A mund të ndihmojnë shtesat dietike në sistemin imunitar për të luftuar infeksionin me koronavirus?

koronavirus

Gastroenterologu i Mjekësisë Johns Hopkins, Gerard Mullin, MD, dhe një ekip bashkautorësh botuan një artikull më 11 maj 2021, në Përparimet në Mjekësinë Eksperimentale dhe Biologjinë që detajon arsyeshmërinë shkencore dhe përfitimet e mundshme - si dhe të metat e mundshme - të disa suplementeve dietikë aktualisht në prova klinike në lidhje me trajtimin COVID-19.

Sipas analistëve të biznesit, industria e shtojcave ushqimore të SHBA u rrit deri në 14.5% në vitin 2020, për shkak të pjesës më të madhe të pandemisë COVID-19.

Mullin, profesor i asociuar i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins, dhe kolegët e tij shkëlqejnë një dritë mbi melatoninën, vitaminën C, vitaminën D, zinkun dhe disa përbërës me bazë bimore, të tilla si çaji jeshil dhe kurkumina. Për shembull, autorët shpjegojnë se acidi askorbik - i njohur gjithashtu si vitamina C - "kontribuon në mbrojtjen imune duke mbështetur funksionet e qelizave si të sistemit të imunitetit të lindur ashtu edhe të adaptimit".

Në artikullin e revistës, ata diskutojnë mbi mekanikën se si funksionon secila prej shtesave dhe se si secila mund të përfitojë nga një pacient që lufton COVID-19.

Zinku, shkruajnë ata, është treguar "që pengon shumëzimin e ARN të koronavirusit". Ata gjithashtu vërejnë se, kur administrohet në shfaqjen e simptomave, zinku "mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e simptomave nga sëmundja që i atribuohet infeksioneve më të padëmshme të koronavirusit, siç është ftohja e zakonshme".

Më në fund, Mullin dhe kolegët e tij japin shpjegime të shkurtra të provave klinike në proces për të provuar efektivitetin e secilit shtesë në luftimin e COVID-19.

Për shembull, Mullin thotë se, "deri më sot, ka të dhëna të bollshme që shoqërojnë statusin e ulët të vitaminës D në një ndjeshmëri më të lartë ndaj COVID-19 dhe rezultateve të dobëta klinike".

Autorët paralajmërojnë se "çdo përfitim i shtesave dietike kundër COVID-19 varet nga rezultatet e provave të kontrolluara rastësisht" dhe literatura e vlerësuar nga kolegët.