkalla e vdekjes për kancerin e mushkërive si dhe keqdashjen e kancerit u rrit ndjeshëm, por progresi aktual në vdekje nga kanceri, si dhe kanceri i zorrës së trashë u zvogëlua, si dhe nivelet e vdekjes nga kanceri i prostatës u shtypën pas viteve të rënies, thuhej në rekord.

Ekspertët deklaruan nisma të qëndrueshme për të shtypur pirjen e duhanit, si dhe përdorimin e cigareve së bashku me një kujdes shëndetësor më të mirë, kanë prodhuar rinovime të konsiderueshme në fatalitetet e kancerit të mushkërive.

"Ulja e pirjes së duhanit është një arsye e madhe," deklaroi Dr Otis Brawley, një mësues në Universitetin Johns Hopkins, si dhe polici i mëparshëm klinik primar në Shoqatën Amerikane të Kancerit "Mbani në mend se nuk është vetëm kanceri i mushkërive, por pirja e duhanit shkakton 18 kancere të ndryshme."

Droga të reja për t'u marrë me individë me sëmundje malinje të kancerit që infektuan përbërës të ndryshëm të tjerë të trupit rritën gjithashtu nivelet e mbijetesës, deklaroi Islami.

Regjistrimi i ri, i lëshuar në Gazetën e Institutit Kombëtar të Kancerit, përbëhet nga nivelet e vdekjeve nga mosha, seksi, raca, si dhe prejardhja etnike nga 2001 me 2018 bazuar në certifikatat e vdekjes të raportuara në shtete si dhe në Qendrat për Kontrolli i Sëmundjeve si dhe Qendra Kombëtare e Parandalimit të Statistikave të Shëndetit.

Kanceri zbulon lart, nivelet e vdekjes ulen në Shtetet e Bashkuara: Ja se si renditet secila shtet

Më shumë: Çmimi i vdekjes nga kanceri në Shtetet e Bashkuara sheh uljen më të madhe prej 1 viti, më parë, pretendon rekord

Në përgjithësi, nivelet e vdekjes nga kanceri ranë me një çmim më të shpejtë nga 2015 në 2018 krahasuar me normat sepse 2001. Shkalla e vdekjes nga kanceri për djemtë ra 2.3% çdo vit nga 2015 në 2018, një rënie më e shpejtë se 1.8% në vit nga 2001 në 2015. Midis femrave , fatalitetet e kancerit ranë 2.1% çdo vit nga 2015 në 2018, krahasuar me 1.4% çdo vit nga 2001 në 2015.  

Përqindjet e vdekjeve nga kanceri gjithashtu ranë në mesin e të gjitha skuadrave racore, si dhe etnike nga 2014 në 2018. Por nivelet e vdekjeve gjithsej qëndrojnë më të mëdha midis zezakëve në krahasim me të bardhët, si dhe ekipe të ndryshme raciale si dhe etnike.

Pavarësisht ngadalësimit të normave të vdekjes në shumë lloje të kancerit për meshkuj dhe femra, jo të gjitha modelet e deklaruara. Shkalla e vdekjeve të ngritura nga kanceri në mendje, nerva si dhe pankreas midis meshkujve dhe femrave. Tek djemtë, qelizat kancerogjene të dhëmbëve si dhe ato të fytit rriten, si dhe qelizat kancerogjene të mëlçisë dhe mitrës tek femrat.

Sidoqoftë, ekspertët paralajmërojnë që mbipesha së shpejti mund të tejkalojë pirjen e cigareve si vendi '& rsquo; Motorist kryesor i situatave krejt të reja të kancerit. Dhe numrat zbulojnë hapa të favorshëm në qelizat tipike të kancerit të tilla si qelizat e kancerit të bustit dhe zorrës së trashë janë zvogëluar. Një element i mundshëm është rritja e mbipeshes, deklaroi Islami.

Brawley pajtohet me një "çekuilibër energjetik" të konsumimit të tepërt, si dhe të mos punuarit mjaftueshëm, po vendos shumë më shumë amerikanë në rrezik për kancerin. Brawley përmendi studimin e mëparshëm që parashikonte një mbipesha të tillë në rritje, si dhe mungesa e stërvitjes me siguri do të mbante cigare këto vite si arsyeja kryesore për kancerin 

"Mendoni për kontrollin e duhanit që shtyn normën poshtë dhe çekuilibrin e energjisë që rrit nivelin në të njëjtën kohë," deklaroi Brawley. "Dhe nga rruga, kanceret që janë në rritje ose kanceret që nuk po ulen në shkallën e vdekjes në këtë studim janë ato që lidhen më ngushtë me çekuilibrin e energjisë."

Informacioni nuk kap situatat e kancerit, si dhe fatalitetet, sepse fillimi i pandemisë COVID-19 në 2020, por shkencëtarët kanë frikë se një rënie e testimit gjatë bllokimeve mund të tregojë se profesionistë mjekësorë si dhe klientë po humbin në situata të fazës së hershme.

"Ata mund të diagnostikohen një vit më vonë," deklaroi Islami. "Rritja e përqindjes së kancerit në një fazë më të përparuar përfundimisht do të përkthehet në nivele më të larta të vdekjes, për fat të keq".

Më shumë: Të rinjtë me qeliza drapër po jetojnë më gjatë se kurrë më parë, por si të rritur ata përballen me vështirësi për të marrë një trajtim themelor

Facebook Twitter Email